Natuurlijk denk je het liefst niet aan scheiden, maar komt het toch zover, dan is het goed om de kosten op een rij te zetten. Want toegegeven: aan een scheiding hangt een flink prijskaartje.
Lees verder onder de advertentie
Advocaat
Hebben jullie minderjarige kinderen of komen jullie er echt niet uit samen? Dan loopt de scheiding altijd via een of twee advocaten. Hierbij moet je rekening houden met een gemiddeld uurtarief tussen de 150 en 230 euro. Daar komen soms nog 6 procent kantoorkosten en 21 procent btw bij.
Lees verder onder de advertentie
In een scheidingsprocedure op tegenspraak, waarbij de rechtbank dus moet beslissen over alles waar je het niet eens over eens bent, gaat voor de advocaten van de twee strijdende partijen veel werk inzitten. Hierdoor ben je er al gauw 3000 tot 6000 euro aan kwijt. Soms komen daar nog de kosten van een accountant of andere (financieel) adviseur bij. Die hanteert meestal ongeveer dezelfde tarieven als een advocaat. Kunnen jullie dit alles niet zelf betalen? Dan hebben jullie misschien recht op gesubsidieerde rechtsbijstand.
Of toch liever één advocaat?
Als je de kosten laag wilt houden en jullie vechten elkaar niet de tent uit, kun je er ook voor kiezen om samen één advocaat te nemen. Die maakt de juridische gevolgen inzichtelijk, maakt voor alle gezinsleden de rechten en plichten duidelijk en neemt alle afspraken op in het verzoekschrift. Het ‘nadeel’ van één advocaat is wel dat het kan zijn dat jouw belang niet maximaal wordt behartigd. En komen jullie er uiteindelijk toch niet uit? (je ex voelt wrok en wilt geen alimentatie betalen, jullie krijgen daar ruzie over – ga zo maar door), dan moet er alsnog een tweede advocaat ingeschakeld worden.
Bij een scheiding betaal je de kosten voor de behandeling van jullie zaak door de rechter: de griffierechten. De advocaat betaalt dit (rond de 300 euro voor twee personen) en berekent dit aan jullie door. Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten van het opvragen van uittreksels bij de gemeente, die moeten namelijk ook meegezonden worden bij het indienen van de stukken of het verzoek. Kosten hiervan verschillen, maar vaak gaat het om zo’n 15 euro per uittreksel.
Lees verder onder de advertentie
Mediator
Wil je in goed overleg uit elkaar gaan, dan kan een mediator jullie hierbij ondersteunen. Bij mediation wordt niet alleen de juridische kant van de echtscheiding besproken, vaak komt ook de emotionele kant nog aan bod. Zulke gesprekken zijn vooral fijn als je na de scheiding nog met elkaar te maken hebt, bijvoorbeeld vanwege de kinderen. Gemiddeld wordt hier een uurtarief van 150 euro voor gerekend en loopt alles soepel, dan heeft hij of zij vaak zo’n tien uur nodig om alles op een rij te zetten.
Lees verder onder de advertentie
Let wel: een mediator stelt in principe geen officiële documenten op, maar als hij tegelijk ook advocaat of notaris is, dan kan hij alles tegelijk regelen: een convenant, een ouderschapsplan en het gemeenschappelijk verzoekschrift aan de rechtbank om de scheiding uit te spreken. En omdat er dan maar één mediator nodig is in plaats van twee advocaten, en er geen duur proces bij de rechtbank gevoerd hoeft te worden, zijn de kosten dan veel lager.
Na de mediation moet de scheiding nog wel door de rechtbank worden uitgesproken, maar als er eenmaal een convenant en een ouderschapsplan is met alle afspraken daarin, is het opstellen en indienen van het gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding voor de advocaat alleen nog maar een kwestie van invullen. Goed om rekening mee te houden: sommige verzekeraars vergoeden tot 3000 aan mediationkosten.
Lees verder onder de advertentie
Overige kosten
Na de scheiding zijn er vaak ook nog andere kosten. Denk daarbij aan de taxatie, verkoop en/of overdracht van het huis, of het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Ook zijn er de kosten van een verhuizing en inrichting van de nieuwe woning, maar dit alles verschilt natuurlijk per persoon.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.
Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Liselot en haar gezin waren net verhuisd en wilden een goede beurt maken bij de nieuwe buren. Ze vroegen hen te komen barbecueën. Dat pakte alleen niet uit zoals gehoopt.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.