Vrolijke opvoedtantes Els en Do over de kinderen vertellen dat je gaat scheiden

17.11.2016 12:54

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: de kinderen vertellen dat je gaat scheiden.

Hoe verdrietig het ook is, mijn man en ik hebben besloten uit elkaar te gaan. Onze kinderen zijn twaalf, tien en zeven. Hoe vertel ik ze dat papa en mama gaan scheiden?

 

Samen is het sleutelwoord

Samen. Dat is voortaan het sleutelwoord. Juist omdat u niet meer samen bent. U blijft namelijk bewindvoerders van een onderneming, die u gestart bent toen u kinderen kreeg. Die onderneming mag geen los zand worden omdat de bazen elkaar minder aardig vinden. Uw bonus is dat u niet meer elke dag tegen elkaar aan hoeft te kijken: nu volgen de plichten. Doe elkaar voor Het Gesprek een scheidingsbelofte, zoals u elkaar ooit een huwelijksgelofte deed: dat u uw gezamenlijke Product – het opvoeden van de kinderen – piekfijn zult afleveren. Het mooiste is als u uw kinderen in Het Gesprek kunt toezeggen dat u bij elkaar in de buurt blijft wonen. Zodat ze als het moet even naar de andere ouder kunnen rennen.

 

Hou een gezinsomhelzing

Via de roddelbladen – die de tantes louter lezen bij de tandarts en kapper – kwam tot ons dat Amanda Krabbé na haar scheiding van Martijn van Amsterdam naar Eindhoven verhuisde. Twee van haar vier kinderen misten haar zo dat ze een jaar later ook naar Brabant verkasten, zodat het gezin nu is opgesplitst. Je hebt ook vaders die het in hun hoofd halen om naar Portugal of zo te verhuizen. Het zou wettelijk verboden moeten worden. Een kwart van alle kinderen van gescheiden ouders zien een van hun ouders (meestal de vader) niet meer. Maak uw kinderen in Het Gesprek duidelijk dat zoiets ze niet gaat overkomen. Omfloers intussen niet dat hun leven er waarschijnlijk op achter uitgaat. Zeg bijvoorbeeld niet dat het fijn is dat ze nu twee huizen krijgen en twee vakanties en twee verjaarspartijtjes. De tantes krijgen al een zenuwinzinking bij het idee dat ze twee slaapkamers zouden hebben. Hou een gezinsomhelzing en zeg dat jullie er alles aan gaan doen om vriendjes te blijven. En blijf dat. Al kunt u elkaars ogen wel uitkrabben. Tip: Als het u zelf niet lukt nuchter te onderhandelen, wijst u allebei een vertrouweling aan als vertegenwoordiger. Alles om het bedrijf te laten renderen.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.