Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: de kinderen vertellen dat je gaat scheiden.

Hoe verdrietig het ook is, mijn man en ik hebben besloten uit elkaar te gaan. Onze kinderen zijn twaalf, tien en zeven. Hoe vertel ik ze dat papa en mama gaan scheiden?

 

Samen is het sleutelwoord

Samen. Dat is voortaan het sleutelwoord. Juist omdat u niet meer samen bent. U blijft namelijk bewindvoerders van een onderneming, die u gestart bent toen u kinderen kreeg. Die onderneming mag geen los zand worden omdat de bazen elkaar minder aardig vinden. Uw bonus is dat u niet meer elke dag tegen elkaar aan hoeft te kijken: nu volgen de plichten. Doe elkaar voor Het Gesprek een scheidingsbelofte, zoals u elkaar ooit een huwelijksgelofte deed: dat u uw gezamenlijke Product – het opvoeden van de kinderen – piekfijn zult afleveren. Het mooiste is als u uw kinderen in Het Gesprek kunt toezeggen dat u bij elkaar in de buurt blijft wonen. Zodat ze als het moet even naar de andere ouder kunnen rennen.

 

Hou een gezinsomhelzing

Via de roddelbladen – die de tantes louter lezen bij de tandarts en kapper – kwam tot ons dat Amanda Krabbé na haar scheiding van Martijn van Amsterdam naar Eindhoven verhuisde. Twee van haar vier kinderen misten haar zo dat ze een jaar later ook naar Brabant verkasten, zodat het gezin nu is opgesplitst. Je hebt ook vaders die het in hun hoofd halen om naar Portugal of zo te verhuizen. Het zou wettelijk verboden moeten worden. Een kwart van alle kinderen van gescheiden ouders zien een van hun ouders (meestal de vader) niet meer. Maak uw kinderen in Het Gesprek duidelijk dat zoiets ze niet gaat overkomen. Omfloers intussen niet dat hun leven er waarschijnlijk op achter uitgaat. Zeg bijvoorbeeld niet dat het fijn is dat ze nu twee huizen krijgen en twee vakanties en twee verjaarspartijtjes. De tantes krijgen al een zenuwinzinking bij het idee dat ze twee slaapkamers zouden hebben. Hou een gezinsomhelzing en zeg dat jullie er alles aan gaan doen om vriendjes te blijven. En blijf dat. Al kunt u elkaars ogen wel uitkrabben. Tip: Als het u zelf niet lukt nuchter te onderhandelen, wijst u allebei een vertrouweling aan als vertegenwoordiger. Alles om het bedrijf te laten renderen.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >