Seks tijdens de zwangerschap: heeft de baby er last van? Welke standjes zijn het fijnst? En zit die groeiende buik niet in de weg? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Minder zin
Om je maar gelijk gerust te stellen: seks tijdens de zwangerschap is in veel gevallen gewoon veilig, want je baby wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en de vliezen. Wel kan het zijn dat je in het eerste trimester (door vermoeidheid, misselijkheid – nou ja, je kent het wel) minder behoefte hebt aan seks. Vaak krijg je na drie maanden weer zin. Zo niet, ook geen man overboord: er zijn genoeg andere manieren om intiem te zijn met je partner.
Lees verder onder de advertentie
Standjes
Het is geen nieuws dat je buik de laatste drie maanden van je zwangerschap wat in de weg gaat zitten. De oplossing? Creatief zijn en gewoon uit proberen – wordt het hartstikke gezellig van onder de lakens. Overigens zijn onderstaande standjes ook ideaal:
Vrouw boven – zo komt er niet veel gewicht op je buik en je borsten. Bovendien bepaal jij het tempo.
Partner boven – maar dan moet diegene wel op handen en knieën steunen zodat er geen druk op je buik komt.
Lepeltje-lepeltje – heerlijk om met zo’n dikke buik op je zij te liggen.
Zittend op een stoel – of op de rand van het bed, verzin het maar. Je partner zit ontspannen terwijl jij met je gezicht naar hem toe op schoot zit.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.