Een scheiding is geen pretje. Wel zo fijn als je de financiële kant ervan helder voor ogen hebt. Wat kost een scheiding ongeveer en waar moet je op letten? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Advocaat
Als jij en je partner ervoor kiezen om te scheiden, schakel je een advocaat in. Die stuurt het verzoek van jullie scheiding naar de rechtbank. De kosten voor een advocaat kunnen behoorlijk verschillen. Gemiddeld kost een advocaat 150 tot 200 euro per uur. Je kunt samen ook één advocaat in de hand nemen en een gemeenschappelijk verzoek indienen bij de rechter. In dat geval zijn de kosten lager.
Lees verder onder de advertentie
Mediator
Als je gaat scheiden en het samen niet eens bent, dan kun je een beroep doen op een mediator. Deze kosten betaal je samen.
Ben je niet in staat om de kosten voor een mediator of advocaat te betalen, of slechts gedeeltelijk? Dan kan het zijn dat de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand of mediation betaalt. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van je inkomen en eigen vermogen.
Zijn jullie niet getrouwd, of ben je geregistreerd partners en heb je geen kinderen onder de 18 jaar? Dan kun je scheiden zonder rechter.
Bij een scheiding moet je ook griffierechten betalen. De rechter behandelt jullie zaak namelijk niet zomaar. Gemiddeld gaat het om ongeveer 200 euro. Daarnaast betaal je het betekenisexploot: een bezoek van de deurwaarder aan je partner (à 60 euro).
Goederen verdelen
Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan verdeel je bij een scheiding de bezittingen en schulden die je samen hebt. Denk aan je spullen in huis, spaargeld, hypotheek en rekeningen die mogelijk nog niet betaald zijn.
Ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan gelden de afspraken die je in deze voorwaarden bij de notaris hebt gemaakt. Hebben jullie een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden, dan zijn alle bezittingen en schulden automatisch van jullie samen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.