
Elise: ‘We zwaaiden blij naar papa in de zee, niet wetende wat zich echt afspeelde’
Wat begon als een onschuldige stranddag, veranderde onverwachts in een moment van pure paniek voor Elise en haar gezin toen haar vriend de zee in ging.
Ruzies, sleur, het gevoel dat de liefde weg is of zelfs overspel: als het rommelt in je relatie, lijkt uit elkaar gaan soms de enige optie. Volgens psycholoog en relatietherapeut Hans ’t Hart (63) hoeft dat niet en is bij elkaar blijven in een relatiecrisis soms juist goed. Hij legt aan Metro uit waarom bij elkaar blijven als het niet goed gaat, jullie leven juist kan veranderen.
’t Hart heeft dit zelf ook ervaren. Jaren geleden belandde hij met zijn vrouw Rita in een huwelijkscrisis. Het was zijn droom om samen naar Canada te emigreren en daar aangekomen was hij zielsgelukkig. Rita merkte echter dat het de slechtste beslissing van haar leven was. Ze kreeg ondraaglijke heimwee en wilde terug naar Nederland. ’t Hart ging met haar mee, maar eenmaal weer daar, maakten ze vaak ruzie en die ruzies werden steeds heftiger. Het escaleerde en ze beseften beide dat het zo niet langer ging.
Gelukkig konden ze er goed over praten met bekenden, dat hield het stel bij elkaar. Uiteindelijk las ’t Hart wat boeken over relaties en besloot hij samen met zijn vrouw een workshop in relatietherapie te volgen. Ineens viel er van alles op z’n plek en volgde hij zelfs meerdere opleidingen zodat hij andere stellen kon helpen met het redden van hun relatie.
Volgens ’t Hart zitten we gevangen in het idee dat we altijd individueel moeten groeien en dat alles wat ‘niet goed voelt’ dus weg moet. Als je niets meer voelt voor je partner, denk je al snel dat het over is. Maar wat vergeten wordt, is dat hechting en heling ook in relaties plaatsvinden. Of juist daar, volgens t’ Hart. Dat je relatie pijn doet, zegt vaak iets over wat er in jezelf geraakt wordt.
In de praktijk ziet ’t Hart twee typen reacties op een relatiecrisis: de chimpansee (die het hoogste woord heeft) en de schildpad (die zich terugtrekt en afstand neemt). Die twee botsen elke keer weer opnieuw, maar pas als je snapt waar het gedrag vandaan komt, meestal uit je jeugd, kun je hier samen aan werken, zo stelt hij. Zo blijkt de liefde tussen twee mensen vaak helemaal niet weg te zijn, maar zit er oud zeer wat eerst geheeld moet worden. Daarna ontstaat ruimte voor verbinding.
Het is niet zo dat ’t Hart vindt dat iedereen maar bij elkaar moet blijven, maar hij vindt wel dat je jezelf mag afvragen wat de onderliggende reden van ruzies en verwijten is en waarom je weg wilt bij je partner. Veelvoorkomende triggers voor relatieproblemen zijn volgens hem:
Hoe het is afgelopen met zijn eigen huwelijk? Hij en zijn vrouw Rita hebben aan hun relatie gewerkt en zijn inmiddels dertig jaar samen. Zoals hij zelf zegt is de relatie alleen maar speelser geworden. Omdat ze elkaars binnenwereld echt hebben leren kennen. ’t Hart schreef zijn ervaringen op in het boek ‘Waarom u wellicht beter bij uw huidige partner kunt blijven’.
Weten wat je kan doen als je partner emotioneel vreemdgaat, oftewel een emotionele affaire heeft? Lees het hier.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!