Ester (40): ‘Als ik mijn vriendinnen moet geloven, doen ze het zeker eens per week. Mijn man en ik hebben hooguit één keer per maand seks. Het is het klassieke verhaal: de kinderen eisen veel aandacht, wij werken hard en zijn permanent hondsmoe. Hoe vaak hebben de meeste mensen eigenlijk seks en moet ik me zorgen maken dat wij onder het gemiddelde vallen?’
Lees verder onder de advertentie
Seksuoloog Mandy Ronda: ‘Veel mensen denken dat twee keer per week seks het gemiddelde is, maar uit recent onderzoek bleek dat eerder drie keer per maand te zijn. Ik neem zulke onderzoeken sowieso met een flinke korrel zout. Die cijfers zijn helemaal niet interessant en zeggen niets over waar het werkelijk om gaat, namelijk: hoe blij ben je met je seksleven?
Lees verder onder de advertentie
Kwaliteit, niet kwantiteit
Het gaat om de kwaliteit, niet om de kwantiteit. En je seksleven fluctueert altijd, het gaat in golfbewegingen. Je groeit en verandert continu als mens, en je energie en seksdrive wisselen daardoor ook. Bovendien: wat is seks? In dit soort onderzoeken wordt meestal alleen vaginale penetratie meegenomen, maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld orale seks.
Lees verder onder de advertentie
Hoe dan ook zijn deze cijfers niet relevant voor je eigen seksleven. Wat maakt het nou uit hoe vaak de buurvrouw het doet? Hecht dus geen waarde aan wat anderen doen, maar bespreek vooral open en eerlijk met je partner hoe tevreden jullie tussen de lakens zijn en waar jullie verlangens en behoeften liggen. Dát is het enige wat telt.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.