Je bent natuurlijk voorzichtig tijdens je zwangerschap, maar het kan voorkomen dat je toch struikelt of een traptrede mist. Moet je als je valt meteen je verloskundige bellen en kan het kwaad voor je baby? Wij leggen het je uit.
Lees verder onder de advertentie
Het is logisch dat je bezorgd bent als je zwanger bent. Groeit je baby wel goed en merkt hij er iets van als ik per ongeluk met mijn zwangere buik tegen de tafel stoot?
Lees verder onder de advertentie
Je let ook goed op waar je loopt, want je wil natuurlijk niet vallen – laat staan op je buik. Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van duizeligheid en dat vergroot de kans op een val.
Of een val nare gevolgen heeft voor je baby, ligt eraan hoe ver je in je zwangerschap zit. Een overzicht:
Het eerste trimester
Tot de twaalfde week is je baby nog zo klein, dat hij achter je schaambot zit. Er kan dan dus weinig met hem gebeuren. Het vruchtwater dat om je kleine heen zit, zorgt bovendien voor een veilige buffer. Geen paniek dus, als je iets te enthousiast van de trap huppelt of je buik – die nog niet te zien is – ergens tegenaan stoot.
In het tweede trimester maakt je baby een flinke groeispurt. Je buikje wordt zichtbaar en op een gegeven moment voel je de kleine voor het eerst bewegen. Als je nu valt of een harde stoot of trap op je buik hebt gekregen, bel dan altijd je verloskundige – ook ’s nachts. Doe dat zeker als je je baby daarna niet meer voelt bewegen.
Lees verder onder de advertentie
Wat kan je verloskundige doen?
Allereerst is je verloskundige er om te controleren of je baby na jouw val nog in orde is. Je buik kan met de hand worden onderzocht en er kan een echo worden gemaakt. Ook wordt er geluisterd naar het hartje van de baby. Gaat het om een ernstige val of stoot, dan kan er bloed geprikt worden om na te gaan of er door de klap geen bloed van jezelf bij je kind terecht is gekomen.
Lees verder onder de advertentie
Pijnstillers
Let op met het gebruik van pijnstillers. Als je zwanger bent, kan sommige medicatie schadelijk zijn voor je baby. Ook hier geldt dus: neem contact op met je verloskundige en overleg of en welke pijnstilling je kunt nemen.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.
Pak je tassen, roep de kinderen en spring in de auto: Europa-Park is de volgende bestemming! Dit onbekende pretpark is nog niet zo bekend bij Nederlanders, maar een absolute must-visit als je Disneyland en De Efteling al gezien hebt.