Zóveel leraren komen basisscholen nog tekort na de zomervakantie

08.07.2019 08:09

Terwijl kinderen in het zuiden al zomervakantie vieren, hebben veel basisscholen nog geen vaste leerkrachten gevonden voor het nieuwe jaar: ze komen er zo’n 3500 tekort, blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek.

Het tekort is hiermee vijf procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande schooljaar.

 

Onbevoegden voor de klas

Veel openstaande vacatures worden weliswaar de komende weken vervuld, toch geven de 300 ondervraagde schoolbesturen alsnog aan steeds moeilijker nieuwe leerkrachten te kunnen vinden. Zo verwachten ze voor 1400 vacatures helemaal geen leraren te kunnen vinden. Eén op de vier schoolbesturen met tekorten geeft zelfs aan noodgedwongen onbevoegden voor de klas te zetten.

 

Lees ook
Leraren adviseren: ‘Blijf stampen tijdens de zomervakantie’ >

 

‘Kinderen worden naar huis gestuurd’

Daarnaast is er een tekort aan schoolleiders en onderwijsondersteuners. “We missen nog 300 schoolleiders voor het nieuwe schooljaar, dat betekent dat een op de twintig basisscholen geen directeur heeft na de zomervakantie”, zegt Rinda den Besten van de PO-Raad tegen BNR. “Het gevolg: klassen moeten worden samengevoegd, kinderen naar huis gestuurd en er komen onbevoegden voor de klas staan. De kwaliteit van het onderwijs staat hierdoor onder druk, terwijl de werkdruk toeneemt.”

 

‘Rustig bekijken’

Verantwoordelijk minister Arie Slob zegt naar aanleiding van deze berichtgeving ‘eens rustig te gaan bekijken’ wat het onderwijs van hem vraagt. Daar heeft hij nog even de tijd voor, want ‘Prinsjesdag is het moment waarop we gaan aangeven wat we gaan doen in dat jaar’. 

Bron: ANP

 

Nog meer nieuws over het onderwijs?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >