Leraren adviseren: ‘Blijf stampen tijdens de zomervakantie’

04.08.2018 08:13
leraren-adviseren-blijf-stampen-zomervakantie

Na de zomervakantie hebben leraren vaak wekenlang nodig om hun leerlingen weer op het juiste niveau te krijgen. Daarom adviseren ze ouders om, ook in de vakantie, samen te blijven oefenen met lezen, rekenen en schrijven.

“Zeker 70 procent van de leerlingen in de klas heeft na de zomer behoorlijk wat herhaling nodig”, vertelt Annette Heermans, juf van groep 4, aan het AD.

 

Complete lessen vergeten

Ze kennen de tafels niet meer, lezen langzamer of zijn complete lessen van vóór de vakantie vergeten. Ook schooldirecteuren vinden dit een probleem. Voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS): “Scholen zien die zes weken vrij als een onderbreking in de continuïteit van het leren. Dan vragen ze ouders om zelf met de kinderen te werken.”

 

Lees ook
VIDEO: leerlingen maken vrolijk lied om staartdelen te leren >

 

‘Oefenen kan spelenderwijs’

Ouders reageren verdeeld. Zo noemt een moeder het op LINDAnieuws.nl ‘flauwekul’. “Lekker de vakantietijd met je kinderen optimaal besteden. Weg met de telefoons en iPads en samen dingen DOEN. Daar leren kinderen pas van.” Een andere moeder snapt het probleem wel. “Maar oefenen kan ook spelenderwijs, toch? Papa of mama helpen met boodschappen doen en fruit wegen, je ijsje afrekenen op vakantie, een keer de tafels oefenen onderweg in de auto, een spelletje met sommen tijdens de afwas op de camping of een verhaaltje (voor)lezen voordat je naar bed gaat: neem dat stampen niet zo letterlijk.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >