Na de zomervakantie hebben leraren vaak wekenlang nodig om hun leerlingen weer op het juiste niveau te krijgen. Daarom adviseren ze ouders om, ook in de vakantie, samen te blijven oefenen met lezen, rekenen en schrijven.
Lees verder onder de advertentie
“Zeker 70 procent van de leerlingen in de klas heeft na de zomer behoorlijk wat herhaling nodig”, vertelt Annette Heermans, juf van groep 4, aan het AD.
Lees verder onder de advertentie
Complete lessen vergeten
Ze kennen de tafels niet meer, lezen langzamer of zijn complete lessen van vóór de vakantie vergeten. Ook schooldirecteuren vinden dit een probleem. Voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS): “Scholen zien die zes weken vrij als een onderbreking in de continuïteit van het leren. Dan vragen ze ouders om zelf met de kinderen te werken.”
Ouders reageren verdeeld. Zo noemt een moeder het op LINDAnieuws.nl ‘flauwekul’. “Lekker de vakantietijd met je kinderen optimaal besteden. Weg met de telefoons en iPads en samen dingen DOEN. Daar leren kinderen pas van.” Een andere moeder snapt het probleem wel. “Maar oefenen kan ook spelenderwijs, toch? Papa of mama helpen met boodschappen doen en fruit wegen, je ijsje afrekenen op vakantie, een keer de tafels oefenen onderweg in de auto, een spelletje met sommen tijdens de afwas op de camping of een verhaaltje (voor)lezen voordat je naar bed gaat: neem dat stampen niet zo letterlijk.”
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.