Promotie
schone-lucht-kinderkamer

Om een gezonde slaapomgeving voor je kroost te creëeren, is goede ventilatie en frisse lucht in de kinderkamer een must. Maar hoe pak je zoiets aan?

Wij zetten wat tips voor je op een rij:

 

1. Niet alles potdicht

De vrije doorstroom van lucht in je huis is heel belangrijk, dus houd niet alles de hele dag potdicht. Zet binnendeuren regelmatig tegenover elkaar (op de boven- én benedenverdieping) open. Daarbij moet elke binnendeur genoeg ruimte aan de onderkant hebben, zodat ook hier lucht door kan stromen.

 

2. Luchtbevochtiger

Vooral wanneer de verwarming weer aangaat, daalt de luchtvochtigheid in huis snel. Gevolg: een droge huid, geïrriteerde keel of verkoudheid. Je kunt dit tegengaan door het plaatsen van een luchtbevochtiger in de kinderkamer. Dit apparaat zorgt voor een optimale luchtvochtigheid door lichte nevel te verspreiden in de omgeving. Er bestaan verschillende soorten die speciaal aangepast zijn aan de baby- of kinderkamer. Deze gebruiken geen stoom, maar koud water. Zo kan je kind zich nooit per ongeluk bezeren. Daarnaast zijn de luchtbevochtigers voor op de kamer van je koter stil in gebruik: helemaal fijn.

 

3. Groen

Planten in huis hebben veel gezondheidsvoordelen. Eén ervan is dat ze de lucht in je huis reinigen: ze zetten CO2 om naar zuurstof. Niet dat je nu de hele kinderkamer vol moet stouwen met verschillende soorten planten (onderzoekers van NASA adviseren om per 180 kubieke meter 15-20 planten te houden - wow...), maar eentje in de hoek is wel zo handig. En 't ziet er nog leuk uit ook.

 

4. Natuurlijke producten

Misschien een inkopper, maar zorg er altijd voor dat de kamer van je kind zoveel mogelijk stofvrij is: niet al te veel knuffels of ander spul dat stof aantrekt. En wanneer je de ruimte schoonmaakt, gebruik dan natuurlijke producten als citroen, azijn en zuiveringszout. Schoonmaakmiddelen ruiken misschien wel 'fris', maar kunnen stoffen in de lucht brengen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind.

 

5. Even een raam open? Niet genoeg

Uit onderzoek van TNO blijkt dat het weinig zin heeft om het raam slechts een paar uur per dag open te zetten: na een halfuur is de binnenlucht weer net zoals daarvoor (en hopen vocht en stoffen zich weer op in de kamer). Zorg daarom altijd voor open ventilatieroosters in de ramen, ook in de winter. Deze zorgen ervoor dat er toch wat frisse lucht binnenkomt zonder dat je kind een verkoudheid oploopt. Wel heel belangrijk: maak de ventilatieroosters regelmatig schoon. Met een borstel of stofzuiger het opgehoopte stof en vuil verwijderen, is meestal al voldoende. Oh, en zet na het slapen de ramen een halfuur open voor extra frisse lucht.

 

VELUX

Welke ramen perfect geschikt zijn voor een kinderkamer? Bij VELUX Nederland weten ze als geen ander hoe je meer licht, lucht en verduistering in huis haalt. Laat je door hen inspireren voor alle ruimtes in huis en bekijk een aantal voorbeelden van kinderkamers waar daglicht en frisse lucht alle ruimte krijgen.

falende ouders

Niemand is perfect. Ook ouders niet, zo bewijzen deze hilarische momenten op Buzzfeed.

We doen ons best...

En proberen ze goed op te voeden....

 

Wait, stop! #nevermind #toolate #pottytraining #parentingfail #dadfail #donttellmom

Een bericht gedeeld door Phil Yeh (@philyeh) op

 
 

...maar dat lukt niet altijd

 
 
 
 

Soms hebben we íets teveel balgevoel...

 

...of last van de zwaartekracht

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geruzie kinderen stoppen
Beeld: Unsplash

De New Yorkse moeder Vered wilde altijd al drie kinderen. Die wens ging in vervulling, maar het continue geruzie van het stel kan ze missen als kiespijn. Zo maakte ze daar korte metten mee.

Vered schrijft op Scary Mommy hoe ze geniet van haar drie kinderen – tenzij ze aan het schreeuwen, slaan, duwen, schoppen, knijpen, schelden, zeuren en krabben zijn. Vered’s stresslevel schiet dan meteen omhoog en ze beschrijft hoe ze dan in een tweestrijd staat: ‘Moet ik de jongste verdedigen? Ze allemaal straffen? Ze een time-out geven? Het speelgoed waar ze om strijden afpakken? Ze hun excuses laten aanbieden? Ze in aparte kamers laten spelen?’

 

Niet ingrijpen

Vorig jaar liep het geruzie onderling echt uit de hand en zocht Vered hulp bij Tovah Klein, directeur van het Barnard College Center for Toddler Development. Deze specialist raadde haar simpelweg dit aan: ‘Laat de kinderen het zelf uitvechten. En als je daar niet bij wilt zijn, stuur ze dan naar hun kamer om de ruzie te beslechten.’ Volgens Klein werkt het juist averechts om als ouder in te grijpen in een ruzie: dan verandert namelijk de dynamiek en worden onbedoeld de kinderen tegen elkaar opgezet. Trek je je als ouder terug uit de ruzie, dan zullen de kinderen juist uiteindelijk samen een band krijgen.   

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Deze ouders hebben altijd gillende ruzie op vakantie >

 

Uitgeput en overstuur

Vered schrijft hoe ze deze nieuwe aanpak thuis uitprobeerde. Tijdens de eerste ruzies moest ze echt op haar tong bijten: ‘Ik realiseerde me toen pas hoe vaak ik me met het gekibbel had bemoeid, en hoe veel energie me dat gekost had, waarna ik uitgeput en overstuur was. Terwijl de kinderen tien minuten later alweer samen speelden en alles vergeten waren.’ Vered paste haar tactiek aan. ‘Als ik ze zag ruziën, zei ik: ‘Jullie mogen ruzie maken, maar niet waar ik bij ben.’

 

Laat ze met rust

Vered: ‘Zonder mij  als cruciale speler werd het ruziën ineens een stuk minder interessant voor ze.  Het intrigeerde me: wat kunnen ouders doen om hun kinderen onderling een gezonde en liefdevolle band te laten krijgen? Het antwoord: ze met rust laten. Is er helemaal geen ruzie meer in huis? Absoluut niet. Maar nu ik er geen deel meer van uit maak, gaan de ruzies veel meer over de aanleiding zelf. En vechten om een lichtzwaard is nou eenmaal minder interessant dan ruziën over mijn liefde en aandacht.’

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >