Promotie
schone-lucht-kinderkamer

Om een gezonde slaapomgeving voor je kroost te creëeren, is goede ventilatie en frisse lucht in de kinderkamer een must. Maar hoe pak je zoiets aan?

Wij zetten wat tips voor je op een rij:

 

1. Niet alles potdicht

De vrije doorstroom van lucht in je huis is heel belangrijk, dus houd niet alles de hele dag potdicht. Zet binnendeuren regelmatig tegenover elkaar (op de boven- én benedenverdieping) open. Daarbij moet elke binnendeur genoeg ruimte aan de onderkant hebben, zodat ook hier lucht door kan stromen.

 

2. Luchtbevochtiger

Vooral wanneer de verwarming weer aangaat, daalt de luchtvochtigheid in huis snel. Gevolg: een droge huid, geïrriteerde keel of verkoudheid. Je kunt dit tegengaan door het plaatsen van een luchtbevochtiger in de kinderkamer. Dit apparaat zorgt voor een optimale luchtvochtigheid door lichte nevel te verspreiden in de omgeving. Er bestaan verschillende soorten die speciaal aangepast zijn aan de baby- of kinderkamer. Deze gebruiken geen stoom, maar koud water. Zo kan je kind zich nooit per ongeluk bezeren. Daarnaast zijn de luchtbevochtigers voor op de kamer van je koter stil in gebruik: helemaal fijn.

 

3. Groen

Planten in huis hebben veel gezondheidsvoordelen. Eén ervan is dat ze de lucht in je huis reinigen: ze zetten CO2 om naar zuurstof. Niet dat je nu de hele kinderkamer vol moet stouwen met verschillende soorten planten (onderzoekers van NASA adviseren om per 180 kubieke meter 15-20 planten te houden - wow...), maar eentje in de hoek is wel zo handig. En 't ziet er nog leuk uit ook.

 

4. Natuurlijke producten

Misschien een inkopper, maar zorg er altijd voor dat de kamer van je kind zoveel mogelijk stofvrij is: niet al te veel knuffels of ander spul dat stof aantrekt. En wanneer je de ruimte schoonmaakt, gebruik dan natuurlijke producten als citroen, azijn en zuiveringszout. Schoonmaakmiddelen ruiken misschien wel 'fris', maar kunnen stoffen in de lucht brengen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind.

 

5. Even een raam open? Niet genoeg

Uit onderzoek van TNO blijkt dat het weinig zin heeft om het raam slechts een paar uur per dag open te zetten: na een halfuur is de binnenlucht weer net zoals daarvoor (en hopen vocht en stoffen zich weer op in de kamer). Zorg daarom altijd voor open ventilatieroosters in de ramen, ook in de winter. Deze zorgen ervoor dat er toch wat frisse lucht binnenkomt zonder dat je kind een verkoudheid oploopt. Wel heel belangrijk: maak de ventilatieroosters regelmatig schoon. Met een borstel of stofzuiger het opgehoopte stof en vuil verwijderen, is meestal al voldoende. Oh, en zet na het slapen de ramen een halfuur open voor extra frisse lucht.

 

VELUX

Welke ramen perfect geschikt zijn voor een kinderkamer? Bij VELUX Nederland weten ze als geen ander hoe je meer licht, lucht en verduistering in huis haalt. Laat je door hen inspireren voor alle ruimtes in huis en bekijk een aantal voorbeelden van kinderkamers waar daglicht en frisse lucht alle ruimte krijgen.

nipt-zwangere-vrouwen

Door de NIPT kun je tijdens je zwangerschap zien hoe groot de kans is dat jouw baby het down-, edwards- of parausyndroom heeft. Maar hoe werkt zo'n test precies? Wanneer kun je 'm doen? En wordt-ie ook vergoed? Wij zochten het voor je uit. 

Want waar de test lange tijd alleen beschikbaar was voor zwangeren met een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking, mag sinds april 2017 iedere vrouw er gebruik van maken. Als je er behoefte aan hebt, dan. En als je betaalt, want vrijwillige deelname kost € 175 en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

 

DNA

NIPT betekent 'Niet-Invasieve Prenatale Test' en is een onderzoek dat bestaat uit het afnemen van een paar buisjes bloed. Hierin zit erfelijk materiaal (DNA) van de placenta dat bijna altijd hetzelfde is als dat van je kind. Zo kan het laboratorium dus, veilig én zonder het risico op een miskraam, onderzoeken of jouw baby het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Wel goed om te weten: je kunt de test pas laten doen vanaf elf weken zwangerschap. 

 

Nevenbevindingen

Het laboratorium kan terwijl ze de NIPT uitvoeren ook zien of je kind andere (zeldzame) chromosoomafwijkingen heeft: die worden nevenbevindingen genoemd. Je mag zelf beslissen of je deze wilt weten en kunt dan ook kiezen uit twee mogelijkheden:

  1. Je wilt je kind alleen laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom. Het laboratorium weet dan ook niet of er nevenbevindingen zijn.
  2. Je wilt je kind laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom én je wil weten of het laboratorium nevenbevindingen heeft gevonden.

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

Uitslagen

Na tien dagen krijg je de uitslag van je gynaecoloog of verloskundige. Als je ervoor hebt gekozen ook nevenbevindingen te willen horen en het laboratorium heeft deze gevonden, dan word je meestal gebeld door het Centrum voor Prenatale Diagnostiek of een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis. De uitslagen die je kunt krijgen zijn: 

 

‘U bent waarschijnlijk niet zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

Deze uitslag klopt bijna altijd: minder dan één op de duizend zwangere vrouwen blijkt achteraf toch zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom. Bij deze uitslag krijg je geen vervolgonderzoek.

 

‘U bent mogelijk zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

  • Bij 75 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met downsyndroom, klopt dat inderdaad; 25 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met downsyndroom.
  • Bij 24 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met edwardssyndroom, klopt dit inderdaad; 76 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met edwardssyndroom.
  • Bij 23 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met patausyndroom, klopt dit inderdaad; 77 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met patausyndroom.

Als je echt zekerheid wilt hebben, kun je alsnog een vlokkentest of vruchtwateronderzoek laten doen.

 

‘Er is een nevenbevinding gevonden.’

Je krijgt dan uitleg over wat precies er is gevonden en wat dit mogelijk voor jou en/of voor je kind betekent. Je krijgt hiervoor een uitnodiging voor een gesprek op een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis, waarin je meer informatie over de nevenbevinding krijgt en wat de mogelijkheden zijn.

 

‘Er is geen nevenbevinding gevonden.’

Als er in de uitslag niets staat over nevenbevindingen, dan betekent dit dat er ook geen nevenbevindingen zijn gevonden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
longontsteking-kinderen-symptomen-behandeling

In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 25.000 kinderen een longontsteking. Vaak is die na een week of twee wel genezen, maar het kan ook maanden duren voordat een kind weer de oude is.

'Op tijd behandelen voorkomt erger', zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. In onderstaande antwoorden lees je hoe.

 

Wat is een longontsteking? 

Longontsteking is een ontsteking van de longen door een virus of bacterie en komt bij kinderen redelijk vaak voor. De kans om het te krijgen is het grootst bij baby's jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn: wanneer beide longen ontstoken zijn, spreek je van een dubbele longontsteking.

 

Wat is de oorzaak? 

Meestal een virus of bacterie. Een gewone griep of verkoudheid, bijvoorbeeld. Tegenwoordig worden kinderen op het consultatiebureau ingeënt voor de pneumokokken bacterie. Hierdoor is de kans op een longontsteking door deze bacterie veel kleiner geworden. Wel heeft je kind meer kans op een longontsteking als hij een afweerstoornis, cystic fibrosis, PCD, een ontwikkelingsachterstand of last van spierzwakte heeft.

Oh, en dat je ziek kunt worden van kou is trouwens een fabel: virussen en bacteriën zijn altijd actief, of het nu warm of koud is, maar in de wintermaanden zitten we veel meer binnen (met ramen gesloten) en dichter op elkaar. De kans dat virussen aan elkaar worden overdragen, is daardoor groter.

 

Lees ook
VIDEO: dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

 

Wat zijn de symptomen? 

Eigenlijk krijgen kinderen vergelijkbare klachten als bij griep, maar dan een tikkie heftiger. Een paar voorbeelden: benauwd, kortademig, ophoesten van slijm (soms met wat bloed), moe, rillen en koorts.

 

Hoe behandel je een longontsteking?

Vermoed je dat je kind een longontsteking heeft, neem dan contact op met de huisarts. In de meeste gevallen schrijft hij of zij dan een antibioticakuur voor. Althans, als de oorzaak een bacteriële infectie is. Aan een virale infectie kan de huisarts weinig doen en dan is het een kwestie van uitzieken. Bij koorts of pijn mag je doorgaans gerust een pijnstiller geven.

Zijn de klachten na drie dagen antibiotica nog niet minder of wordt je kind steeds zieker? Bel dan de huisarts nog een keer. Bij een ernstige longontsteking wordt een kind opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijgt-ie een hogere dosis antibiotica toegediend via pillen of een infuus.

 

Wat kun je zelf doen?

De kuur afmaken, je kind goed laten uitrusten én veel laten drinken: voor baby's tot zes maanden geldt ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht per dag, borstvoeding kan op verzoek. Baby's van zes maanden en ouder hebben per dag ongeveer 100 ml nodig per kilo lichaamsgewicht. Kinderen vanaf één jaar zes tot zeven bekertjes per dag van ongeveer 75 ml. Gaat drinken moeizaam? Probeer eens thee zonder suiker, diksap of dunne pap - dan krijgen ze toch het nodige vocht binnen.

 

Bron: Longfonds

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >