In samenwerking met Kek Mama

Zo wordt ook jouw kind een enthousiaste lezer

29.09.2020 10:27
zo wordt kind enthousiaste lezer

Niet ieder kind hoeft een boekenwurm te worden. Maar lezen is wél belangrijk voor bijvoorbeeld de woordenschat en concentratie. Zo krijg je jouw kroost enthousiast voor boeken.

Voorlezen

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen: voorlezen. Ja, ook aan de allerkleinsten! Begin met prentenboeken, verzin een verhaal of kijk samen naar de plaatjes. Veel kinderen kiezen avond na avond hetzelfde boek uit. Dat is juist goed, want herhaling van het verhaal zorgt ervoor dat kinderen meer woorden leren en dat hun begrip ervan diepgaander is.
 

Draai het eens om

Je kind leest jou voor en jij luistert. Of wissel elkaar af. Lees om en om een regel of stukje uit het boek. Zo ben je samen bezig met de tekst. Vraag tijdens het lezen hoe je kind denkt dat het verhaal verder gaat. Leuk voor de fantasie en het zet aan tot goed nadenken. Hierdoor leren ze in het dagelijks leven ook beter om naar oplossingen te zoeken voor problemen.
 

Naar McDonald’s

Ja, je leest het goed: in de Kinderboekenweek – van 30 september tot en met 11 oktober – geeft McDonald’s in elk Happy Meal een leesboekje mee. Het thema van de Kinderboekenweek is ‘En toen?’ De serie leesboekjes in het Happy Meal sluit hierop aan: de boekjes gaan over spannende tijdreizen van de Boomtop-tweelingen, waarin ze bijvoorbeeld oog in oog komen te staan met dinosauriërs. Leuk om te weten is dat de boekjes speciaal voor McDonald’s zijn geschreven door de bekende kinderboekenschrijfster Cressida Cowell, bekend van haar populaire kinderboekenserie ‘Hoe tem je een draak’. Deze boekjes smaken vast naar meer. 

Sinds 2019 kun je bij het bestellen van een Happy Meal in plaats van een speeltje ook kiezen voor een boekje. Als partner van de Kinderboekenweek wil McDonald’s (voor)lezen stimuleren en haar gasten laten ervaren hoe leuk lezen en voorlezen kan zijn.

Leesbingo

Maak samen een leuke bingokaart met gekke plekken waarop je kind kan lezen: op de trampoline, in bad, op je kop aan een klimrek, met een snoepje in je mond, onder de tafel, in het grote bed, in de auto, op de trap, met een zaklamp, met verkleedkleren aan. Verzin samen de gekste plekken en opdrachten. En als je dan toch aan het knutselen bent: maak meteen een mooie boekenlegger.
 

Moppenboekje

Moppert jouw kind zodra je oppert te gaan lezen? Schaf dan eens een moppenboek aan, die zijn er ook speciaal voor kinderen. Dikke kans dat ‘ie dan wel met z’n neus in de boeken zit! En dat je vervolgens eindeloos flauwe moppen aan moet horen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Advertisement