Stikheet: zó snel loopt de temperatuur in een auto op

14.06.2023 16:15
tanken Beeld: Shutterstock

Het komt regelmatig in het nieuws: baby’s of honden die in een stikhete auto worden achtergelaten. En dat is levensgevaarlijk, want al bij een buitentemperatuur van 21 graden kan de temperatuur in een auto razendsnel oplopen. Met alle gevolgen van dien.

Wie z’n auto weleens op een zonnige plek parkeert, weet dat er een bak hitte op je afkomt zodra je de deur opent. Met alle ramen en deuren dicht kan het kwik in korte tijd flink stijgen. Dat heeft alles te maken met het materiaal van een auto, dat licht vrij makkelijk doorlaat. Zeker zwarte auto’s veranderen in no time in een sauna. Snap je ook meteen waarom ze in warme landen meestal een witte bolide rijden.

Levensgevaarlijke temperaturen

Het gebeurt nog regelmatig dat een hond of baby wordt achtergelaten in een auto. Levensgevaarlijk. Ja, óók voor heel even. In een stikhete auto kan een kind zich eerst ziek gaan voelen, gedesoriënteerd raken en uiteindelijk bewusteloos raken. Loopt z’n lichaamstemperatuur op naar 41 graden, dan kan het zelfs dodelijk zijn. Voor baby’s is de hitte nog riskanter, omdat zij hun lichaamstemperatuur nog niet goed kunnen regelen. Dat je op een hete dag goed moet opletten is vanzelfsprekend, maar ook bij minder hoge temperaturen is het oppassen geblazen. Al bij een buitentemperatuur van 21 graden kan het in een auto bloedheet worden. Een raampje openlaten is dan niet voldoende.

Lees ook: Je kind in de auto vergeten: ‘Ook als een verantwoordelijke ouder kan het je overkomen’

Kwik in de auto stijgt razendsnel

Dat de temperatuur in een auto sneller oploopt dan je misschien denkt, is wel te zien aan het overzicht hieronder. Oppassen dus!

 • 21 graden buiten
  Na 10 minuten in de auto: 31 graden
  Na 30 minuten in de auto: 40 graden
 • 24 graden buiten
  Na 10 minuten in de auto: 34 graden
  Na 30 minuten in de auto: 43 graden
 • 27 graden buiten
  Na 10 minuten in de auto: 37 graden
  Na 30 minuten in de auto: 45 graden
 • 30 graden buiten
  Na 10 minuten in de auto: 40 graden
  Na 30 minuten in de auto: 48 graden
 • 32 graden buiten
  Na 10 minuten in de auto: 43 graden
  Na 30 minuten in de auto: 51 graden
 • 35 graden buiten
  Na 10 minuten in de auto: 45 graden
  Na 30 minuten in de auto: 54 graden

Verschrikkelijk verhaal

In België overleed vorige week een baby, nadat ze een hele dag in een warme auto had gezeten. Haar moeder was ’s ochtends voor haar werk naar het ziekenhuis gereden en vergat het meisje naar de opvang te brengen. Toen de vader van de baby haar ’s avonds niet aantrof bij de crèche, gingen de alarmbellen af. De hitte is het meisje fataal geworden, laat het Openbaar Ministerie weten. Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, die een Amerikaans onderzoek aanhaalt, kan het vergeten van je kind in de auto élke ouder overkomen. Dat kan al gebeuren door een kleine afwijking in je routine, bijvoorbeeld omdat je partner je kind normaal gesproken naar de opvang brengt. Wat je kunt doen om de kans te verkleinen? In dit artikel geven we een paar tips.  

Bron: Margriet, Weeronline, Consumentenbond

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.