In samenwerking met Kek Mama

Zo sla jij je door de eerste 1001 dagen als ouder heen

16.03.2022 15:56
zo sla je door eerste 1001 dagen als ouder
De 1001 eerste dagen van je kind – van conceptie tot de eerste twee levensjaren – zijn het allerbelangrijkst voor de hechting. Deze periode is mooi en bijzonder, maar niet altijd één grote roze wolk. En dat is oké. Noppies geeft steun en tips voor de dagen dat het net even anders gaat dan je wilt. Blijf jij veerkrachtig.

Terug naar de basis

In de eerste 1001 dagen vinden veel geweldige ontwikkelingen plaats waar jij natuurlijk apetrots op bent; je kind gaat omrollen, kruipen, zitten en lopen, en zegt het eerste woordje.

Jonge kinderen leren en ontwikkelen snel, zodat ze uiteindelijk meekomen op school en in de maatschappij. Wist je dat er in die eerste periode bij jouw kind een miljoen nieuwe hersenverbindingen per seconde gemaakt worden?

 

Veilige hechting

Om je kind zo goed mogelijk te ondersteunen in deze ontwikkelfase is het belangrijk een gezonde en veilige band met je kind op te bouwen. Dit zorgt namelijk voor een stevige sociale, emotionele basis en hechting. Om deze band te vormen is het belangrijk dat jij zelf ook goed in je vel zit. Want als jij goed in je vel zit, voelt je kind dat ook. Juist daarom wil Noppies je helpen om een veerkrachtige ouder te zijn.

 

Veerkracht

Deze periode is dus niet alleen extra belangrijk voor je kind, maar ook voor jou. Sterker nog, die veilige hechting begint bij jou. Want veerkrachtige ouders zorgen voor veerkrachtige en gelukkige kinderen. En dat is niet altijd makkelijk: het ouderschap gaat – net als opgroeien – met vallen en opstaan. En soms kruipen. En dat hoort er gewoon bij, het hoeft heus allemaal niet perfect.

 

Goed genoeg

Als het je even te veel wordt; het zwanger worden misschien moeilijker gaat dan verwacht of een ziekenhuisbezoek erg tegenvalt, wat slapeloze nachten hebt, een kinderdriftbui midden in de supermarkt of als je huis een ontploft zooitje is, roei jij met de riemen die je hebt. En sta je gewoon weer op. Dat heet veerkracht. Het mooie? Moederschap – of de aanloop naar – is zoveel meer dan het perfect willen doen. Je bent niet de enige. Dat verbindt.

Met deze tips hou jij het als moeder vol en kun je meer genieten:

 

1.     Vangnet

Als (toekomstige) ouder is het belangrijk dat je een vangnet hebt. Een community waarin je gesteund wordt, omdat diegene bijvoorbeeld ook moeite heeft met zwanger worden, wil napraten over een bevalling of gewoon even wil kletsen zodat je weet dat je er dus niet alleen voor staat. Dit kan je buurvrouw of zus zijn, maar ook een platform. Op Noppies vind je naast handige producten zoals aankleedkussens, kinderwagens en mode ook verhalen, video’s en ervaringen van jonge ouders.

 

2.     Praat

Door te praten over wat je meemaakt als moeder, reflecteer je en leer je. Het is goed om met een afstand naar jezelf te kunnen kijken, daarbij vooral mild te zijn voor jezelf en soms zelfs om je eigen klunzigheid te lachen. En hoe fijn is het om te horen dat andere moeders precies hetzelfde meemaken?

 

3.    Zorg goed voor… jezelf

Denk maar aan de zuurstofmaskers in het vliegtuig: je kan pas voor je kind zorgen, wanneer je eerst voor jezelf zorgt. Dan kan je er immers weer tegenaan. Dat kan al door je koffie even in stilte te drinken, of een paar minuten naar je lievelingsnummer te luisteren. Maar je kunt natuurlijk ook uit eten of naar de kroeg gaan – ook een oplaadmoment voor jezelf.

 

4.     Wees lekker trots

Je doet je best en daar mag je gewoon trots op zijn. Trots zijn betekent namelijk dat je kan genieten van wat er wél lukt. Dat geeft een gevoel van zekerheid. En die veerkracht heb je nodig, zodat je de wereld – en je kind – weer aankunt. Kinderen weer heerlijk fris in hun pyjamaatjes op bed – na een lange speeldag waarbij de vingerverf nog op de muren zit en de chips nog steeds in jouw haar? – Topper ben je, klaar.