Afrika rondreis kinderen

Anne reisde met man Lars en babydochter Jinthe drie maanden door Afrika: Congo, Oeganda, Tanzania en Kenia. "Je gaat toch niet met een kind naar oorlogsgebied?"

Ineens zagen we ze lopen tijdens onze roadtrip door Tanzania: giraffen, drie naast elkaar. Lars en ik brulden het uit van enthousiasme, maar baby Jinthe keek niet op of om. Voor haar had het net zo goed een duif kunnen zijn. Het was een van de mooiste ervaringen tijdens onze rondreis met ons kind. Lars en ik waren al eens samen in Afrika geweest en ik wilde graag een keer terug met z’n drieën. Niet om te luieren in een resort of wilde dieren te spotten, maar om iets te betekenen voor de bevolking. In september 2014 vertrokken we naar Oost-Congo. Niet meteen het eerste land waaraan je denkt als je met een baby van tien maanden op pad gaat, maar wij wilden er aan de slag voor een organisatie die slachtoffers van rebellengroepen begeleidt. Daarna wilden we doorreizen naar Oeganda, Tanzania en Kenia.

 

Met baby naar oorlogsgebied in Afrika 

Onze familie en vrienden waren verbijsterd. Wie gaat er nou met een baby naar oorlogsgebied? Ik begreep hun bezorgdheid, maar de hulporganisatie verzekerde ons dat de plek waar wij zouden verblijven veilig was. Over het reizen zelf maakte ik me ook geen zorgen. Zolang Lars en ik ontspannen waren, was Jinthe dat vast ook. En natuurlijk bereidden we ons goed voor. Ik stopte mijn backpack vol luiers, pap en potjes en oefende thuis met onverwarmde potjes babyvoeding die Jinthe zonder problemen leeg at. In Oost-Congo verbleven we anderhalve maand in een huis in Goma, een rustige stad. Daar hielpen we meisjes en vrouwen die waren misbruikt door rebellen. Er was één vrouw die als kind maanden in de jungle had geleefd, al die tijd had ze geen idee of haar moeder nog leefde. Dat kwam wel even bij me binnen, helemaal omdat ze even oud was als ik. Hoe anders kan je leven lopen. Ik was blij dat ik iets voor haar kon betekenen. Soms kletsten we wat, of gingen we schilderen of dansen. Jinthe bleef meestal bij Lars, maar soms nam ik haar gezellig mee. ’s Nachts werd er vaak geschoten op straat. Wij zaten weliswaar in een huis van de organisatie en hadden een bewaker, maar moesten dan in het holst van de nacht naar de gang. Bizar natuurlijk, maar op dat moment was ik gek genoeg niet bang. Het scheelde ook dat het schieten niet op ons was gericht. Meestal stopte het na een minuut of tien.

 

'Was dit wel zo'n goed idee?'

Na Oost-Congo vertrokken we naar Tanzania. Een lange reis in een aftandse auto. De kofferbak zat zo vol dat-ie amper dichtging. Op de achterbank hadden zich vier Afrikaanse mannen en vrouwen geperst. Lars en ik deelden de passagiersstoel, Jinthe zat op schoot. Het was bloedheet. De reis zou zes uur duren, maar toen die tijd verstreken was, waren we nog niet eens bij de grens. En na acht uur ook niet. Het landschap was stoffig en uitgestrekt, een soort niemandsland. Het enige wat we zagen waren giraffen en impala’s. Ik begon me af te vragen of dit nou wel zo’n goed idee was geweest. Stel dat we een lekke band kregen. Er waren ook leeuwen in dit gebied. Gelukkig had Jinthe nergens last van en wisselde ze slaapjes af met gekke bekken trekken naar haar medereizigers. Uiteindelijk arriveerden we na twaalf uur in Loilondo, een dorpje in het gebied van de Masai.

 

Nog nooit een blanke baby gezien

Daar bezochten we een organisatie die strijdt tegen vrouwenbesnijdenis, iets wat in de Masai-cultuur nog heel gebruikelijk is. Lars gaf er voorlichting, terwijl ik met Jinthe in de draagdoek veel bekijks trok bij de kinderen en vrouwen in het dorp. Sommigen hadden nog nooit een blanke baby gezien. Ze vonden het een beetje eng en bleven in het begin op afstand. Gelukkig werkte mijn vrolijke kind als een natuurlijke ijsbreker – al snel hadden we een kring lachende mensen om ons heen. Pas in Oeganda hadden we eindelijk écht vakantie. Maar wat een cultuurshock, dat luxe hotel vergeleken met de primitieve dorpjes waar we eerder sliepen. Hoe groot kan het contrast zijn, dacht ik aan de rand van het zwembad. Het was heerlijk met z’n drieën vakantie te vieren. In Jinja, een voormalig vissersdorp aan de bron van de Nijl, vermaakten we ons met raften, zwemmen en bootje varen. We sliepen in het Kingfisher Safaris Resort, de plek waar Lars mij vijf jaar geleden ten huwelijk had gevraagd. Onze dochter spetterde in het water van het grote buitenzwembad en voerde stukjes banaan aan de aapjes die kwamen koekeloeren in het restaurant. 

 

Gezellig op straat

In de hoofdstad Kampala was het gezellig op straat. Veel bedrijvigheid – iets wat we hadden gemist in Congo. Zodra de schemer inzette verschenen er verlichte eetstalletjes en marktkraampjes langs de weg. We aten er chapati; een opgerolde pannenkoek gevuld met ei en groente. De laatste week zochten we vrienden op in Nairobi. Vergeleken met Goma doet die stad heel westers aan. Veel hoge gebouwen, moderne shoppingmalls en goede restaurants. Tegelijkertijd rijd je vijftien minuten vanaf het centrum zo een wildpark in. Als ik terugdenk aan onze reis, hebben het prachtige landschap, de wilde dieren en vooral de Afrikaanse gastvrijheid de meeste indruk gemaakt. Na drie maanden keerden we terug naar Nederland. Met het voornemen snel weer terug te gaan.”

 

Zien

Tanzania vanuit een luchtballon
Serengeti National Park is Tanzania’s populairste en oudste wildpark. Je kunt er overnachten in luxe tenten en leeuwen spotten vanuit een luchtballon.

Chimpansees
Chimp Island, een klein eiland in het Victoriameer, is een plek waar chimpanseeweesjes en circusapen worden opgevangen. Hier krijgen ze weer een goed leven. Bezoekers zijn welkom op het eiland.

 


De Masai-markt
Op de kleurrijke Masai-markt in Nairobi kun je sieraden, kleding en houten handwerk van de Masai scoren. En gezellig onderhandelen over de prijs. Elke week op dinsdag in Westgate Shopping Mall.

 

Doen

Op bezoek bij Dombo
In het olifantenweeshuis van Nairobi National Park worden olifanten- en neushoornjongen opgevangen om uiteindelijk weer te worden uitgezet in
het wild. Elke baby heeft een oppasser die de eerste twee jaar van zijn leven dag en nacht voor hem zorgt. Van 11 tot 12 uur kun je zien hoe de olifantjes de fles krijgen.

 


Snorkelen en zonnen
Ontdek de azuurblauwe wateren van het beschermde natuurgebied Menai Bay in Zanzibar, Tanzania. Varen, snorkelen, zonnen, dolfijnen zien dartelen en verse vis eten.

Raften
Varen op een rubberboot met prachtig uitzicht over de Nijl. Tussendoor wordt er een paar keer gestopt en kun je zwemmen in het heerlijke, warme water, dat ook veilig is voor kinderen. De prijs is inclusief eten en drinken.

 

Lekker eten

Hollands brood
Omdat nergens in Oeganda echt lekker brood te vinden is, heeft een slimme Nederlandse ondernemer broodwinkels geopend in Kampala. Je vindt
er onder andere versgebakken mais-, zuurdesem- en volkorenbrood. En, echt waar, pepernoten.

 


Verrukkelijke ijsjes
Bij Cafesserie in The Acacia Mall in Kampala verkopen ze het lekkerste ijs van Oeganda. Je kunt er ook terecht voor brunch, lunch en diner.

Pannenkoeken
In de Oegandese hoofdstad Kampala kun je bij marktkraampjes chapati scoren: een opgerolde pannenkoek die is gevuld met ei en groente. 

 

Fijne slaapplekken

In het paradijs
In het Kingfisher Safaris Resort in Jinja, een stad in het oosten van Oeganda, wentel je je in luxe en comfort. Het is een perfecte plek voor gezinnen,
met een buitenzwembad, speeltuin en een tropische tuin waar je ’s avonds heel romantisch kunt dineren.


Vlakbij Lake Kivu
In Congo kun je naar Lac Kivu Lodge, een resort in de Albertine Rift Valley vlakbij de grens met Rwanda. Je logeert in open kamers die uitkijken op Lake Kivu, een van Afrika’s mooiste meren. Het water wordt omringd door heuvels en bergen. Aan het strand is een geweldig restaurant.

In een prachtige tuin
Het Malakai Eco Lodge in Kambala, Oeganda, is nog zo’n paradijsje. De huisjes zijn prima, er is een een prachtige tuin en ook een zwembad. Je kunt er
zelfs vissen vangen die je 's avonds eet tijdens het diner. 

 

high tea kinderen
Beeld: Pexels

Het ís even een zit, dus je moet het maar durven, een high tea met kinderen. Deze vijf zijn speciaal op kinderen gericht. Iedereen blij.

1. Pluktea, Boskoop

high teas

Eigenlijk is Pluktea veel meer dan alleen een high tea-locatie. Je plukt er namelijk je eigen thee uit de planten- en kruidentuin, voordat je aan de enorme berg biologische scones, en fingerfood schuift. De kinderen houden zichzelf toch wel bezig. In de kruidentuin, of met de kast vol speelgoed, spelletjes en boeken. Óf op de waterfiets en trampoline. O, en ze krijgen er natuurlijk ook hun eigen kinder-high tea, met onbeperkt limonade, cake, een taartje, brood en fruit. Eerder een high lemo, dus.

 

2. Broederkapel, Veghel

De historische kapel zelf is al een bezienswaardigheid. Terwijl jij met vriendinnen bijkletst onder het genot van een high tea, doen de kinderen niet voor je onder, met hun eigen etagère vol sandwiches en hapjes. Inclusief onbeperkt ranja, by the way.

 

3. H-eerlijk, Nieuwkoop

Alleen vanwege de locatie al een must-see: pal aan de Amstel en een autovrije weg, ligt deze heerlijke theetuin. Terwijl jij urenlang relaxt, spelen de kinderen op de speelplaats of kijken ze naar de kippen, pauwen, geiten en poezen. Met biologisch water- en schepijs in bijzondere smaken toe. Na de speciale kinder-high tea natuurlijk (tot acht jaar), met een muffin, sandwichspies, verrassing en een drankje.
 

Lees ook
11x kindvriendelijke koffietenten >

 

4. De Houtzagerij, Otterlo

Restaurant de Houtzagerij ligt middenin de natuur, maar is het slecht weer? Geen probleem: er is zelfs een heuse indoor- (en outdoor)speeltuin. De high tea komt in alle mogelijke varianten. Bestel ‘m lekker groot; de kinderen rennen tijdens het spelen vast vaak genoeg langs om iets van de schaal te snaaien.
 

 

5. Lewis Book Cafe, Utrecht

Kijk, dit noemen wij nou praktisch: hier loop je met je mini-etagère gewoon langs de bar om de boel vol te laden. De kinderen – voor wie de high tea nadrukkelijk ook bedoeld is - krijgen er hapjes naar keuze.
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leuke-musea-voor-kleuters

Je kunt de herfstvakantie natuurlijk gebruiken om je schutting te schilderen, of een begin te maken aan de grote najaarsschoonmaak. Maar wil je je kleuter een plezier doen? Dan is de deur uitgaan waarschijnlijk een betere optie.

En dan komt onderstaand lijstje ongetwijfeld van pas.

 

Museon - Den Haag

Van onze mooie natuur tot het effect van technologie op ons leven: tijdens een bezoek aan het Museon duik je in het verhaal van de wereld. Je kunt er insecten eten en leert hoe je het zuinigst om kunt gaan met onze aardbol. Het Museon is geen kijk-museum, hier mag je veel doen en van alles aanraken.

 

Beeld en Geluid - Hilversum

Beeld en Geluid toont je de wondere wereld van de televisie. Presenteer zelf het nieuws, sta op het podium als een echte ster of treed op op het Toppop podium. Bekende Nederlanders leiden je virtueel rond door de wereld van radio en tv, je krijgt een kijkje achter de schermen en leert van alles over het leven in de spotlights.

 

EYE - Amsterdam

Stap binnen in de wereld van EYE en ontdek alles over films in het Panorama, bekijk je favoriete fragmenten en maak je eigen filmdebuut. Voor kinderen van 2 tot 6 jaar is er elke zondagochtend een film en aansluitend spel.

 

Lees ook
7x leuke en leerzame uitjes voor je kind >

 

Oyfo Techniekmuseum - Hengelo

Waar in andere musea zaalwachters rondlopen om je op de vingers te tikken als je te dicht bij een kunstwerk komt, is het motto in het Techniekmuseum 'verboden af te blijven'. In dit interactieve museum in Hengelo is alles aanwezig om het hele gezin enthousiast te laten worden over techniek.

 

Nationaal Militair Museum - Soest

Echte vliegtuigen, pantserwagens, helikopters en allerlei gebruiksvoorwerpen staan hier in een gigantische hal. Buiten kunnen kinderen uitrazen op de stormbaan, klimmen in voertuigen en zich voor even een militair wanen.

 

Kinderboekenmuseum - Den Haag

Spelenderwijs maken kinderen in dit museum kennis met jeugdliteratuur. Alle tentoonstellingen en workshops stimuleren fantasie én zorgen ervoor dat je kind voortaan geen boek meer laat liggen.

 

Tropenmuseum - Amsterdam

Verschillende thema's maken een bezoek aan het Tropenmuseum een ware ontdekkingstocht. Ga op reis en laat je verrassen in de doe-tentoonstelling ZieZo Marokko, maak je eigen lotusbloem of luister naar persoonlijke verhalen over vluchtelingen en migratie aan boord van de Lampedusa. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >