Afrika rondreis kinderen

Anne reisde met man Lars en babydochter Jinthe drie maanden door Afrika: Congo, Oeganda, Tanzania en Kenia. "Je gaat toch niet met een kind naar oorlogsgebied?"

Ineens zagen we ze lopen tijdens onze roadtrip door Tanzania: giraffen, drie naast elkaar. Lars en ik brulden het uit van enthousiasme, maar baby Jinthe keek niet op of om. Voor haar had het net zo goed een duif kunnen zijn. Het was een van de mooiste ervaringen tijdens onze reis. Lars en ik waren al eens samen in Afrika geweest en ik wilde graag een keer terug met z’n drieën. Niet om te luieren in een resort of wilde dieren te spotten, maar om iets te betekenen voor de bevolking. In september 2014 vertrokken we naar Oost-Congo. Niet meteen het eerste land waaraan je denkt als je met een baby van tien maanden op pad gaat, maar wij wilden er aan de slag voor een organisatie die slachtoffers van rebellengroepen begeleidt. Daarna wilden we doorreizen naar Oeganda, Tanzania en Kenia.

 

Met baby naar oorlogsgebied in Afrika 

Onze familie en vrienden waren verbijsterd. Wie gaat er nou met een baby naar oorlogsgebied? Ik begreep hun bezorgdheid, maar de hulporganisatie verzekerde ons dat de plek waar wij zouden verblijven veilig was. Over het reizen zelf maakte ik me ook geen zorgen. Zolang Lars en ik ontspannen waren, was Jinthe dat vast ook. En natuurlijk bereidden we ons goed voor. Ik stopte mijn backpack vol luiers, pap en potjes en oefende thuis met onverwarmde potjes babyvoeding die Jinthe zonder problemen leeg at. In Oost-Congo verbleven we anderhalve maand in een huis in Goma, een rustige stad. Daar hielpen we meisjes en vrouwen die waren misbruikt door rebellen. Er was één vrouw die als kind maanden in de jungle had geleefd, al die tijd had ze geen idee of haar moeder nog leefde. Dat kwam wel even bij me binnen, helemaal omdat ze even oud was als ik. Hoe anders kan je leven lopen. Ik was blij dat ik iets voor haar kon betekenen. Soms kletsten we wat, of gingen we schilderen of dansen. Jinthe bleef meestal bij Lars, maar soms nam ik haar gezellig mee. ’s Nachts werd er vaak geschoten op straat. Wij zaten weliswaar in een huis van de organisatie en hadden een bewaker, maar moesten dan in het holst van de nacht naar de gang. Bizar natuurlijk, maar op dat moment was ik gek genoeg niet bang. Het scheelde ook dat het schieten niet op ons was gericht. Meestal stopte het na een minuut of tien.

 

'Was dit wel zo'n goed idee?'

Na Oost-Congo vertrokken we naar Tanzania. Een lange reis in een aftandse auto. De kofferbak zat zo vol dat-ie amper dichtging. Op de achterbank hadden zich vier Afrikaanse mannen en vrouwen geperst. Lars en ik deelden de passagiersstoel, Jinthe zat op schoot. Het was bloedheet. De reis zou zes uur duren, maar toen die tijd verstreken was, waren we nog niet eens bij de grens. En na acht uur ook niet. Het landschap was stoffig en uitgestrekt, een soort niemandsland. Het enige wat we zagen waren giraffen en impala’s. Ik begon me af te vragen of dit nou wel zo’n goed idee was geweest. Stel dat we een lekke band kregen. Er waren ook leeuwen in dit gebied. Gelukkig had Jinthe nergens last van en wisselde ze slaapjes af met gekke bekken trekken naar haar medereizigers. Uiteindelijk arriveerden we na twaalf uur in Loilondo, een dorpje in het gebied van de Masai.

 

Nog nooit een blanke baby gezien

Daar bezochten we een organisatie die strijdt tegen vrouwenbesnijdenis, iets wat in de Masai-cultuur nog heel gebruikelijk is. Lars gaf er voorlichting, terwijl ik met Jinthe in de draagdoek veel bekijks trok bij de kinderen en vrouwen in het dorp. Sommigen hadden nog nooit een blanke baby gezien. Ze vonden het een beetje eng en bleven in het begin op afstand. Gelukkig werkte mijn vrolijke kind als een natuurlijke ijsbreker – al snel hadden we een kring lachende mensen om ons heen. Pas in Oeganda hadden we eindelijk écht vakantie. Maar wat een cultuurshock, dat luxe hotel vergeleken met de primitieve dorpjes waar we eerder sliepen. Hoe groot kan het contrast zijn, dacht ik aan de rand van het zwembad. Het was heerlijk met z’n drieën vakantie te vieren. In Jinja, een voormalig vissersdorp aan de bron van de Nijl, vermaakten we ons met raften, zwemmen en bootje varen. We sliepen in het Kingfisher Safaris Resort, de plek waar Lars mij vijf jaar geleden ten huwelijk had gevraagd. Onze dochter spetterde in het water van het grote buitenzwembad en voerde stukjes banaan aan de aapjes die kwamen koekeloeren in het restaurant. 

 

Gezellig op straat

In de hoofdstad Kampala was het gezellig op straat. Veel bedrijvigheid – iets wat we hadden gemist in Congo. Zodra de schemer inzette verschenen er verlichte eetstalletjes en marktkraampjes langs de weg. We aten er chapati; een opgerolde pannenkoek gevuld met ei en groente. De laatste week zochten we vrienden op in Nairobi. Vergeleken met Goma doet die stad heel westers aan. Veel hoge gebouwen, moderne shoppingmalls en goede restaurants. Tegelijkertijd rijd je vijftien minuten vanaf het centrum zo een wildpark in. Als ik terugdenk aan onze reis, hebben het prachtige landschap, de wilde dieren en vooral de Afrikaanse gastvrijheid de meeste indruk gemaakt. Na drie maanden keerden we terug naar Nederland. Met het voornemen snel weer terug te gaan.”

 

Zien

Tanzania vanuit een luchtballon
Serengeti National Park is Tanzania’s populairste en oudste wildpark. Je kunt er overnachten in luxe tenten en leeuwen spotten vanuit een luchtballon.

Chimpansees
Chimp Island, een klein eiland in het Victoriameer, is een plek waar chimpanseeweesjes en circusapen worden opgevangen. Hier krijgen ze weer een goed leven. Bezoekers zijn welkom op het eiland.

 


De Masai-markt
Op de kleurrijke Masai-markt in Nairobi kun je sieraden, kleding en houten handwerk van de Masai scoren. En gezellig onderhandelen over de prijs. Elke week op dinsdag in Westgate Shopping Mall.

 

Doen

Op bezoek bij Dombo
In het olifantenweeshuis van Nairobi National Park worden olifanten- en neushoornjongen opgevangen om uiteindelijk weer te worden uitgezet in
het wild. Elke baby heeft een oppasser die de eerste twee jaar van zijn leven dag en nacht voor hem zorgt. Van 11 tot 12 uur kun je zien hoe de olifantjes de fles krijgen.

 


Snorkelen en zonnen
Ontdek de azuurblauwe wateren van het beschermde natuurgebied Menai Bay in Zanzibar, Tanzania. Varen, snorkelen, zonnen, dolfijnen zien dartelen en verse vis eten.

Raften
Varen op een rubberboot met prachtig uitzicht over de Nijl. Tussendoor wordt er een paar keer gestopt en kun je zwemmen in het heerlijke, warme water, dat ook veilig is voor kinderen. De prijs is inclusief eten en drinken.

 

Lekker eten

Hollands brood
Omdat nergens in Oeganda echt lekker brood te vinden is, heeft een slimme Nederlandse ondernemer broodwinkels geopend in Kampala. Je vindt
er onder andere versgebakken mais-, zuurdesem- en volkorenbrood. En, echt waar, pepernoten.

 


Verrukkelijke ijsjes
Bij Cafesserie in The Acacia Mall in Kampala verkopen ze het lekkerste ijs van Oeganda. Je kunt er ook terecht voor brunch, lunch en diner.

Pannenkoeken
In de Oegandese hoofdstad Kampala kun je bij marktkraampjes chapati scoren: een opgerolde pannenkoek die is gevuld met ei en groente. 

 

Fijne slaapplekken

In het paradijs
In het Kingfisher Safaris Resort in Jinja, een stad in het oosten van Oeganda, wentel je je in luxe en comfort. Het is een perfecte plek voor gezinnen,
met een buitenzwembad, speeltuin en een tropische tuin waar je ’s avonds heel romantisch kunt dineren.


Vlakbij Lake Kivu
In Congo kun je naar Lac Kivu Lodge, een resort in de Albertine Rift Valley vlakbij de grens met Rwanda. Je logeert in open kamers die uitkijken op Lake Kivu, een van Afrika’s mooiste meren. Het water wordt omringd door heuvels en bergen. Aan het strand is een geweldig restaurant.

In een prachtige tuin
Het Malakai Eco Lodge in Kambala, Oeganda, is nog zo’n paradijsje. De huisjes zijn prima, er is een een prachtige tuin en ook een zwembad. Je kunt er
zelfs vissen vangen die je 's avonds eet tijdens het diner. 

 

lekkerste-saunas-om-te-chillen

Of het nu buiten vriest of hartje zomer is, een bezoek aan de sauna kan altijd. Maar welk resort wordt het best gewaardeerd? En waar vind je het vriendelijkste personeel en de beste voorzieningen? Zoover maakte een selectie.

Thermen Bussloo - Voorst

Staat al jaren hoog op lijstjes van 'beste sauna's'. Je hebt er veel voorzieningen (verschillende sauna's, hammam, zwembad en bubbelbaden) maar ook de keuze aan beauty- en massagebehandelingen is enorm. Met warm weer kun je in de tuin goed toeven op de ligweide en als je trek hebt, kun je bij een van de drie restaurants terecht.

 

SpaPuur - Tilburg

Of je nu een rozen- kelo- of kruidensauna wilt: hier heb je het. De dompelbaden en het Turks stoombad zijn een aanrader, maar vooral het verlichte zwembad met een temperatuur van 30 graden moet je niet overslaan. 

 

Sauna Drôme - Putten

Als je op zoek bent naar een gemoedelijk adres, dan is deze sauna ideaal. Ook hier heb je verschillende (kruiden)baden en in de tuin vind je een Finse bloksauna en houtgestookte rooksauna. Verder uniek: de saunaboot en de grotsauna, die alleen is verlicht door haardvuur. Deze sauna heeft (in tegenstelling tot de rest van het lijstje) geen badkledingdagen.

 

Lees ook
9 manieren om te relaxen als de kinderen thuis zijn >

 

Sauna & Beauty de Veluwe - Lunteren

Ook kleinschalig en gemoedelijk, maar toch met fijne voorzieningen: je hebt er binnen- en buitensauna's, stoomcabines, dompelbaden en een whirlpool. In de zomer kun je terecht op twee terrassen met lichtbedden.

 

Wellness Veluwse Bron - Veluwe

Ga je voor groter, dan moet je (met maar liefst 9.000 m²) bij de Veluwse Bron zijn. Je vindt er twintig sauna's, verschillende baden en reinigingsrituelen. Bijzonder is ook de Kneipp-kuurtuin en het buitenbad, met een watertemperatuur van 32 graden.

 

Thermae 2000 - Valkenburg

Dit is één van de weinige wellness centra in Nederland met een eigen bron. Het water is afkomstig uit de eigen bron, onder het complex en is goed voor je spieren en gewrichten. Ontspannen kan in de twee grote zwembaden, bubbelbaden en het saunagedeelte.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bestemmingen-bezienswaarsigheden-tegenvallen

Terwijl reisgidsen roepen dat je deze wereldberoemde plekken gezien móet hebben, vallen ze in het echt toch een beetje tegen. Bijvoorbeeld omdat het er wemelt van de toeristen. Of omdat ze gewoon een stuk minder indrukwekkend zijn dan op de foto's.

Reiszoekmachine Skyscanner maakte een lijstje met plekken die nog wel eens zouden kunnen tegenvallen.

 

Tempels van Tulum - Mexico

Bovenstaande foto werd gemaakt op een van de mooiste plekken in Mexico, maar in werkelijkheid krioelt het er van de mensen: je staat er niet alleen in de rij voor de ticketbalie, maar ook voor de mooiste fotoplekken. Wil je het tempelcomplex voor jezelf? De poorten gaan om acht uur ’s morgens open en dan heb je ongeveer een uur de tijd voordat de eerste touringcars met toeristen aankomen.

 

Venetië - Italië

Of je nou in de zomer of winter een stedentrip maakt, rustig zal het er hier nooit zijn. Een tochtje in een gondel is daarmee een stuk minder idyllisch dan je je had voorgesteld. Je staat namelijk regelmatig met je gondel in de file.

 

Niagara Falls - Canada

Gokhallen, theaters, reuzenrad: wat de meeste foto’s niet laten zien is dat de Canadese kant van de Niagara Falls is getransformeerd in een ordinaire kermisattractie. Gelukkig kun je heel eenvoudig overlopen naar de Amerikaanse kant van de watervallen, waar je nog wel in alle rust van de natuur kan genieten - vergeet dan niet om je paspoort in te pakken en van te voren een ESTA aan te vragen.

 

Lees ook
Dit zijn de mooiste landen voor een rondreis met je kind >

 

Navagio Beach op Zakynthos - Griekenland

Een van de meest iconische plekken in Griekenland is het uitzicht over Navagio Beach op Zakynthos. Je kunt er alleen komen met de boot, maar de meeste toeristen bekijken het strand van bovenaf. Stel je daar niet te veel bij voor, want je staat hier gewoon in de rij om een foto te maken. Ga je wel met de boot naar het strand, houd er dan rekening mee dat je hier moet vechten om een plek.

 

De Kleine Zeemeermin - Denemarken

De Kleine Zeemeermin kreeg haar naam natuurlijk niet voor niets, maar het standbeeld in Kopenhagen voelt toch een beetje als een teleurstelling. Een van de bekendste plekken in de stad is namelijk piepklein en stelt in werkelijkheid niet zoveel voor. Geinig om te kunnen afstrepen, maar Kopenhagen heeft veel leukere plekken om te bekijken.

 

Amalfi-kust - Italië

Het is geen geheim dat de Amalfi-kust in Italië een van de mooisten in heel Europa is, maar bereid je voor op grote mensenmassa’s. Vooral in het dorpje Positano is het zoeken naar een plek: touringcars blokkeren de smalle straatjes en in de zomer ziet het strand zwart van de mensen. Probeer deze plek daarom in de zomermaanden zoveel mogelijk te vermijden en bezoek de Amalfi-kust buiten het seizoen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >