Afrika rondreis kinderen

Anne reisde met man Lars en babydochter Jinthe drie maanden door Afrika: Congo, Oeganda, Tanzania en Kenia. "Je gaat toch niet met een kind naar oorlogsgebied?"

Ineens zagen we ze lopen tijdens onze roadtrip door Tanzania: giraffen, drie naast elkaar. Lars en ik brulden het uit van enthousiasme, maar baby Jinthe keek niet op of om. Voor haar had het net zo goed een duif kunnen zijn. Het was een van de mooiste ervaringen tijdens onze rondreis met ons kind. Lars en ik waren al eens samen in Afrika geweest en ik wilde graag een keer terug met z’n drieën. Niet om te luieren in een resort of wilde dieren te spotten, maar om iets te betekenen voor de bevolking. In september 2014 vertrokken we naar Oost-Congo. Niet meteen het eerste land waaraan je denkt als je met een baby van tien maanden op pad gaat, maar wij wilden er aan de slag voor een organisatie die slachtoffers van rebellengroepen begeleidt. Daarna wilden we doorreizen naar Oeganda, Tanzania en Kenia.

 

Met baby naar oorlogsgebied in Afrika 

Onze familie en vrienden waren verbijsterd. Wie gaat er nou met een baby naar oorlogsgebied? Ik begreep hun bezorgdheid, maar de hulporganisatie verzekerde ons dat de plek waar wij zouden verblijven veilig was. Over het reizen zelf maakte ik me ook geen zorgen. Zolang Lars en ik ontspannen waren, was Jinthe dat vast ook. En natuurlijk bereidden we ons goed voor. Ik stopte mijn backpack vol luiers, pap en potjes en oefende thuis met onverwarmde potjes babyvoeding die Jinthe zonder problemen leeg at. In Oost-Congo verbleven we anderhalve maand in een huis in Goma, een rustige stad. Daar hielpen we meisjes en vrouwen die waren misbruikt door rebellen. Er was één vrouw die als kind maanden in de jungle had geleefd, al die tijd had ze geen idee of haar moeder nog leefde. Dat kwam wel even bij me binnen, helemaal omdat ze even oud was als ik. Hoe anders kan je leven lopen. Ik was blij dat ik iets voor haar kon betekenen. Soms kletsten we wat, of gingen we schilderen of dansen. Jinthe bleef meestal bij Lars, maar soms nam ik haar gezellig mee. ’s Nachts werd er vaak geschoten op straat. Wij zaten weliswaar in een huis van de organisatie en hadden een bewaker, maar moesten dan in het holst van de nacht naar de gang. Bizar natuurlijk, maar op dat moment was ik gek genoeg niet bang. Het scheelde ook dat het schieten niet op ons was gericht. Meestal stopte het na een minuut of tien.

 

'Was dit wel zo'n goed idee?'

Na Oost-Congo vertrokken we naar Tanzania. Een lange reis in een aftandse auto. De kofferbak zat zo vol dat-ie amper dichtging. Op de achterbank hadden zich vier Afrikaanse mannen en vrouwen geperst. Lars en ik deelden de passagiersstoel, Jinthe zat op schoot. Het was bloedheet. De reis zou zes uur duren, maar toen die tijd verstreken was, waren we nog niet eens bij de grens. En na acht uur ook niet. Het landschap was stoffig en uitgestrekt, een soort niemandsland. Het enige wat we zagen waren giraffen en impala’s. Ik begon me af te vragen of dit nou wel zo’n goed idee was geweest. Stel dat we een lekke band kregen. Er waren ook leeuwen in dit gebied. Gelukkig had Jinthe nergens last van en wisselde ze slaapjes af met gekke bekken trekken naar haar medereizigers. Uiteindelijk arriveerden we na twaalf uur in Loilondo, een dorpje in het gebied van de Masai.

 

Nog nooit een blanke baby gezien

Daar bezochten we een organisatie die strijdt tegen vrouwenbesnijdenis, iets wat in de Masai-cultuur nog heel gebruikelijk is. Lars gaf er voorlichting, terwijl ik met Jinthe in de draagdoek veel bekijks trok bij de kinderen en vrouwen in het dorp. Sommigen hadden nog nooit een blanke baby gezien. Ze vonden het een beetje eng en bleven in het begin op afstand. Gelukkig werkte mijn vrolijke kind als een natuurlijke ijsbreker – al snel hadden we een kring lachende mensen om ons heen. Pas in Oeganda hadden we eindelijk écht vakantie. Maar wat een cultuurshock, dat luxe hotel vergeleken met de primitieve dorpjes waar we eerder sliepen. Hoe groot kan het contrast zijn, dacht ik aan de rand van het zwembad. Het was heerlijk met z’n drieën vakantie te vieren. In Jinja, een voormalig vissersdorp aan de bron van de Nijl, vermaakten we ons met raften, zwemmen en bootje varen. We sliepen in het Kingfisher Safaris Resort, de plek waar Lars mij vijf jaar geleden ten huwelijk had gevraagd. Onze dochter spetterde in het water van het grote buitenzwembad en voerde stukjes banaan aan de aapjes die kwamen koekeloeren in het restaurant. 

 

Gezellig op straat

In de hoofdstad Kampala was het gezellig op straat. Veel bedrijvigheid – iets wat we hadden gemist in Congo. Zodra de schemer inzette verschenen er verlichte eetstalletjes en marktkraampjes langs de weg. We aten er chapati; een opgerolde pannenkoek gevuld met ei en groente. De laatste week zochten we vrienden op in Nairobi. Vergeleken met Goma doet die stad heel westers aan. Veel hoge gebouwen, moderne shoppingmalls en goede restaurants. Tegelijkertijd rijd je vijftien minuten vanaf het centrum zo een wildpark in. Als ik terugdenk aan onze reis, hebben het prachtige landschap, de wilde dieren en vooral de Afrikaanse gastvrijheid de meeste indruk gemaakt. Na drie maanden keerden we terug naar Nederland. Met het voornemen snel weer terug te gaan.”

 

Zien

Tanzania vanuit een luchtballon
Serengeti National Park is Tanzania’s populairste en oudste wildpark. Je kunt er overnachten in luxe tenten en leeuwen spotten vanuit een luchtballon.

Chimpansees
Chimp Island, een klein eiland in het Victoriameer, is een plek waar chimpanseeweesjes en circusapen worden opgevangen. Hier krijgen ze weer een goed leven. Bezoekers zijn welkom op het eiland.

 


De Masai-markt
Op de kleurrijke Masai-markt in Nairobi kun je sieraden, kleding en houten handwerk van de Masai scoren. En gezellig onderhandelen over de prijs. Elke week op dinsdag in Westgate Shopping Mall.

 

Doen

Op bezoek bij Dombo
In het olifantenweeshuis van Nairobi National Park worden olifanten- en neushoornjongen opgevangen om uiteindelijk weer te worden uitgezet in
het wild. Elke baby heeft een oppasser die de eerste twee jaar van zijn leven dag en nacht voor hem zorgt. Van 11 tot 12 uur kun je zien hoe de olifantjes de fles krijgen.

 


Snorkelen en zonnen
Ontdek de azuurblauwe wateren van het beschermde natuurgebied Menai Bay in Zanzibar, Tanzania. Varen, snorkelen, zonnen, dolfijnen zien dartelen en verse vis eten.

Raften
Varen op een rubberboot met prachtig uitzicht over de Nijl. Tussendoor wordt er een paar keer gestopt en kun je zwemmen in het heerlijke, warme water, dat ook veilig is voor kinderen. De prijs is inclusief eten en drinken.

 

Lekker eten

Hollands brood
Omdat nergens in Oeganda echt lekker brood te vinden is, heeft een slimme Nederlandse ondernemer broodwinkels geopend in Kampala. Je vindt
er onder andere versgebakken mais-, zuurdesem- en volkorenbrood. En, echt waar, pepernoten.

 


Verrukkelijke ijsjes
Bij Cafesserie in The Acacia Mall in Kampala verkopen ze het lekkerste ijs van Oeganda. Je kunt er ook terecht voor brunch, lunch en diner.

Pannenkoeken
In de Oegandese hoofdstad Kampala kun je bij marktkraampjes chapati scoren: een opgerolde pannenkoek die is gevuld met ei en groente. 

 

Fijne slaapplekken

In het paradijs
In het Kingfisher Safaris Resort in Jinja, een stad in het oosten van Oeganda, wentel je je in luxe en comfort. Het is een perfecte plek voor gezinnen,
met een buitenzwembad, speeltuin en een tropische tuin waar je ’s avonds heel romantisch kunt dineren.


Vlakbij Lake Kivu
In Congo kun je naar Lac Kivu Lodge, een resort in de Albertine Rift Valley vlakbij de grens met Rwanda. Je logeert in open kamers die uitkijken op Lake Kivu, een van Afrika’s mooiste meren. Het water wordt omringd door heuvels en bergen. Aan het strand is een geweldig restaurant.

In een prachtige tuin
Het Malakai Eco Lodge in Kambala, Oeganda, is nog zo’n paradijsje. De huisjes zijn prima, er is een een prachtige tuin en ook een zwembad. Je kunt er
zelfs vissen vangen die je 's avonds eet tijdens het diner. 

 

leukste discobowlen
Beeld: Unsplash

Leer ons de Hollandse zomers kennen; die kunnen soms vies tegenvallen. Voor alle regenachtige dagen - of gewoon omdat kinderen het zo leuk vinden - hierbij de fijnste adresjes om te discobowlen.

Bowlingpoint Breda

leukste-plekken-discobowlen
leukste-plekken-discobowlen

In: Breda, Brabant

Hoppakee, de discolampen aan, een lekker muziekje erbij en knallen maar op die baan. Extra leuk: het discobowlen kan gecombineerd worden met discozwemmen in het naastgelegen zwembad. En voor ouders zeker niet verkeerd: bij het discobowlen kan ook een sushiarrangement geboekt worden - voor als de bitterballen niet voldoen. Een buffet is trouwens ook mogelijk. En we gaan nog niet naar huis...

 

Lees ook:
DE DEUR UIT: 5x leuke indoor skateparken

 

Bison Bowling

leukste-plekken-discobowlen
leukste-plekken-discobowlen

In: Maarssen, Utrecht

Kinderen vinden het hier he-le-maal te gek. Voor de kleintjes zijn er speciale discobowl-tijden. Daar krijgen ze honger van, dus daarna kan er gegeten worden in het restaurant met heus goudmijn-thema, jawel. Heb je zelf de smaak ook te pakken? Kom dan eens terug zonder kinderen. Elke vrijdag- en zaterdagavond is er Late Night Magic bowlen, oftewel: bowlen met partylampen, rookmachines, DJ’s, flatscreens en beamers, cocktails en shotjes. Cheers!


Sportcity Bowling

In: Leiderdorp, Zuid-Holland

Er is - uiteraard - discoverlichting, net als rookeffecten, blacklightverlichting, de nieuwste videoclips en fijne meezingers. Yep, deze bowling heeft alles in huis voor een strike gooien en stiekem wat danspasjes wagen ('Mam! Doe normaal!'). Voor kinderen is er discobowlen op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag. Tijdens het discobowlen wordt er speciale kindermuziek gedraaid en zijn de videoclips ook aangepast. 

 

De Veerstal

leukste-plekken-discobowlen
leukste-plekken-discobowlen

In: Lathum, Gelderland

Aan kinderen is op deze nieuwe bowlingbaan onder de rook van Arnhem zeker gedacht: rekjes langs de baan, een hulpstuk om de bal te laten rollen en discobowlen zijn er standaard. Maar de aandachtsspanne van kinderen is, ehm, tamelijk grillig. Dus zijn ze klaar op de baan, dan kunnen ze uitrazen in een grote buitenspeeltuin met trampolines. Bij slecht weer is er een binnenspeeltuin. De bowlingbaan is onderdeel van recreatiepark De Veerstal, dus jullie kunnen ook gaan wandelen op het strand aan het meer.

 

Pinz Bowling

In: Meppel, Drenthe

Elke woensdagmiddag is het letterlijk bal bij deze Drentse bowlingbaan: van 14:00 uur tot 17:00 uur is er kids discobowlen (verlichting, muziek, rookeffecten, the works). En leuk, je kunt er ook kinderfeestjes boeken met discothema. En ouders: elke zaterdagavond is er 'Club Pinz' met lekkerste 90's muziek en lichteffecten. Pluspunt zijn ook de comfort lanes: meer ruimte tussen de banen en lekkere banken om op neer te ploffen, in plaats van harde, plastic stoelen. Vinden wij fijn, ja. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leukste waterparken Europa
Beeld: Pexels

Voor de snelheidsgek die ook dol is op water: ga eens samen met je kroost naar een spannend waterpark. Inspiratie nodig? Wij zetten de leukste in Europa voor je op een rij.

Siam Park - Tenerife

Een prachtpark met gigantische beelden van mysterieuze wezens en enorme glijbanen. Neem bijvoorbeeld de Water Coaster Slide met vier trechters of de Tower of Power: een glijbaan waarbij je zoeft in een transparante buis tussen haaien, roggen en andere vissen. The Lost City (vol bruggen, torens, netten en kleine slides) is speciaal voor jonge kinderen.

 

Aqualandia - Benidorm

Dit park is gebouwd op een berg en heeft een van de hoogste en steilste waterglijbanen van Europa. Beklim die dertig meter hoge toren voor een vrije val naar beneden. Fijn: voor kleintjes is er een kinderbad.


Lees ook
9x leuke uitjes met water >

 

Therme Erding - Duitsland

Het best bezochte waterpark van Europa. En dat snappen we, want naast het indrukwekkende aanbod aan spa's, sauna’s en oases barst het er voor jong en oud ook van de glijbanen: 26 in totaal.

 

Etnaland - Sicilië

Ooit van een pretpark, dierentuin en waterpark in één gehoord? Nou, dat is dit dus. Vanuit een kabelbaan bekijk je tijgers en olifanten en in het 80.000 m² grote waterpark is er waterpret voor je hele gezin.

 

WaterPark - Rhodos

Ook zo'n park waar je geweest moet zijn. Wil je snelheid? Kies voor de glijbanen Turbo Slide, Space Bowl en Twister. Voor wat meer ontspanning stap je in de Lazy River. Kleine kinderen kunnen hun lol op in Toddlers Pool of op de Funny Bridge.

 

WaterWorld - Cyprus

Met een oppervlakte van 100.000 vierkante meter vermaken je kinderen zich ongetwijfeld uren. Terwijl zij genieten van een van de vele glijbanen (en voor de allerkleinsten: de iets minder snelle waterattracties), installeer jij je lekker op een ligbed.

 

Aquasplash - Frankrijk

Dit enorme waterpark ligt in Antibes aan de Côte d’Azur en heeft een flink aanbod waterattracties. Een glijbaan die je lanceert en een heel parcours met obstakels, bijvoorbeeld. Het park grenst aan Marineland, waar je dolfijnen, zeeleeuwen en orka’s kunt spotten.

 

Slide & Splash - Portugal

Een avonturenbad, tornado glijbaan of een spannende reptielenshow: in het Side & Splash waterpark in Lagoa (Portugal) kan iedereen z'n lol op. Met ruim zeven hectare aan attracties is het één van de grootste waterparken in heel Europa. Extra fijn: na een dagje spetteren ben je zo aan het strand van de Algarve voor nóg meer waterpret.

 

Annagora Aquapark - Hongarije

Een groot waterpark dichtbij het bekende Balaton-meer in Hongarije. Met twaalf glijbanen, binnen- en buitenzwembaden en een golfslagbad voor de kleintjes en grotere kids, zijn er genoeg mogelijkheden om je uren te vermaken. Wil je even bijkomen van al die waterpret, dan is er een lekkere ligweide en zijn er voldoende eet- en drinkgelegenheden.
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >