In samenwerking met Kek Mama

Zakgeld geven aan je kind: dít moet je weten

06.09.2022 15:15
bankrekening 75 euro spaarrekening Beeld: Shutterstock

Wanneer, hoe vaak en hoeveel? Zoek online op ‘zakgeld voor je kind’ en je krijgt zestienhonderd verschillende websites met tig tips. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen: wij zetten de belangrijkste feiten voor je op een rij.

Wanneer begin je?

Het beste moment om met zakgeld te beginnen is zes jaar, de leeftijd waarop je kind ook leert rekenen. Bovendien weet je kind dan ook dat er verschillende munten zijn – met elk een eigen waarde. Zakgeld is op deze leeftijd overigens nog heel laagdrempelig, het gaat om zo’n vijftig cent per week. Dat bedrag hoog je langzaam op naarmate je kind ouder wordt – rond de twaalf jaar zit je op € 3 per week. Ga wel even na wát je kind allemaal van z’n zakgeld moet kopen – als daar ook cadeaus of abonnementen bij zitten, dan is het wel zo fair om het bedrag iets te verhogen. Spreek dat vooraf ook samen af en zet de afspraken op papier.

Hoeveel geef je?

Hierboven noemen we het al, dat je begint met ongeveer vijftig cent en rond twaalf jaar op zo’n drie euro per week zit. Welke bedragen daar tussenin zitten, daar heeft het Nibud een handig overzichtje van gemaakt – hoef jij daar niet over na te denken:

  • 6 jaar   >   1 tot 1,40 euro
  • 7 jaar   >   1 tot 2 euro
  • 8 jaar   >   1 tot 2 euro
  • 9 jaar   >   1,10 tot 2 euro
  • 10 jaar >   2 tot 2,30 euro
  • 11 jaar >   2 tot 2,30 euro
  • 12 jaar >   2,30 tot 3 euro

bankrekening partneralimentatie scheiding

Vaste prik

Misschien denk je er niet elke week op hetzelfde moment aan, maar het is wel handig om een vaste dag te prikken voor het zakgeld. Zo weet je kind precies wanneer hij z’n zakgeld krijgt en kan hij daar met z’n uitgaven rekening mee houden – geef je normaal gesproken op zaterdag zakgeld, dan kan hij niet al op vrijdagmiddag iets kopen als het geld er nog niet is. Net als met een maandsalaris, eigenlijk.

Sparen

Zakgeld is om van te leren: hoeveel geef je uit, en waaraan? Gééf je het eigenlijk allemaal uit, of bewaar je ook wat? Dat laatste is best verstandig, want van sparen heeft je kind later echt profijt. Zo leert-ie dat het handig is om geld achter de hand te hebben, mocht er iets kapot gaan. Én dat het loont om geld opzij te zetten als je spaart voor een groter en duurder doel – een nieuwe doos Lego of spelcomputer, bijvoorbeeld. Laat je kind zo’n tien procent van het zakgeld opzij te zetten – dan is er wat spaargeld én kan hij zelf kiezen wat hij van het resterende bedrag koopt.

Foutje, bedankt

Jij weet het al, je kind misschien (nog) niet: je kunt je geld maar één keer uitgeven. Heeft je kind spijt van een aankoop? Ai, dat is balen. Maar toch ook weer goed, want leerzaam. Je kind weet nu ook: volgende keer maakt hij een andere keuze.

Handje contantje

Is je kind nog wat kleiner, dan is fysiek geld wel zo overzichtelijk – je kind ziet namelijk precies hoeveel geld hij krijgt, wat er in z’n spaarpot zit en leert zo de waarde van geld kennen. Varieer ook eens in munten. Zo geeft je de ene week twee keer vijftig cent en de week erop één euro. Zo leert je kind het verschil in waarde tussen de munten.

bankrekening excel sheet

Digitaal betalen

Op steeds meer scholen kun je nauwelijks meer contant betalen – en dat geldt ook voor sportclubs en muziekverenigingen. Handig dus, om je kind ook te leren hoe hij digitaal betaalt en welke impact het heeft op z’n saldo – bekijk na afloop in de app het saldo na de gedane aankopen. Hoeveel staat er nu nog op de rekening? Al vanaf zes jaar kun je bij ASN Bank een Juniorrekening openen. Je kind kan dan zelf geld sparen, pinnen met een eigen betaalpas en via een app kijken hoeveel geld er op de rekening staat. Zo leert-ie veilig en verantwoord omgaan met een betaalrekening. Via ASN Online Bankieren of de app hou jij als ouder toezicht en kun je geld overboeken. Ook fijn: rood staan mag niet. Bovendien is het aanhouden van de ASN Juniorrekening gratis*. Het mooie aan ASN Bank is bovendien dat het een duurzame bank is. Dat betekent dat zij alleen leningen en beleggingen verstrekken aan landen, bedrijven en organisaties die duurzaamheid stimuleren. Een prettige gedachte.

Meer tips lezen over kinderen en geld? Klik hier.

*Wel betaal je soms andere kosten, bijvoorbeeld als je buiten Europa betaalt of contant geld opneemt met je betaalpas.

Dit artikel is een samenwerking met ASN Bank.