
Deze 5 zinnen zorgen ervoor dat je kind juist niét luistert, volgens een expert
Een onderzoeker heeft ontdekt welke zinnen je beter niet tegen je kind kunt zeggen, om ervoor dat zorgen dat het gaat luisteren.
We doen het allemaal weleens: uit automatisme roepen we “Goed gedaan!” als onze kinderen iets presteren. Volgens kinderpsycholoog Becky Kennedy zijn juist deze twee woorden – hoe goedbedoeld ook – niet altijd goed voor het zelfvertrouwen van je kind.
Volgens Becky is het belangrijk om verder te kijken dan algemene complimenten. Wanneer je standaard “Goed gedaan” zegt zonder specifieke toelichting, kan dit overkomen alsof je niet echt geïnteresseerd bent in de inspanningen van je kind. Het gevolg? Je kind kan het idee krijgen dat alleen het resultaat telt, niet de weg ernaartoe.
Aliza Pressman, ontwikkelingspsycholoog, benadrukt het belang van waardering voor de daadwerkelijke inzet en het proces. In plaats van een “Goed gedaan”, kun je beter iets zeggen als: “Ik zie hoe hard je hebt geoefend om dat moeilijke stuk op de piano te spelen. Wat een doorzettingsvermogen heb je!” Op deze manier laat je zien dat je niet alleen het eindresultaat waardeert, maar ook de moeite die je kind erin heeft gestoken.
Kinderen leren zichzelf waarderen door te begrijpen dat hun inspanningen en keuzes ertoe doen, aldus de ontwikkelingspsycholoog. Door specifieke feedback te geven, moedig je hen aan om trots te zijn op hun eigen proces en groei, los van externe goedkeuring. Dit helpt om een gezond gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen en minder afhankelijk te zijn van de mening van anderen.
Naast het geven van gerichte complimenten is het tonen van oprechte interesse in de belevenissen van je kind cruciaal. Vraag bijvoorbeeld: “Wat vond je het leukste aan het schilderen van dat kunstwerk?” of “Hoe voelde het om dat moeilijke rekensommetje op te lossen?” Door dergelijke vragen te stellen, laat je zien dat je betrokken bent bij hun ervaringen en gevoelens, wat bijdraagt aan meer zelfvertrouwen.
Dus, de volgende keer dat je kind iets presteert: neem even de tijd om echt te benoemen wat je waardeert. Het verschil zal merkbaar zijn!
Psycholoog Becky Kennedy deelde eerder ook de ultieme tip voor kinderen die altijd hun zin willen krijgen. Die vind je hier.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!