
Juf Ilva: ‘In één klap is het stil en de jongens kijken mij angstvallig aan’
Juf Ilva Kuijpers (27) is leerkracht van groep 1/2. Iedere maand schrijft ze voor Kek Mama een column over haar belevenissen op de basisschool.
Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je 5-jarige wil nú die auto in de speelgoedwinkel, je zegt nee, en binnen drie seconden lig je in de vuurlinie van een Oscar-waardige driftbui. Hoe komt het dat sommige kinderen lijken te denken dat de wereld om hun draait? En belangrijker: wat doe je eraan zonder zelf een paniekaanval te krijgen? Een psycholoog heeft dé tip.
Nog een voorbeeld: het speeltje van je kind is kapot en haar eerste reactie is: “Dan kopen we toch een nieuwe?” En een broodje meenemen naar het pretpark is voor jouw kleine prins niet goed genoeg. Hij wil een patatje en een ijsje en ook nog een cadeau uit het winkeltje, want dat krijgt hij altijd. Je vraagt je misschien weleens af of je een verwend kind hebt gecreëerd, terwijl je niets liever wilt dan dat je kind respectvol en dankbaar is.
Volgens Dr. Becky Kennedy, dé opvoedgoeroe van het moment, betekent verwend gedrag niet dat deze kinderen ook verwend zijn. “Het betekent niet dat je kind slecht is of dat jij een slechte ouder bent”, zegt ze. Het gaat er volgens haar om dat ze het gewend zijn om die frustratie niet hóéven te voelen omdat ze het gewend zijn om hun zin te krijgen (want: dan voorkom je een driftbui). Als ze niet meteen krijgen wat ze willen, voelt dat voor hen als een onrecht dat schreeuwt om vergelding.
En dat komt dus omdat we – oeps – soms iets te hard ons best doen om ze gelukkig te houden. We ruimen obstakels uit de weg, lossen hun problemen op, doen er alles aan om die driftbui in de supermarkt te voorkomen en voordat je het weet, verwachten ze dat alles altijd moeiteloos verloopt. Dat werkt prima, totdat de realiteit (lees: geen koekje) toeslaat.
Ja! Volgens Dr. Becky wel. Haar ultieme tip? Leer je kind dat frustratie een normaal onderdeel van het leven is én dat ze ermee kunnen omgaan. Na verloop van tijd bouwt dit veerkracht, zelfvertrouwen en emotionele regulatie op. Hoe?
En wees zelf een zenmeester – Jij boos = zij boos. Dus hoe moeilijk het ook is, blijf kalm (of fake het heel goed).
Kortom, een beetje frustratie is goed voor ze. En voor jou. Want nu is het even doorbijten, maar later een kwaliteit waar ze veel aan hebben. Good luck, mama!
Ook benieuwd hoe je verwend gedrag kunt herkennen bij je kind? Wanneer gaat het te ver? Je leest het hier.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!