Nienke (33): ‘Ik ben nu hoogzwanger van mijn eerste kind en maak me nu al zorgen over de gebroken nachten. Daar zie ik als een berg tegenop. Ik ben namelijk iemand die écht acht uur slaap nodig heeft, anders ben ik niet te genieten. Nou weet ik dat een baby de eerste periode ’s nachts veel wakker zal zijn in verband met de voedingen, maar vanaf wanneer mag je ongeveer van baby verwachten dat hij doorslaapt? En kan je daar iets voor doen?’
Lees verder onder de advertentie
Susanne Willekes is Nederlands eerste gecertificeerde slaapcoach: ‘Dit verschilt ontzettend per kind en wat je precies onder doorslapen verstaat. Het slaapvermogen van een baby moet zich nog ontwikkelen. In de wetenschap wordt er vanuit gegaan dat een baby van 4-5 maanden een ruk kan maken van zo’n 5 tot 6 uur, en een baby van 6 maanden zou zo’n 8 uur achter elkaar moeten kunnen slapen. Maar nogmaals: elk kind is anders.
Toch kun je ook een kleine baby zeker helpen bij het ontwikkelen van goede slaapgewoontes, dit beschrijf ik ook in mijn boek SLAAP!. Zo kun je ervoor zorgen dat je deze lange ruk van een paar uur verzet naar een tijd waarop jij zelf ook slaapt. Dus niet dat je kind van zeven tot twaalf uur een langere slaap doet, maar van elf tot vier, zodat jij ook een paar uur hebt kunnen pakken. Geef bijvoorbeeld een ‘dream feed’: een voeding terwijl je baby slaapt. Zo wordt je baby minder snel wakker van de honger en verleg je de ruk slaap steeds iets meer richting jouw eigen bedtijd.’
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.
Het huisdier van je kind, hun oogappel, hun grootste liefde. En dan gaat ‘ie dood. Shit happens, maar of je kind hier ooit nog overheen komt, is de vraag.
Sanne (37) is getrouwd met Jeroen en samen hebben ze twee kinderen: Noa (6) en Mees (4). Ieder jaar op Koningsdag trekt haar gezin er feestelijk op uit – maar Sanne blijft bewust alleen thuis.