Wanneer is je baby klaar om te leren lopen?

25.10.2018 09:24
baby-leren-lopen

Waar je een paar maanden geleden nog heerlijk met je baby kon bankhangen, ren je nu het hele huis door uit angst dat je kruipende kind z’n vingers in alle stopcontacten steekt. Geniet er nog maar even van, want zodra ze kunnen lopen wordt het nóg erger. En leuker – dat natuurlijk ook.

Maar wanneer leren de meeste baby’s lopen? En wat kun je doen om lopen te stimuleren? Wij zetten het voor je op een rij. 

 

Op eigen tempo

Gemiddeld beginnen baby’s zichzelf rond negen maanden op te trekken. Zodra ze kunnen staan, duurt het meestal niet lang meer voor ze hun eerste stapjes zetten: de één doet dit meteen, de ander doet dit met twaalf maanden voor het eerst. Vaak loopt een kind rond de veertien maanden helemaal los, maar is die van jou eerder of later? Geen zorgen. Als je kind met achttien maanden nog niet loopt, zou je eens bij het consultatiebureau kunnen aankloppen. 

 

Lees ook
80% van de ouders ervaart vergelijkingsstrijd met andere moeders over ontwikkeling kind  >

 

Stimuleren

Maar je kunt het lopen natuurlijk ook zelf stimuleren. Door je kind lekker op blote voeten te laten lopen, bijvoorbeeld. Want hoe leuk die babyschoentjes er ook uitzien: op blote voeten lopen is beter voor de balans. Vind je dit geen fijn idee, dan kan je je kind sokken of slofjes aandoen met antislip. Nog meer tips: 

  1. Geef je kind genoeg ruimte om te oefenen – aan de rand van de box, met zware meubels of door jouw handen.
  2. Maak er een spelletje van – laat ‘m spelenderwijs naar je toe lopen als jij tegenover ‘m zit.
  3. Aanmoedigen! Door lekker hysterisch te klappen en juichen als-ie het eerste stapje zet, bijvoorbeeld: werkt enorm motiverend. 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >