Waar je een paar maanden geleden nog heerlijk met je baby kon bankhangen, ren je nu het hele huis door uit angst dat je kruipende kind z’n vingers in alle stopcontacten steekt. Geniet er nog maar even van, want zodra ze kunnen lopen wordt het nóg erger. En leuker – dat natuurlijk ook.
Lees verder onder de advertentie
Maar wanneer leren de meeste baby’s lopen? En wat kun je doen om lopen te stimuleren? Wij zetten het voor je op een rij.
Op eigen tempo
Gemiddeld beginnen baby’s zichzelf rond negen maanden op te trekken. Zodra ze kunnen staan, duurt het meestal niet lang meer voor ze hun eerste stapjes zetten: de één doet dit meteen, de ander doet dit met twaalf maanden voor het eerst. Vaak loopt een kind rond de veertien maanden helemaal los, maar is die van jou eerder of later? Geen zorgen. Als je kind met achttien maanden nog niet loopt, zou je eens bij het consultatiebureau kunnen aankloppen.
Maar je kunt het lopen natuurlijk ook zelf stimuleren. Door je kind lekker op blote voeten te laten lopen, bijvoorbeeld. Want hoe leuk die babyschoentjes er ook uitzien: op blote voeten lopen is beter voor de balans. Vind je dit geen fijn idee, dan kan je je kind sokken of slofjes aandoen met antislip. Nog meer tips:
Lees verder onder de advertentie
Geef je kind genoeg ruimte om te oefenen – aan de rand van de box, met zware meubels of door jouw handen.
Maak er een spelletje van – laat ‘m spelenderwijs naar je toe lopen als jij tegenover ‘m zit.
Aanmoedigen! Door lekker hysterisch te klappen en juichen als-ie het eerste stapje zet, bijvoorbeeld: werkt enorm motiverend.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).