De hort op: dít zijn de 13 leukste uitjes van Nederland

15.06.2022 12:05
leukste uitjes nederland

De agenda is leeg en je hebt koffie op: tijd voor een leuke activiteit in eigen land! Zet je schrap, want we hebben de leukste uitjes in Nederland voor je op een rij gezet. Plezier gegarandeerd.

Tenminste, als we 50.000 ANWB-leden mogen geloven. Volgens hun stemmen zijn dít de 13 leukste uitjes van Nederland.

1. Diergaarde Blijdorp

Met stip op één: Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. En dat heeft de dierentuin vooral te danken aan hun toegankelijkheid, de leefomgeving van dieren en planten en de liefdevolle verzorgers. Voor de zeven themagebieden, waaronder Afrika, Azië en het Oceanium, kun je wel een middag uittrekken.

2. DoeZOO Insektenwereld

Dit kleinschalige park is écht voor iedereen, want je zintuigen staan centraal. Je kunt er van alles zien, voelen, proeven, ruiken en horen. Het doel van DoeZOO? Laten zien dat al die ‘kriebelbeestjes’ een heel nuttige functie hebben. Ook vind je er een uilenpad, wildebloementuin, rariteitenkabinet en dinobos.

3. Duinen Zathe

De reis gaat naar Fryslân! Want daar vind je verkeers- en attractiepark Duinen Zathe, die op de derde plek eindigt. Kinderen kunnen er naar hartenlust racen met trapauto’s, maar vermaken zich ook op de luchtkussens, zweefmolen, minihelikopters en de ietwat spannende attractie Super Nova.

4. Joytime Outdoor Klimpark

Je armen en benen flink aan het werk zetten? Breng dan een bezoek aan dit klimpark. Anders dan andere klimparken is deze, met een heus Kleintje Klimpark, ook geschikt voor peuters en kleuters. Klaar met al dat klauteren? Stap dan op een mountainbike of sup.

Lees ook: 7x spetterende waterspeeltuinen voor kinderen

5. De Flierefluiter

Ook deze overdekte speeltuin verdient een plek in deze lijst met leukste uitjes. Waarom? Niet alleen kinderen vermaken zich goed, ook voor ouders is het goed toeven. En of het nu regent of bloedheet is: de glijbanen, trampolines, kinderboerderij en het zwembad zorgen voor uren vermaak.

6. Nederlands Bakkerijmuseum

Wil je binnenkort getrakteerd worden op een vers brood uit eigen oven? Neem je kroost dan mee naar het Nederlands Bakkerijmuseum. Daar leren ze alles over de oude én nieuwe bakkerswereld. Op zaterdag bakken ze de lekkerste koekemannetjes. En vergeet ook de hilarische broodshow van Bakker Fred niet.

7. Kasteeltuinen Arcen

Wil je indruk maken? Neem je gezin of partner dan mee naar deze kasteeltuinen, vijftien stuks maar liefst. Vergaap je aan de vijvers, bloemen, het bamboebos en de subtropische kas. Voor nog wat meer spektakel is er minigolf en een speur- en ontdektocht.

8. Museum Klok & Peel

‘Saai’ horen we je denken, een museum over klokken. Maar niets is minder waar. In dit interactieve museum leer je over de geschiedenis van uurwerken, klokken en beiaarden, maar mag je ze ook zelf bedienen. Ook ontdek je van alles over het gelijknamige natuurgebied.

9. Berkenhof Tropical Zoo

Hup, naar Zeeland, want in deze tropische dierentuin wil je geweest zijn. Lekker kleinschalig, maar genoeg te zien en te beleven. In de Natuurklas vertellen dierenverzorgers alles over dieren, van slang tot hagedis. Ook de fossielenmijn en Dino Expo zijn een schot in de roos. En als kers op de taart kunnen ze hun energie kwijt in de overdekte kidsjungle en het buitenspeelbos.

Lees ook: 13x de leukste onbekende dierentuinen in Nederland

10. Avonturenboerderij Molenwaard

Net als vorig jaar is Avonturenboerderij Molenwaard het leukste uitje van Zuid-Holland. Spelenderwijs leer je er alles over het boerenleven. Bewonder de boerderijdieren, ontdek hoe een bijenkast werkt en zie hoe koeien gemolken worden.

11. Nationaal Militair Museum

Van indrukwekkende straaljagers tot leerzame games en persoonlijke verhalen: in dit museum in Soest leer je alles over de Nederlandse krijgsmacht. Wedden dat je kind z’n ogen uitkijkt? Oh, en niet geheel onbelangrijk: volgens bezoekers hebben ze lekkere koffie.

12. Junglepark Orchideeën Hoeve

Nog zo’n verrassend uitje: de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Behalve een orchideeëntuin en -kwekerij vind je in dit overdekte park ook een Amazone Regenwoud met touwbrug en rotsachtige paden. En als je goed kijkt, spot je kleine aapjes.

13. Dierenpark Hoenderdaell

Ook dit dierenpark – geen dierentuin! – is groot favoriet. Het park wordt geroemd vanwege het nabootsen van de natuurlijke leefomgeving van de dieren. Zo wonen er gepensioneerde leeuwen en bruine beren uit Oost-Europa. Ook dieren in nood krijgen een plekje tot ze weer de natuur in kunnen.

Bron: ANWB

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.