‘Waarom ik mijn kind niet verplicht om te delen met een ander’

15.07.2019 09:06
kind-niet-delen

Samen spelen, samen delen gaat voor blogger Renee niet op. Haar kinderen mogen hun speelgoed altijd zélf houden als ze dat willen.

Op Scary Mommy geeft ze vijf redenen waarom.

 

1. Kinderen hebben rechten

Ze zijn nog jong, maar dat betekent niet dat ze geen rechten hebben. Kinderen zijn geen poppen die ons gehoorzamen: het is juist onze taak om ze aan te moedigen hun eigen keuzes te maken. Niemand kan ze dwingen om iets te doen waar ze zich niet fijn bij voelen. Je hebt een keuze, je hebt het recht om ‘nee’ te zegen.

 

2. Respecteer de gevoelens van je kind

Forceren is forceren, klaar. Door kinderen te verplichten om iets te delen terwijl ze dat niet willen, respecteer je hun gevoelens niet. 

 

Lees ook
Je kind leren delen: hoe doe je dat? >

 

3. Dit is het echte leven

Heb jij in het echte leven wel eens zomaar iets van iemand anders gepakt, alleen omdat je het zelf wilde? Het is niet goed als je je kind leert dat hij zomaar dingen van anderen af kan nemen. Eigendommen van anderen respecteer je, punt.

 

4. Kinderen zijn nog niet klaar om te delen

Vooral jonge kinderen snappen het gewoon nog niet. Waarom verwachten we dat een kind van de een op andere dag verandert van een egoïstische peuter naar een volledig rationeel, emotioneel persoon die begrijpt hoe belangrijk het is om vrijgevig en onbaatzuchtig te zijn? We moeten accepteren dat kinderen het stukje ‘delen’ nog niet hebben ontwikkeld.

 

5. Kinderen geven om hun speelgoed

Misschien willen sommige kinderen niet delen omdat ze gehecht zijn aan hun speelgoed. Ze zijn er zuinig op en willen niet dat iemand er zomaar mee aan de haal gaat. 

 

Meer blogs van moeders lezen?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >