
Elise: ‘We zwaaiden blij naar papa in de zee, niet wetende wat zich echt afspeelde’
Wat begon als een onschuldige stranddag, veranderde onverwachts in een moment van pure paniek voor Elise en haar gezin toen haar vriend de zee in ging.
Samen spelen, samen delen gaat voor blogger Renee niet op. Haar kinderen mogen hun speelgoed altijd zélf houden als ze dat willen.
Op Scary Mommy geeft ze vijf redenen waarom.
Ze zijn nog jong, maar dat betekent niet dat ze geen rechten hebben. Kinderen zijn geen poppen die ons gehoorzamen: het is juist onze taak om ze aan te moedigen hun eigen keuzes te maken. Niemand kan ze dwingen om iets te doen waar ze zich niet fijn bij voelen. Je hebt een keuze, je hebt het recht om ‘nee’ te zegen.
Forceren is forceren, klaar. Door kinderen te verplichten om iets te delen terwijl ze dat niet willen, respecteer je hun gevoelens niet.
Lees ook
Je kind leren delen: hoe doe je dat? >
Heb jij in het echte leven wel eens zomaar iets van iemand anders gepakt, alleen omdat je het zelf wilde? Het is niet goed als je je kind leert dat hij zomaar dingen van anderen af kan nemen. Eigendommen van anderen respecteer je, punt.
Vooral jonge kinderen snappen het gewoon nog niet. Waarom verwachten we dat een kind van de een op andere dag verandert van een egoïstische peuter naar een volledig rationeel, emotioneel persoon die begrijpt hoe belangrijk het is om vrijgevig en onbaatzuchtig te zijn? We moeten accepteren dat kinderen het stukje ‘delen’ nog niet hebben ontwikkeld.
Misschien willen sommige kinderen niet delen omdat ze gehecht zijn aan hun speelgoed. Ze zijn er zuinig op en willen niet dat iemand er zomaar mee aan de haal gaat.