Waarom het zo belangrijk is om als gezin aan tafel te eten

27.09.2018 08:24
waarom_het_zo_belangrijk_is_om_als_gezin_aan_tafel_te_eten

Elke avond met je bord voor de tv hangen? Niet slim, zeggen wetenschappers van de universiteit van Harvard. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gezinsmaaltijden aan tafel leiden tot gezondere eetgewoonten, minder depressies, een hoger zelfbeeld en betere woordenschat en cijfers op school.

Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen die normaal geen enthousiaste praters zijn, zich toch laten horen aan tafel?

 

‘Stel specifieke vragen’

Brad Kennington, directeur van het Austin Family Institute, adviseert onderwerpen die spanning kunnen veroorzaken (rommel opruimen, bord leegeten – je kent het wel) te vermijden. “Stel in plaats daarvan specifieke vragen over het leven van je kinderen: welke films ze leuk vinden, van welke muziek ze houden en wat hun favoriete spelletje is Én: probeer non-verbale signalen aan tafel op te pikken. Juist nu heb je daar tijd voor en kun je gesprekken hierover aangaan.” Verder valt de onderzoekers op dat wanneer je kinderen mee laat kiezen over het eten, dit ook een positief effect heeft op de sfeer aan tafel.

 

Lees ook
Onderzoek: hierdoor eet jouw kind voortaan wel alle groenten op >

 

‘Een en al oor’

Kennington vervolgt: “Maar nog belangrijker: praat niet over je eigen onzekerheden (‘schep maar een aardappel minder op, anders word ik dik’) en noem eten niet ‘goed’ of ‘slecht’, maar ‘voedzaam’. Oh, en leg je telefoon weg. Hiermee laat je aan je kind zien dat je een en al oor bent en dat is goed voor zijn of haar zelfvertrouwen.”

Bron: Huffington Post

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >