Vrolijke opvoedtantes Els en Do over huilen op de peuterschool

14.06.2017 13:50

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog.

Mijn zoontje van 2,5 jaar huilt hartverscheurend als ik hem naar de peuterschool breng waar hij sinds kort naartoe gaat. Hij verkondigt tegen iedereen die het maar wil horen dat het echt niet leuk is op school en dat hij het er heel eng vindt. Zijn juf beweert dat hij de hele ochtend vrolijk speelt. Tantes, jullie begrijpen: mijn moederhart bloedt. Wat moet ik doen? Hem van school halen? Of twee keer per week zijn klemmende vingertjes van mijn arm peuteren?

Twee ochtenden per week, zegt u? Dat is natuurlijk te kort voor een 2,5-jarige, weten de tantes (het is zo fijn alles te weten!). Wie jonger is dan vier jaar is na vier, vijf dagen vergeten wat die peuterspeelzaal ook alweer inhoudt. Die moet dus elke week opnieuw wennen. Daarom hebben veel crèches als regel dat kinderen niet minder dan drie dagen mogen komen, zorgvuldig verspreid over de week. Het andere uiterste is overigens ook weer niet aan te bevelen: vijf dagen lang van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op het kinderdagverblijf vinden wij erg veel. Dan gaat een kind de crèche als thuis beschouwen.

 

Drie dagen of thuisblijven

Alles in het leven draait om de dosis. U hebt twee opties: of u houdt uw zoontje thuis, of u stuurt hem minimaal drie dagen naar de peuterspeelzaal. Zodat het de gewoonste zaak van de wereld voor hem wordt, en hij zich met plezier in het gewoel van zijn leeftijdgenoten stort.

P.S. U moet vertrouwen op de informatie van de peuterjuf – liegende leidsters maak je niet vaak mee. Als u vals wilt spelen kunt u een vriendin vragen tussentijds door het raam te kijken of het klopt. Wij weten het antwoord (omdat wij alles weten, zie bovenstaand antwoord).

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.