Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog.

Mijn zoontje van 2,5 jaar huilt hartverscheurend als ik hem naar de peuterschool breng waar hij sinds kort naartoe gaat. Hij verkondigt tegen iedereen die het maar wil horen dat het echt niet leuk is op school en dat hij het er heel eng vindt. Zijn juf beweert dat hij de hele ochtend vrolijk speelt. Tantes, jullie begrijpen: mijn moederhart bloedt. Wat moet ik doen? Hem van school halen? Of twee keer per week zijn klemmende vingertjes van mijn arm peuteren?

Twee ochtenden per week, zegt u? Dat is natuurlijk te kort voor een 2,5-jarige, weten de tantes (het is zo fijn alles te weten!). Wie jonger is dan vier jaar is na vier, vijf dagen vergeten wat die peuterspeelzaal ook alweer inhoudt. Die moet dus elke week opnieuw wennen. Daarom hebben veel crèches als regel dat kinderen niet minder dan drie dagen mogen komen, zorgvuldig verspreid over de week. Het andere uiterste is overigens ook weer niet aan te bevelen: vijf dagen lang van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op het kinderdagverblijf vinden wij erg veel. Dan gaat een kind de crèche als thuis beschouwen.

 

Drie dagen of thuisblijven

Alles in het leven draait om de dosis. U hebt twee opties: of u houdt uw zoontje thuis, of u stuurt hem minimaal drie dagen naar de peuterspeelzaal. Zodat het de gewoonste zaak van de wereld voor hem wordt, en hij zich met plezier in het gewoel van zijn leeftijdgenoten stort.

P.S. U moet vertrouwen op de informatie van de peuterjuf – liegende leidsters maak je niet vaak mee. Als u vals wilt spelen kunt u een vriendin vragen tussentijds door het raam te kijken of het klopt. Wij weten het antwoord (omdat wij alles weten, zie bovenstaand antwoord).

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >