Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: culturele opvoedverschillen.

"Mijn ouders zijn opgegroeid in Suriname. Ze vinden Nederlandse ouders maar watjes. Nu heeft mijn achtjarige dochter vijf euro gepikt. Op mijn vraag waarom, vertelde ze dat ze een armbandje wilde kopen voor haar vriendinnetje. Dat vond ik zo schattig dat ik haar niet heb gestraft. Wel heb ik met haar afgesproken dat ze nooit meer steelt. Mijn ouders lachen me vierkant uit. Mijn moeder zei: “Je had haar moeten rammelen.” Zo gaat het vaker. Volg ik de opvoedregels van het land waar ik vandaan kom of van het land waar ik woon?"

More content below the advertising

Beiden, vinden de tantes. Met alle wijsheid die u van twee kanten wordt aangeboden krijgt u de kans het beste uit twee werelden te combineren. Uw kinderen groeien op in een maatschappij waar mondigheid belangrijk wordt gevonden. Daar is wat voor te zeggen: ouders en onderwijzers zijn geen heiligen. Maar die kritische houding kan ook doorslaan, zoals Nederlandse leraren weten, die een groot deel van hun tijd besteden aan onderhandelingen met boze ouders van onbeleefde kinderen. Als u nou het goede van beide standpunten weet op te pikken, en het slechte weet weg te filteren, hebt u de ideale opvoeding te pakken. U heeft lief gereageerd op uw dochtertjes gedrag, maar wij vinden dat uw moeder ook een punt heeft. Kinderen moeten leren dat stelen verkeerd is, al dient het nog zo’n goed doel. We zouden alleen een andere straf bepleiten dan een pak rammel. Twee dagen geen tv kijken? De iPad of ander geliefd speelgoed afpakken? Of is dat te mild? Drie dagen? Een week? Overleg met uw moeder, zij heeft er vast een goede kijk op.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 09-2015.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >