Vrolijke opvoedtantes Els en Do over culturele opvoedverschillen

26.08.2015 10:01
Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: culturele opvoedverschillen.

“Mijn ouders zijn opgegroeid in Suriname. Ze vinden Nederlandse ouders maar watjes. Nu heeft mijn achtjarige dochter vijf euro gepikt. Op mijn vraag waarom, vertelde ze dat ze een armbandje wilde kopen voor haar vriendinnetje. Dat vond ik zo schattig dat ik haar niet heb gestraft. Wel heb ik met haar afgesproken dat ze nooit meer steelt. Mijn ouders lachen me vierkant uit. Mijn moeder zei: “Je had haar moeten rammelen.” Zo gaat het vaker. Volg ik de opvoedregels van het land waar ik vandaan kom of van het land waar ik woon?”

Beiden, vinden de tantes. Met alle wijsheid die u van twee kanten wordt aangeboden krijgt u de kans het beste uit twee werelden te combineren. Uw kinderen groeien op in een maatschappij waar mondigheid belangrijk wordt gevonden. Daar is wat voor te zeggen: ouders en onderwijzers zijn geen heiligen. Maar die kritische houding kan ook doorslaan, zoals Nederlandse leraren weten, die een groot deel van hun tijd besteden aan onderhandelingen met boze ouders van onbeleefde kinderen. Als u nou het goede van beide standpunten weet op te pikken, en het slechte weet weg te filteren, hebt u de ideale opvoeding te pakken. U heeft lief gereageerd op uw dochtertjes gedrag, maar wij vinden dat uw moeder ook een punt heeft. Kinderen moeten leren dat stelen verkeerd is, al dient het nog zo’n goed doel. We zouden alleen een andere straf bepleiten dan een pak rammel. Twee dagen geen tv kijken? De iPad of ander geliefd speelgoed afpakken? Of is dat te mild? Drie dagen? Een week? Overleg met uw moeder, zij heeft er vast een goede kijk op.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 09-2015.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.