Opvoedtantes Els en Do

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 32, 20 en 18) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je een van de vragen, mét antwoord.

Mijn schoonzusje woont vlak om de hoek en nodigt me vaak uit. Ook vindt ze het heerlijk om met onze twee gezinnen uitstapjes te maken. Ik heb daar weinig zin in omdat ik haar kinderen niet zo leuk vind. Mijn neefjes van elf en tien verschuilen zich achter hun hoodies, zeggen geen boe of bah en kijken alleen maar naar hun smartphone. Als ik iets vraag, mompelen ze iets. Eén keer heb ik er iets van gezegd en toen haalde mijn schoonzus haar schouders op: “Ach, ze puberen al een beetje.” De kwestie zit me zo hoog dat ik mijn broer en schoonzus zoveel mogelijk ontloop. Dat is natuurlijk geen goede 
oplossing, maar ik weet niet wat ik wel moet doen.

Er zit niets anders op dan op zoek te gaan naar wat u wél leuk vindt aan de jongetjes. Van je familie kom je namelijk niet af. Het alternatief is een familieruzie; voor je het weet komt EO-presentator Bert van Leeuwen je met snorrende camera’s uitnodigen voor zijn verzoeningsprogramma Het Familiediner.

Ergste straf 

Dat lijkt ons de ergste straf. In dat programma zie je wel hoe het niet moet, dat moeten we hem nageven. Familieleden blijken elkaar jarenlang te kunnen negeren omdat de een ooit de rollade van de ander afkeurde; terwijl ze zonder uitzondering al die tijd diep ongelukkig zijn met de situatie. Als het gaat om vrede op aarde kun je het best te rade gaan bij Jezus Christus, een wijsgeer die de tantes graag aanhalen. Je kunt erover twisten of hij de zoon van God was, maar hij heeft hoe dan ook een aantal goede handvaten gegeven om de maatschappelijke harmonie te bevorderen. ‘Heb uw naaste lief gelijk uzelf,’ zei hij bijvoorbeeld.

Leed verzachten 

Dat lijkt ons in dit geval te hoog gegrepen, maar er moet iets zijn wat uw hart kan verzachten in de omgang met uw neefjes. Zodat u hun gezelschap zo af en toe kunt verduren. Wat ook helpt is ze aan het lachen maken. Trek hun hoodies naar beneden en zeg verbaasd: “Hé, jullie hebben haar! En erg leuke gezichten! Komaan, tante gaat jullie eens lekker zoenen.” Voor u het weet, heeft iedereen de slappe lach en dat is duizend keer leuker dan Bert van Leeuwen op de stoep.

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >