Vrolijke opvoedtantes Els & Do over vervelende familieleden

31.08.2016 14:08
Els en Do

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 32, 20 en 18) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je een van de vragen, mét antwoord.

Mijn schoonzusje woont vlak om de hoek en nodigt me vaak uit. Ook vindt ze het heerlijk om met onze twee gezinnen uitstapjes te maken. Ik heb daar weinig zin in omdat ik haar kinderen niet zo leuk vind. Mijn neefjes van elf en tien verschuilen zich achter hun hoodies, zeggen geen boe of bah en kijken alleen maar naar hun smartphone. Als ik iets vraag, mompelen ze iets. Eén keer heb ik er iets van gezegd en toen haalde mijn schoonzus haar schouders op: “Ach, ze puberen al een beetje.” De kwestie zit me zo hoog dat ik mijn broer en schoonzus zoveel mogelijk ontloop. Dat is natuurlijk geen goede 
oplossing, maar ik weet niet wat ik wel moet doen.

Er zit niets anders op dan op zoek te gaan naar wat u wél leuk vindt aan de jongetjes. Van je familie kom je namelijk niet af. Het alternatief is een familieruzie; voor je het weet komt EO-presentator Bert van Leeuwen je met snorrende camera’s uitnodigen voor zijn verzoeningsprogramma Het Familiediner.

Ergste straf 

Dat lijkt ons de ergste straf. In dat programma zie je wel hoe het niet moet, dat moeten we hem nageven. Familieleden blijken elkaar jarenlang te kunnen negeren omdat de een ooit de rollade van de ander afkeurde; terwijl ze zonder uitzondering al die tijd diep ongelukkig zijn met de situatie. Als het gaat om vrede op aarde kun je het best te rade gaan bij Jezus Christus, een wijsgeer die de tantes graag aanhalen. Je kunt erover twisten of hij de zoon van God was, maar hij heeft hoe dan ook een aantal goede handvaten gegeven om de maatschappelijke harmonie te bevorderen. ‘Heb uw naaste lief gelijk uzelf,’ zei hij bijvoorbeeld.

Leed verzachten 

Dat lijkt ons in dit geval te hoog gegrepen, maar er moet iets zijn wat uw hart kan verzachten in de omgang met uw neefjes. Zodat u hun gezelschap zo af en toe kunt verduren. Wat ook helpt is ze aan het lachen maken. Trek hun hoodies naar beneden en zeg verbaasd: “Hé, jullie hebben haar! En erg leuke gezichten! Komaan, tante gaat jullie eens lekker zoenen.” Voor u het weet, heeft iedereen de slappe lach en dat is duizend keer leuker dan Bert van Leeuwen op de stoep.

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl