Vraag het de vrolijke opvoedtantes Els & Do

18.06.2015 11:08

Els & Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 32, 20 en 18) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je alvast een van de vragen, mét antwoord.

“De beenspieren van mijn achtjarige zoon ontwikkelen zich niet symmetrisch. Daardoor heeft hij lang over zijn A-zwemdiploma gedaan. Ik vond het sneu om zijn gezichtje te zien toen de namen van de B-kandidaten werden omgeroepen en hij daar als enige niet bij zat. Zijn jongere zusje heeft inmiddels haar A, B en C.”

Wij begrijpen u, je gunt je kind alles en een moederhart raakt snel verscheurd. Er zit slechts één ding op: relativeren. Zelf zijn wij alleen in het bezit van diploma A; onze ouders wisten niet eens dat B en C bestonden. Wat hen betrof had zwemles maar één doel: leren niet te verdrinken. En zo is het nog steeds. Meer dan diploma A heeft uw zoon niet nodig in het leven. Zonder B en C kan hij net zo goed een succesvolle bakker of politieagent worden of – als het echt niet anders kan – in de Raad van Bestuur komen. Dat de benen van zijn zusje wel symmetrisch zijn, leert hem al vroeg dat het leven niet eerlijk is. Dat is eigenlijk ook een soort zwemles, maar dan in de woelige golven van het bestaan, waar hij ook zijn hoofd boven water zal moeten houden. Het leukste onderdeel van de B-les is leren duiken. Er is vast wel iemand die hem dat wil leren. Zo leerde de zoon van tante Els duiken van zijn oma. Maar dat telt niet, want die was schoonspringkampioene geweest. En dat kwam weer omdat ze verliefd was op de duikleraar. Maar dat is weer een ander verhaal.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 07-2015. Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl. Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.