Els & Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 32, 20 en 18) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je alvast een van de vragen, mét antwoord.

"Gisteren zei de moeder van het vriendje van mijn achtjarige zoon dat mijn zoon niet meer welkom is bij haar. Dit nadat hij de Barbie van haar dochter had onthoofd. Het komt niet uit de lucht vallen, ze klaagt vaker dat hij brutaal is en limonade uit de ijskast jat. Ik schaam me voor zijn gedrag. Hij is eigenlijk heel lief, maar overschreeuwt zichzelf om zijn onzekerheid te verbergen. Ik begrijp dat die moeder er genoeg van heeft. Toch ben ik diep gekwetst."

Natuurlijk bent u gekwetst. Als je moeder wordt, verplaats je een deel van je hart naar de buitenwereld, waar het naar believen vertrapt kan worden zonder dat je er iets aan kunt doen. Vroeg of laat loopt elk kind tegen problemen aan waar u het niet tegen kunt beschermen. Het wordt overgeslagen bij een partijtje, zakt voor een examen, krijgt liefdesverdriet, enzovoort. “Het houdt nooit op”, verzucht mevrouw Huppers (90), de buurvrouw van tante Do. En zij kan het weten met haar negen kinderen. U kunt u beter zo vroeg mogelijk wapenen. Daar dwingt uw zoontje u nu toe; elk nadeel heeft zijn voordeel. Nu het probleem zelf. Begin ermee u niet schuldig te voelen. Toen wij onze kinderen opvoedden speelden pedagogen elk probleem nog volledig terug naar de ouders, een schandalige praktijk. De genetische ziekte schizofrenie bijvoorbeeld werd indertijd aan de moeder geweten. Tegenwoordig is algemeen bekend dat aanleg minstens zo belangrijk is als opvoeding. U hebt maar één zoon, zodat u niet kunt vergelijken, maar mevrouw Huppers had er vier, waarvan drie voorbeeldig, terwijl de vierde stal uit haar portemonnee en de boel terroriseerde met zijn driftbuien. Hij werd van school getrapt nadat hij zijn gymjuf ‘aap’ had genoemd. Zijn excuusbrief (‘Beste mevrouw x, ik zal u nooit meer aap noemen’) kwam te laat. Op zijn 22ste werd hij een ander mens. Hij kreeg een vriendin, begon een florerende zaak, en werd vader van een zoontje dat net zo lastig was als hijzelf vroeger. 22 – dat is de leeftijd waarop jongenshersenen volwassen worden, weten we nu. Vandaar dat de meeste auto-ongelukken worden veroorzaakt door jongens onder die  leeftijd. Uw zoon is pas acht, hij heeft nog veel fases voor de boeg, waarin hij enorm gaat veranderen. Misschien wordt hij een makkelijke puber, dat zou zomaar kunnen. Vertrouw op uw moederinstinct, dat zegt dat uw zoon deugt. Haal uw schouders op, stel de moeder van het vriendje voor de kinderen voortaan bij u te laten spelen, omdat uw zoon thuis rustiger is. Onder de belofte dat u daar een extra oogje in het zeil houdt. En neem vanavond een stevige borrel.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 06-2015. Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl. Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >