Sylvie
Sylvie

Als je kind een spierziekte heeft, kosten normale dingen – zoals aankleden, tandenpoetsen en ontbijten – extra veel tijd. Bart en Marianne weten er alles van: hun dochter Sylvie (4) heeft SMA type 2, een spierziekte waardoor ze niet kan lopen en haar spierkracht steeds verder afneemt.

Hoe ziet je leven eruit als je kind een spierziekte heeft?

Marianne: “Sylvie heeft bijna geen kracht in haar spieren en kan veel dingen niet, zoals lopen, douchen en zichzelf aankleden. Als ouders zijn we haar verlengstuk, we helpen haar bij alles. Zo moeten we Sylvie vaak van de ene naar de andere plek tillen. Ook helpen we haar met eten. ’s Avonds probeert ze het meestal zelf, maar bij het ontbijt geef ik haar liever hapjes. Dat is vooral uit praktisch oogpunt: ik wil niet alleen dat ze haar pap goed binnenkrijgt, maar ook voorkomen dat ze zichzelf onderkliedert. Met papvlekken op haar kleding naar school vind ik geen gezicht.”

 

Zo’n ochtendritueel kost bij een normaal gezin vaak al zeeën van tijd. Hoe lang zijn jullie dan wel niet bezig?

Marianne: “Met onze jongste dochter Elise ben ik na tien minuten meestal wel klaar, terwijl het aankleden van Sylvie minimaal een half uur duurt. Ze heeft weinig spierkracht, slappere armen en benen. Dan trek je niet heel makkelijk een trui of broek aan. En als ik haar haren vlecht, valt ze soms met haar hoofd opzij. Frustrerend? Gek genoeg niet. Ja, het is soms lastig, maar Bart en ik zijn het gewend en helemaal op elkaar ingespeeld. Ik kleed Sylvie aan, hij doet haar in bad, ik regel het ontbijt. En op de dagen dat we werken, krijgen we hulp van een begeleider. Zo houden we ook wat tijd over voor onszelf.”

 

Wat doen jullie nog meer om Sylvie te helpen in de dagelijkse dingen?

Bart: “We willen dat onze dochter overal goed kan zitten, of dat nou in haar rolstoel, op school of in de zandbak is. Dan proberen we de juiste zitvoorzieningen te regelen zodat ze goed ondersteund wordt. Als ze gaat zwemmen krijgt ze een speciale kraag, zodat ze vrij kan bewegen. En als ze wil fietsen, kan dat op een fiets met een duwstang. Het lijkt vervelend om steeds vooruit te moeten denken, maar eigenlijk is het hartstikke simpel. Zijn we op visite en wil ze in de woonkamer spelen? Dan zetten we gewoon een paar stevige kussens om haar heen. Als ze valt, heeft ze in ieder geval een zachte landing.”

 

Op vakantie gaan zal een hele opgave zijn, of niet?

Bart: “Voor sommige ouders van een gehandicapt kind wel: die zijn bang dat hun kind ziek wordt of de juiste voorzieningen niet aanwezig zijn op een bepaalde bestemming. Wij vermijden vakanties niet en gaan als we daar zin in hebben. Vorig jaar zijn we zelfs in Turkije geweest. En laatst waren we in de Ardennen en hadden we een extra stevige ruggendrager meegenomen. Liep ik – met Sylvie op mijn rug – een prachtige grottentocht. Natuurlijk was het wat zwaarder met achttien kilo op mijn rug, maar Sylvie genoot ervan. We weigeren haar een normaal leven te ontnemen en sparen nu voor een speciale rolstoel met stevige wielen die mee de bergen in kan.”
Marianne: “Daarnaast hebben we een speciale bus waar alles – van rolstoelen, een wc-stoel tot aan zwemhulpspullen – in past. Vakantiestress heb ik niet: ik heb de auto al zó vaak ingepakt, dat die checklist in mijn hoofd zit. En als ik toch iets vergeet, haal ik het ter plaatse.”
Bart: “Ook gaan we bijna ieder weekend naar de camping, waar we een stacaravan hebben. Sylvie vindt het er fantastisch. Je hoeft haar maar in haar elektrische rolstoel te zetten en ze rijdt weg om te gaan spelen. Ze heeft nu wel een speciaal horloge met touchscreen. Als ze een keer vast komt te zitten, kan ze ons bellen of een GPS signaal uitzenden en komen wij haar halen.”

Sylvie en Bart

 

Jullie zijn behoorlijk praktisch ingesteld. Is het soms niet gewoon ronduit verschrikkelijk dat je kind zo ziek is?

Marianne: “Toen Sylvie de diagnose SMA Type 2 kreeg – ze was toen anderhalf – heb ik drie weken lang non-stop gehuild. Sylvies ziekte is progressief. Zolang er geen geneesmiddel komt, gaat ze achteruit. Sommige kinderen van haar leeftijd hebben al ademhalings- en kauwproblemen. In de toekomst heeft Sylvie een rugoperatie nodig om vergroeiing van haar wervels tegen te gaan en haar longfunctie zal afnemen. De gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 2 en de 50 jaar, maar garanties zijn er niet. Toch besloot ik na die drie weken de knop om te zetten. Ik wil niet teveel nadenken over wat er in de toekomst kan gebeuren. Ik hoor wel eens verhalen van ouders die zich vastklampen aan een nieuwe behandelmethode, maar teleurgesteld zijn als dat op niets uitloopt. Dat wil ik niet. Liever focus ik me op mijn dochter en doe ik er alles aan om haar nu een zo fijn mogelijk leven te bezorgen.”

Nationale actie voor kinderen met een spierziekte
Tot en met 30 september organiseert de VriendenLoterij samen met de Stichting Spieren voor Spieren, RTL4 en de Eredivisie een nationale actie voor kinderen met een spierziekte. Iedereen die in deze periode gaat meespelen met de VriendenLoterij steunt de actie met de helft van de lotprijs. De opbrengst is bestemd voor uitbreiding van het Spieren voor Spieren Kindercentrum in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Hier kunnen kinderen uit heel Nederland met een (mogelijke) spierziekte terecht. Op één dag worden zij gezien door alle betrokken specialisten en zorgverleners. De uitbreiding zorgt ervoor dat er nog meer kinderen met (verdenking op) een spierziekte een snellere diagnose en mogelijk behandelplan krijgen en hopelijk dat er op korte termijn een aantal spierziekten bij kinderen gestopt kunnen worden.

Kijk voor meer informatie op www.vriendenloterij.nl

 

nipt-zwangere-vrouwen

Door de NIPT kun je tijdens je zwangerschap zien hoe groot de kans is dat jouw baby het down-, edwards- of parausyndroom heeft. Maar hoe werkt zo'n test precies? Wanneer kun je 'm doen? En wordt-ie ook vergoed? Wij zochten het voor je uit. 

Want waar de test lange tijd alleen beschikbaar was voor zwangeren met een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking, mag sinds april 2017 iedere vrouw er gebruik van maken. Als je er behoefte aan hebt, dan. En als je betaalt, want vrijwillige deelname kost € 175 en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

 

DNA

NIPT betekent 'Niet-Invasieve Prenatale Test' en is een onderzoek dat bestaat uit het afnemen van een paar buisjes bloed. Hierin zit erfelijk materiaal (DNA) van de placenta dat bijna altijd hetzelfde is als dat van je kind. Zo kan het laboratorium dus, veilig én zonder het risico op een miskraam, onderzoeken of jouw baby het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Wel goed om te weten: je kunt de test pas laten doen vanaf elf weken zwangerschap. 

 

Nevenbevindingen

Het laboratorium kan terwijl ze de NIPT uitvoeren ook zien of je kind andere (zeldzame) chromosoomafwijkingen heeft: die worden nevenbevindingen genoemd. Je mag zelf beslissen of je deze wilt weten en kunt dan ook kiezen uit twee mogelijkheden:

  1. Je wilt je kind alleen laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom. Het laboratorium weet dan ook niet of er nevenbevindingen zijn.
  2. Je wilt je kind laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom én je wil weten of het laboratorium nevenbevindingen heeft gevonden.

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

Uitslagen

Na tien dagen krijg je de uitslag van je gynaecoloog of verloskundige. Als je ervoor hebt gekozen ook nevenbevindingen te willen horen en het laboratorium heeft deze gevonden, dan word je meestal gebeld door het Centrum voor Prenatale Diagnostiek of een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis. De uitslagen die je kunt krijgen zijn: 

 

‘U bent waarschijnlijk niet zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

Deze uitslag klopt bijna altijd: minder dan één op de duizend zwangere vrouwen blijkt achteraf toch zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom. Bij deze uitslag krijg je geen vervolgonderzoek.

 

‘U bent mogelijk zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

  • Bij 75 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met downsyndroom, klopt dat inderdaad; 25 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met downsyndroom.
  • Bij 24 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met edwardssyndroom, klopt dit inderdaad; 76 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met edwardssyndroom.
  • Bij 23 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met patausyndroom, klopt dit inderdaad; 77 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met patausyndroom.

Als je echt zekerheid wilt hebben, kun je alsnog een vlokkentest of vruchtwateronderzoek laten doen.

 

‘Er is een nevenbevinding gevonden.’

Je krijgt dan uitleg over wat precies er is gevonden en wat dit mogelijk voor jou en/of voor je kind betekent. Je krijgt hiervoor een uitnodiging voor een gesprek op een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis, waarin je meer informatie over de nevenbevinding krijgt en wat de mogelijkheden zijn.

 

‘Er is geen nevenbevinding gevonden.’

Als er in de uitslag niets staat over nevenbevindingen, dan betekent dit dat er ook geen nevenbevindingen zijn gevonden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
longontsteking-kinderen-symptomen-behandeling

In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 25.000 kinderen een longontsteking. Vaak is die na een week of twee wel genezen, maar het kan ook maanden duren voordat een kind weer de oude is.

'Op tijd behandelen voorkomt erger', zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. In onderstaande antwoorden lees je hoe.

 

Wat is een longontsteking? 

Longontsteking is een ontsteking van de longen door een virus of bacterie en komt bij kinderen redelijk vaak voor. De kans om het te krijgen is het grootst bij baby's jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn: wanneer beide longen ontstoken zijn, spreek je van een dubbele longontsteking.

 

Wat is de oorzaak? 

Meestal een virus of bacterie. Een gewone griep of verkoudheid, bijvoorbeeld. Tegenwoordig worden kinderen op het consultatiebureau ingeënt voor de pneumokokken bacterie. Hierdoor is de kans op een longontsteking door deze bacterie veel kleiner geworden. Wel heeft je kind meer kans op een longontsteking als hij een afweerstoornis, cystic fibrosis, PCD, een ontwikkelingsachterstand of last van spierzwakte heeft.

Oh, en dat je ziek kunt worden van kou is trouwens een fabel: virussen en bacteriën zijn altijd actief, of het nu warm of koud is, maar in de wintermaanden zitten we veel meer binnen (met ramen gesloten) en dichter op elkaar. De kans dat virussen aan elkaar worden overdragen, is daardoor groter.

 

Lees ook
VIDEO: dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

 

Wat zijn de symptomen? 

Eigenlijk krijgen kinderen vergelijkbare klachten als bij griep, maar dan een tikkie heftiger. Een paar voorbeelden: benauwd, kortademig, ophoesten van slijm (soms met wat bloed), moe, rillen en koorts.

 

Hoe behandel je een longontsteking?

Vermoed je dat je kind een longontsteking heeft, neem dan contact op met de huisarts. In de meeste gevallen schrijft hij of zij dan een antibioticakuur voor. Althans, als de oorzaak een bacteriële infectie is. Aan een virale infectie kan de huisarts weinig doen en dan is het een kwestie van uitzieken. Bij koorts of pijn mag je doorgaans gerust een pijnstiller geven.

Zijn de klachten na drie dagen antibiotica nog niet minder of wordt je kind steeds zieker? Bel dan de huisarts nog een keer. Bij een ernstige longontsteking wordt een kind opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijgt-ie een hogere dosis antibiotica toegediend via pillen of een infuus.

 

Wat kun je zelf doen?

De kuur afmaken, je kind goed laten uitrusten én veel laten drinken: voor baby's tot zes maanden geldt ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht per dag, borstvoeding kan op verzoek. Baby's van zes maanden en ouder hebben per dag ongeveer 100 ml nodig per kilo lichaamsgewicht. Kinderen vanaf één jaar zes tot zeven bekertjes per dag van ongeveer 75 ml. Gaat drinken moeizaam? Probeer eens thee zonder suiker, diksap of dunne pap - dan krijgen ze toch het nodige vocht binnen.

 

Bron: Longfonds

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >