Voedingsmonitor: kinderen eten te weinig groente, fruit en vis

17.11.2017 11:44
onderzoek-kind-groenten

Kinderen zijn nog steeds niet te porren voor groente, fruit en vis: zo’n 60 procent van de 1- tot 12-jarigen haalt niet de richtlijnen voor gezonde voeding, blijkt uit de Voedingsmonitor die vandaag verschijnt.

De onderzoekers stellen ook vast dat kinderen van hoogopgeleide ouders gezonder eten dan hun leeftijdgenoten met lager opgeleide ouders.

 

‘Alarmerende cijfers’

“Dit zijn alarmerende cijfers die hopelijk goed tot dit kabinet doordringen”, reageert voedselwaakhond foodwatch. “Kinderen lopen hierdoor een hoger risico om op latere leeftijd bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of suikerziekte te krijgen. En in plaats van de groente- en fruitconsumptie aan te moedigen, gaat het kabinet de consumptie juist ontmoedigen door de btw van 6 procent naar 9 procent te verhogen. Dat vinden wij onbegrijpelijk.”

 

Lees ook
Onderzoek: hierdoor eet jouw kind voortaan wel alle groenten op >

 

Richtlijnen

Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum zouden kinderen van 1 tot 4 jaar 150 gram fruit en 50 tot 100 gram groente per dag moeten eten en eens per week 50 gram vis. Bij kinderen van 4 tot 9 jaar gaat het om 150 gram fruit en 100 tot 150 gram groente per dag en 50 tot 60 gram vis per week. Kinderen van 9 tot 12 jaar zouden per dag 200 gram fruit en 150 tot 200 gram groente moeten eten en eens per week 100 gram vis.

 

BTW

In oktober waarschuwden gezondheidsdeskundigen, een groot aantal maatschappelijke organisaties en supermarkten dat de verhoging van het lage btw-tarief op groente en fruit een ongezonde leefstijl bevorderen. Het nieuwe kabinet wil het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent verhogen. Daardoor worden groente en fruit duurder.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >