Verplicht A, B en C-diploma halen? ‘Als ze maar kunnen zwemmen’

24.04.2024 16:49
waterpret wateruitjes warm weer Beeld: Getty Images

Zwemles is in ons waterrijke kikkerlandje heel belangrijk. Sinds jaar en dag is het mogelijk om je A, B én C-diploma halen. Maar wat als je kind daar geen zin in heeft. Verplicht je hem dan om toch drie diploma’s te halen? Of stop je na de eerste of tweede?

Wij vroegen het aan onze lezeressen en die hadden daar duidelijk een mening over. Hieronder een greep uit de reacties.

Verplicht jij je kind om zijn A, B en C-diploma te halen?

Anne: “Gewoon A B en C!! Dan weet je zeker dat ze kunnen zwemmen 🏊…. Wij wonen bij veel water dus voor ons heel belangrijk”

Giannina: “Een kind moet zich kunnen redden, dat lijkt mij het belangrijkste. Of dat nu met twee of drie diploma’s is, dat maakt niet uit.”

Rene: “Onze kinderen moeten van ons hun a en b diploma halen. Gelukkig hebben ze dat beide, en ben ik blij dat we dat achter de rug hebben. Zwemmen vinden ze beide geweldig, ze zwemmen met veel plezier. Maar zwemles was vreselijk en gingen ze met veel tegenzin heen.”

Lees ook: Moet schoolzwemmen terugkomen? Dit vinden jullie ervan

Jessica: “Ja, hier in huis verplicht! Oudste heeft haar ABC al en onze jongste moet moet dat ook. Daarna mogen ze een sport/hobby naar keuze doen. A= aanleren B= basis C= compleet”

Tessa: “Hier thuis hebben we A en B moet en C mag!🙂

Iris: “Hier hebben beide kids zwemdiploma A en dat is prima. Ze zwemmen hartstikke goed en kunnen zich redden in het water. En ze zwemmen ook regelmatig recreatief.”

Ana: “Eens! Dat is de basis voor de meest voorkomende situaties (normaal zwembad, recreatiezwembad en de zee). Ik ga altijd graag naar het strand in de vakanties, dus C was voor mijn kinderen wel verplicht. Na C mogen ze verder gaan of stoppen.”

Marijke: “A, b of c maakt niet uit als ze maar kunnen zwemmen en ze zich kunnen redden als ze in het water terecht komen.”

Lees ook: 5 fases de iedere ouder doormaakt tijdens de zwemlessen van hun kind

Gerald: “Zeker. Ook groot verschil in conditie en vaardigheden na B of na C. C heb je ook wel echt nodig met het vele open water in Nederland. Of je er nou wel of niet vrijwillig in gaat. Ik geef mijn kinderen hierin ook geen keuze. De oudste 3 hebben ze inmiddels al tijdje in de zak, de jongste, bijna 5, is nog bezig met zwemlessen.”

Jeanina: “Nee hoor. Mijn oudste koos zelf voor b en mijn jongste moet nog gaan leszwemmen. Waarschijnlijk doen we b erachter aan maar is een keuze”

Hanneke: “Ja, hier wel. Geen discussie mogelijk. Voor de veiligheid in open water vind ik t/m C belangrijk en dat weten mijn kinderen ook 👍🏻

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.