Verloskundigen: ‘Zwangere vrouwen zijn bang voor mogelijke listeria-besmetting’

08.10.2019 11:51
zwanger baby niet meer bewegen

Verloskundigen door het hele land worden platgebeld naar aanleiding van de listeria-uitbraak bij vleesverwerker Offerman. Zwangere vrouwen zijn bang voor een mogelijke besmetting, die de gezondheid van hun ongeboren kind in gevaar zou kunnen brengen.

Zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen zijn een risicogroep: volgens het RIVM hebben zij twintig keer meer kans om ziek te worden dan volwassenen die niet zwanger zijn. Ben je besmet met het de listeria-bacterie? Dan zou dat kunnen leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

 

‘Goede informatie geven’

“Vrouwen die vleeswaren hebben gegeten uit de supermarkt bellen ons, omdat ze geschrokken zijn en de behoefte hebben om actie te ondernemen”, zegt verloskundige Astrid van der Duijs tegen NOS. “We kunnen ze niet helemaal geruststellen, maar wel goede informatie geven.”

 

Lees ook
Dit mag je wel/niet eten tijdens je zwangerschap >

 

‘Paniek’

Ook verloskundige Suzanne de Reijke krijgt veel telefoontjes van zwangeren. “Het is heel angstig en onduidelijk. Stel dat je gisteren een broodje kipfilet hebt gegeten: testen of je besmet bent met de bacterie kan niet, want die testen zijn heel onbetrouwbaar. Bij sommige vrouwen is sprake van paniek.”

 

Onderzoek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet groot onderzoek naar de bacterie en is daar naar verwachting nog een paar dagen mee bezig. Tot die tijd worden alle vleeswaren van de firma Offerman uit de schappen gehaald. Zwangeren die na het eten van vlees uit de supermarkt last krijgen van koorts, diarree of misselijkheid, kunnen het beste contact opnemen met de huisarts.

Bron: NOS

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >