Natuurlijk is het verleidelijk om een trip buiten de schoolvakanties te boeken: het is minder druk en vaak ook stukken goedkoper. Maar mag dit zomaar? Het antwoord hierop is simpel: nee.
Lees verder onder de advertentie
Sterker nog, wanneer je je kind van school houdt zonder officiële toestemming, kan je een boete tot wel € 100 per gemiste dag krijgen – tenzij je officieel toestemming vraagt. Hoe je dat moet doen? Wij leggen het je uit.
Lees verder onder de advertentie
‘Beroep op vrijstelling’
Als ouders mag je één keer per schooljaar gebruik maken van het zogenaamde ‘beroep op vrijstelling’. Je vraagt dan toestemming bij de directeur van de school, uiterlijk acht weken voordat jullie op vakantie willen. Wel zitten hier een aantal voorwaarden aan:
Lees verder onder de advertentie
Je moet kunnen aantonen dat je door werk niet tijdens schoolvakanties op vakantie kunt; je loopt bijvoorbeeld een groot deel van je omzet of inkomsten mis als je in die periode gaat (een accountant kan hiervoor een verklaring opstellen).
Het verlof mag niet in de eerste twee weken na de zomervakantie vallen.
Het moet om een gezinsvakantie gaan die niet langer duurt dan tien schooldagen.
De schooldirecteur beslist vervolgens of je kind vrij krijgt van school. Hij of zij mag maximaal tien schooldagen vrij geven – langer kan nooit.
Een huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad
Ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad
Overlijden van bloed- of aanverwanten t/m de vierde graad
Viering van een ambts- of huwelijksjubileum van ouders/verzorgers of grootouders
Voor bijzondere omstandigheden kan de schooldirecteur toestemming geven als je voor maximaal tien schooldagen per schooljaar vrij vraagt. Als je voor meer dan tien schooldagen per schooljaar vrij vraagt, moet de leerplichtambtenaar toestemming geven. En ben je het niet eens met de beslissing van de schooldirecteur of de leerplichtambtenaar? Dan mag je altijd schriftelijk bezwaar indienen.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.