Natuurlijk is het verleidelijk om een trip buiten de schoolvakanties te boeken: het is minder druk en vaak ook stukken goedkoper. Maar mag dit zomaar? Het antwoord hierop is simpel: nee.
Lees verder onder de advertentie
Sterker nog, wanneer je je kind van school houdt zonder officiële toestemming, kan je een boete tot wel € 100 per gemiste dag krijgen – tenzij je officieel toestemming vraagt. Hoe je dat moet doen? Wij leggen het je uit.
‘Beroep op vrijstelling’
Als ouders mag je één keer per schooljaar gebruik maken van het zogenaamde ‘beroep op vrijstelling’. Je vraagt dan toestemming bij de directeur van de school, uiterlijk acht weken voordat jullie op vakantie willen. Wel zitten hier een aantal voorwaarden aan:
Je moet kunnen aantonen dat je door werk niet tijdens schoolvakanties op vakantie kunt; je loopt bijvoorbeeld een groot deel van je omzet of inkomsten mis als je in die periode gaat (een accountant kan hiervoor een verklaring opstellen).
Het verlof mag niet in de eerste twee weken na de zomervakantie vallen.
Het moet om een gezinsvakantie gaan die niet langer duurt dan tien schooldagen.
De schooldirecteur beslist vervolgens of je kind vrij krijgt van school. Hij of zij mag maximaal tien schooldagen vrij geven – langer kan nooit.
Een huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad
Ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad
Overlijden van bloed- of aanverwanten t/m de vierde graad
Viering van een ambts- of huwelijksjubileum van ouders/verzorgers of grootouders
Voor bijzondere omstandigheden kan de schooldirecteur toestemming geven als je voor maximaal tien schooldagen per schooljaar vrij vraagt. Als je voor meer dan tien schooldagen per schooljaar vrij vraagt, moet de leerplichtambtenaar toestemming geven. En ben je het niet eens met de beslissing van de schooldirecteur of de leerplichtambtenaar? Dan mag je altijd schriftelijk bezwaar indienen.
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Marlijn Weerdenburg (42), actrice, zangeres en presentatrice, deelt in een openhartig interview met het AD-weekendmagazine Mezza het persoonlijke verhaal over haar oudste zoon Teun, bij wie onlangs ADHD in zeer extreme vorm werd vastgesteld.
In het EO-programma Meer dan Verwacht zagen we het rauwe, eerlijke en soms heftige leven van Tatiana: een alleenstaande moeder van een drieling met een flinke rugzak. In de meest recente afleveringen vertelde ze openhartig over haar financiële problemen en de mogelijke stap richting de schuldsanering. Maar inmiddels is er veel veranderd. In een update in een […]
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.