Als je zelf fervent skiër bent, kun je vast niet wachten om je kind op de latten te zien. Maar vanaf welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met skiles?
Lees verder onder de advertentie
Wij zochten het voor je uit.
‘Bekijk het per situatie’
Om het gelijk maar ingewikkeld te maken: er is geen vaste leeftijd waarop kinderen met skiles beginnen. De ene skischool neemt kinderen van 3 jaar aan, soms pas vanaf 4 of zelfs 5 jaar – het ligt dus echt aan je kind. Merk je dat-ie met 3 jaar al niet meer kan wachten om te beginnen? Begin dan langzaam en op speelse manier door bijvoorbeeld met een slee van de sneeuwberg te glijden. “Natuurlijk verschilt de kracht en het talent per situatie, maar over het algemeen vind ik skiles op twee-, driejarige leeftijd onverantwoordelijk”, zegt sportpedagoog Petra van der Kooi tegen Snowplaza. “Het heeft geen zin om kinderen onder de 5 jaar technische bewegingen aan te leren; de fijne motoriek en de coördinatie zijn dan nog niet genoeg ontwikkeld.”
Osteopaat Ivo Trouw vindt ook dat je het op zo’n jonge leeftijd vooral als ‘peutergym’ moet zien. “Skiles voor de allerkleinsten houdt niet meer in dan wat stappen op de ski’s en spelletjes doen; het gaat vooral op plezier maken in de sneeuw.” Volgens hem moet je als ouders dan ook niet verwachten dat je kind in no time de berg afgaat. “Voor een kind van 3 is het maken van een ploeg (pizzapunt) bijvoorbeeld heel moeilijk.” Voor kinderen vanaf 5 jaar gaat dit al veel makkelijker.
Lees verder onder de advertentie
Meer informatie over skiles voor (jonge) kinderen vind je hier.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.