Vanaf déze leeftijd kan je kind beginnen met skiles

25.11.2019 10:58
welke-leeftijd-kind-beginnen-met-skiles

Als je zelf fervent skiër bent, kun je vast niet wachten om je kind op de latten te zien.  Maar vanaf welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met skiles?

Wij zochten het voor je uit.

 

‘Bekijk het per situatie’

Om het gelijk maar ingewikkeld te maken: er is geen vaste leeftijd waarop kinderen met skiles beginnen. De ene skischool neemt kinderen van 3 jaar aan, soms pas vanaf 4 of zelfs 5 jaar – het ligt dus echt aan je kind. Merk je dat-ie met 3 jaar al niet meer kan wachten om te beginnen? Begin dan langzaam en op speelse manier door bijvoorbeeld met een slee van de sneeuwberg te glijden. “Natuurlijk verschilt de kracht en het talent per situatie, maar over het algemeen vind ik skiles op twee-, driejarige leeftijd onverantwoordelijk”, zegt sportpedagoog Petra van der Kooi tegen Snowplaza. “Het heeft geen zin om kinderen onder de 5 jaar technische bewegingen aan te leren; de fijne motoriek en de coördinatie zijn dan nog niet genoeg ontwikkeld.”

 

Lees ook
Door deze indoor skihallen hoef je niet meer op wintersport >

 

Zie het als ‘peutergym’

Osteopaat Ivo Trouw vindt ook dat je het op zo’n jonge leeftijd vooral als ‘peutergym’ moet zien. “Skiles voor de allerkleinsten houdt niet meer in dan wat stappen op de ski’s en spelletjes doen; het gaat vooral op plezier maken in de sneeuw.” Volgens hem moet je als ouders dan ook niet verwachten dat je kind in no time de berg afgaat. “Voor een kind van 3 is het maken van een ploeg (pizzapunt) bijvoorbeeld heel moeilijk.” Voor kinderen vanaf 5 jaar gaat dit al veel makkelijker.

Meer informatie over skiles voor (jonge) kinderen vind je hier

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >