Van Dora-koeken tot K3-lolly’s: verpakkingen met kinderidolen worden verboden

05.02.2019 08:38
verpakkingen-kinderidolen-verboden

Plaatjes van kinderidolen zijn binnenkort niet meer te zien op verpakkingen van ‘ongezonde’ producten voor kinderen jonger dan 7 jaar. Dat staat in een nieuwe Reclamecode Voor Voedingsmiddelen van de Reclame Code Commissie.

Bedrijven hebben uiterlijk anderhalf jaar de tijd om de aanpassing door te voeren.

 

‘Ze zijn slap’

De Consumentenbond, die lid is van de Reclame Code Commissie, heeft de afspraken niet ondertekend. “Ze zijn slap”, zegt Babs van der Staak tegen de NOS. “Vanwege die richtlijnen, maar ook omdat allerlei andere reclame – winacties, kleurtjes en figuurtjes – nog wel gewoon mogen. Het is niet normaal waaraan kinderen allemaal worden blootgesteld in de supermarkt. Als je als ouder het koek- en snoepschap overslaat, kom je vervolgens nog langs ijsjes, vla en zoet broodbeleg met allerlei marketing erop. En vergeet de ontbijtgranen niet, die ook in veel gevallen ongezond zijn.”

 

Lees ook
Driftbui in de supermarkt: herkenbare foto van vader wordt massaal geliket >

 

‘Te lang duren’

Ook vindt de bond de overgangstermijn van anderhalf jaar veel te lang duren. “Fabrikanten hebben zich hier al jaren op kunnen voorbereiden.” De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) erkent het probleem, maar het kost volgens een woordvoerder nu eenmaal veel tijd om ‘alle koppen binnen de branchevereniging bij elkaar te krijgen’.

Bron: NOS

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief