Het valt niet mee voor Simon. Simon is omgeven door 5 vrouwen die hem het leven niet altijd even makkelijk maken. Gelukkig heeft hij Instagram om af en toe zijn hart te luchten.

1. Melktanden, melktanden en nog eens melktanden

'De meiden krijgen tanden, en ze willen graag dat wij dat weten. Een e-mail was voor mij op zich genoeg geweest, maar het lijkt erop dat ze het liever persoonlijk komen melden. Het is niet eens echt schreeuwen. Het is meer het geluid van een gewond dier dat er het liefste een einde aan zou maken. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, het is net een mini-scéne uit ‘Alien’ daar op dit moment, maar dan in slow motion.'

2. Ze zijn best lief hoor!

'Als er één ding is waar wij vaders goed in zijn, dan is het wel gebruikt worden als mobiel menselijk klimrek. Hier oefenen we voor Britain’s Got Talent. Ons talent is hoeveel familieleden er aan me kunnen hangen voordat ik omval, mijn knie breek en huilend als een klein kind op de grond lig. Nu alleen nog mijn vrouw die op mijn rug klimt en de tweeling aan mijn schouders gaat hangen. Dan winnen we zeker! Tot volgend jaar bij Britain’s got talent!'

3. What's that smell?

'Onze meisjes hebben Heel Veel Speelgoed. Wij gaven ze met de hand gemaakte, ethisch geproduceerde, niet giftige, op maat gemaakte blokken van biologische, carbon offset hout, liefdevol afkomstig uit Noorwegen. Ze hebben er één keer vol walging naar gekeken en gooiden ze opzij. Daarna gingen ze achter mijn sleutels, portemonnee, telefoon en de afstandsbediening aan. Regelmatig ren ik dan ook 's ochtends rond terwijl ik stilletjes de baby’s vervloek omdat ze mijn pinpas, portemonnee, telefoon of mijn autosleutels hebben verstopt. Ik kan er, denk ik, beter maar aan wennen, want want tieners nemen ze ook mee…'

4. Shoppen met papa

Snel naar de supermarkt gehaast om te voorkomen dat de luiers opraken, en zorgen dat er genoeg ‘baby crack’ (melk) in huis is. Eigenlijk leef ik nu in dit gangpad van de supermarkt. Ouders die daar voor het eerst komen omschrijven mij als een ‘ervaren’ ouder. (Dat wil zeggen: de vermoeide, rillend in een hoek staande vent). Dan vragen ze: Weet je waar dit en dat ligt? Waarop ik altijd antwoord: ‘Zeker! 3e plank, halverwege aan de derde kant. Als je er 3 koopt krijg je korting!’ Ik voel me net een wandelende encyclopedie met babyproductinformatie. Ooit gebruikte ik mijn hersenen om mondiale collectieve problemen op te lossen. Nu gebruik ik ze voor het uitrekenen van kortingen.'

5. Hmm... Lekker dan

'Badtijd vanavond was zo leuk! Er gaat niets boven schreeuwen in surround sound. Ik wens jullie allemaal een rustige avond toe.'

 

 

fotoserie-breken-genderregels

Dat meisjes veel meer doen dan haren vlechten en met poppen spelen, bewijst deze krachtige fotoserie van Huffington Post. Hokjesdenken: wat is dat? Gewoon doen waar je zin in hebt en aantrekken wat je mooi vindt.

Want ook vrouwen kunnen president worden...

 

...of skateboarder

 

...of schermer.

 

Lees ook
Dit meisje vindt gendernormen maar stom >

 

Vissen vangen? Kunnen dochters ook prima.

 

Net zo goed als dat jongens ballerina's mogen dragen...

 

...of meisjes graag motorrijden.

 

Ook meisjes kunnen sportieve dromen hebben...

 

...net zoals zij

 

...en zij.

 

En een meisje op de maan? Wie weet.

 

Eerst maar oefenen met een Lego-raket...

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (2). In Kek Mama checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Soms flap ik het hele verhaal er ineens weer uit. Zoals laatst toen een lieve leidster op het kinderdagverblijf vrolijk vroeg of we nog een derde kindje zouden willen. Ineens hoorde ik mezelf ratelen over hoe het allemaal kantje boord was geweest bij Tex. Hoe ik met een zwangerschapsvergiftiging in het ziekenhuis belandde en het niet lukte de bevalling op gang te krijgen. Hoe ik steeds verder wegzakte. En hoe uiteindelijk iemand uit een operatiekamer is geduwd, zodat Tex en ik met een spoedkeizersnede gered konden worden.
 

Bang

Het duurde jaren voor ik durfde te denken aan een tweede kind. De eerste jaren was ik op Tex’ verjaardag altijd wat verdrietig omdat ik terugdacht aan de angst en pijn bij zijn geboorte. Pas toen hij vier werd, was zijn verjaardag voor het eerst alleen maar een feestelijke dag.

Die verjaardag zat inmiddels ook Rifka in mijn buik. Na lang twijfelen durfden we het toch nog een keer te proberen. Met extra veel controles in het ziekenhuis en medicijnen om een zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Ik was zo bang dat het desondanks mis zou gaan. Ik begon pas aan de babykamer toen ik 28 weken zwanger was, omdat vanaf dat moment de overlevingskans van de baby boven de 95 procent lag. Het voelde als een groot cadeau toen Rifka een paar maanden later gezond in haar wiegje lag.
 

Cijfers om stil van te worden

In Nederland worden jaarlijks tussen de 160.000 en 210.000 kinderen geboren. En toch blijft het me verbazen hoeveel zwangerschappen er nog mislopen in deze moderne tijd: vorig jaar 881. Het zijn cijfers om stil van te worden.

Gelukkig dalen die cijfers langzaam maar zeker. Te vroeg geboren kindjes krijgen steeds betere zorg en we weten ook steeds meer over wat we kunnen doen om dood-geboorte te voorkomen. Eind vorig jaar verscheen bijvoorbeeld een Britse studie waaruit bleek dat bij moeders die op hun rug insliepen doodgeboorte twee keer zo vaak voorkwam als bij moeders die op hun linkerzij gingen slapen. Volgens de cijfers van dit onderzoek zou rugslapen in Nederland jaarlijks bij veertien doodgeboren kinderen een rol spelen.

Deze studie bewijst niet dat op je rug slapen de oorzaak is van doodgeboorte, maar het is een kleine moeite om zwangere moeders te adviseren op hun linkerzij in te slapen. De meeste zwangere vrouwen geven aan dat ze best een andere inslaappositie kunnen aanleren als dat nodig is. Overigens hoeven zwangere vrouwen die op hun zij gaan slapen niet te schrikken als ze ’s nachts op hun rug wakker worden, het blijkt vooral te gaan om de positie waarin je in slaap valt. En het blijft natuurlijk een heel kleine kans dat het misgaat als op je rug. Bij de meeste vrouwen die op hun rug slapen gaat het gewoon goed.
 

Zegeningen

Terug naar dat derde kindje. In mijn hoofd weet ik dat de risico’s klein zijn, maar ik durf het toch niet aan. Ik tel mijn zegeningen en ben dolgelukkig dat we nu met z’n vieren zijn.

 

 

Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl


Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >