kind-tweetalig-opvoeden

Jij en je partner hebben allebei een andere moedertaal en willen jullie kind tweetalig opvoeden, maar twijfelen over hoe je dat het beste aan kunt pakken: dan komen deze tips ongetwijfeld van pas. 

Tot een jaar of 7 zijn kinderen heel goed in staat om gemakkelijk twee (of zelfs drie) talen te leren. Wel belangrijk is dat je een van deze talen (vooral grammaticaal) goed beheerst. 

More content below the advertising

 

Twee vormen

Wil je dat je kind twee talen spreekt? Dan zijn er twee manieren om je kind meertalig op te voeden: óf je kind leert twee of meer talen tegelijk vanaf de geboorte, óf je kind leert eerst de moedertaal en op het moment dat-ie bijvoorbeeld naar de peuterspeelzaal gaat, komt daar een nieuwe taal bij. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je kind de taal op een goede manier hoort - vaak wordt de strategie één persoon, één taal geadviseerd. Dus, (in het geval van een Turks-Nederlands koppel): mama spreekt Turks, papa Nederlands. 

Meer tips: 

 1. Probeer de talen gelijk te verdelen
  Want als bijvoorbeeld één van de ouders vijf dagen per week werkt, kan het zijn dat je je kind maar een uurtje per dag echt 'spreekt'. Dit kun je compenseren door bijvoorbeeld wat vaker Nederlandse films te kijken, liedjes te zingen en boeken (voor) te lezen.
 2. Bied de talen in zoveel mogelijk vormen aan
  Door te praten, lezen, zingen, liedjes te luisteren, spelletjes te spelen, tv en films te kijken, luisterboeken op te zetten - ga zo maar door.
 3. Speel veel taalspelletjes
  Van galgje tot magneetletters op de ijskast plakken: hier heb je zeker wat aan. Én het is nog gezellig ook.
 4. De eerste zin in bepalend
  Als jullie niet voor de strategie één persoon, één taal gaan, dan is het goed om af te spreken dat de eerste zin bepalend is. Dus begin je in het Engels, dan gaat de rest van het gesprek ook in 't Engels.

 

Lees ook
De Juf: 'Appen heeft een desastreus effect op de schrijftaal van kinderen'  >

 

Maak je je zorgen om een taalachterstand?

Nergens voor nodig. Er is namelijk geen bewijs dat de taalontwikkeling van 'meertalige kinderen' trager verloopt dan bij kinderen die één taal spreken. Waar wél bewijs voor is gevonden: de beheersing van een tweede taal bevordert de taalvaardigheid van de eerste taal. Alleen maar mooi meegenomen, dus.

Bron: Loes.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >