kind-tweetalig-opvoeden

Jij en je partner hebben allebei een andere moedertaal en willen jullie kind tweetalig opvoeden, maar twijfelen over hoe je dat het beste aan kunt pakken: dan komen deze tips ongetwijfeld van pas. 

Tot een jaar of 7 zijn kinderen taalgevoelig.  Ze kunnen dan makkelijk een tweede of zelfs een derde taal aanleren. Wel belangrijk is dat je een van deze talen (vooral grammaticaal) goed beheerst. 

More content below the advertising

 

Twee vormen

Er zijn twee vormen van meertalig opvoeden: óf je kind leert twee of meer talen tegelijk vanaf de geboorte, óf je kind leert eerst de moedertaal en op het moment dat-ie bijvoorbeeld naar de peuterspeelzaal gaat, komt daar een nieuwe taal bij. In beide gevallen is het belangrijk dat je kind de taal op een goede manier aangeboden krijgt - vaak wordt de strategie één persoon, één taal geadviseerd. Dus, (in het geval van een Turks-Nederlands koppel): mama spreekt Turks, papa Nederlands. 

Meer tips: 

 1. Probeer de talen gelijk te verdelen
  Want als bijvoorbeeld één van de ouders vijf dagen per week werkt, kan het zijn dat je je kind maar een uurtje per dag echt 'spreekt'. Dit kun je compenseren door bijvoorbeeld wat vaker Nederlandse films te kijken, liedjes te zingen en boeken (voor) te lezen.
 2. Bied de talen in zoveel mogelijk vormen aan
  Door te praten, lezen, zingen, liedjes te luisteren, spelletjes te spelen, tv en films te kijken, luisterboeken op te zetten - ga zo maar door.
 3. Speel veel taalspelletjes
  Van galgje tot magneetletters op de ijskast plakken: hier heb je zeker wat aan. Én het is nog gezellig ook.
 4. De eerste zin in bepalend
  Als jullie niet voor de strategie één persoon, één taal gaan, dan is het goed om af te spreken dat de eerste zin bepalend is. Dus begin je in het Engels, dan gaat de rest van het gesprek ook in 't Engels.

 

Lees ook
De Juf: 'Appen heeft een desastreus effect op de schrijftaal van kinderen'  >

 

Maak je je zorgen om een taalachterstand?

Nergens voor nodig. Er is namelijk geen bewijs dat de taalontwikkeling van 'meertalige kinderen' trager verloopt dan bij kinderen die één taal spreken. Waar wél bewijs voor is gevonden: de beheersing van een tweede taal bevordert de taalvaardigheid van de eerste taal. Alleen maar mooi meegenomen, dus.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
goudeerlijke-uitspraken-van-kinderen

Eerlijkheid duurt het langst, maar soms kunnen kinderen maar beter níet zeggen wat ze denken. Of wel. En dan mogen wij daar weer kostelijk om lachen.

Dus...

More content below the advertising

 

Was alles in het leven maar zo makkelijk.

 

Wie wil dat nou niet?

 

En. Bedankt.

 

Lees ook
10x waarom deze kinderen nog slimmer zijn dan Einstein >

 

Stiekem wel een applausje waard.

 

Ok. Weten we dat ook weer.

 

En jij maar denken dat je een grapje maakt.

 

Die heeft wat uit te leggen. Of?

 

Ach, wat boeit het ook ;-)

 

Nu al een uitgesproken gevoel voor mode.

Bron: boredpanda

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >