Promotie
Beeld: Getty
Beeld: Getty

Van verstoppertje tot aan krentenbollen tellen: deze spelletjes zijn leuk om te doen én je kind leert er ook nog eens wat van.

Tellen is een feest

Voor jonge kinderen is tellen een feest. En daar kun je allerlei spelletjes bij verzinnen. Tel op straat bijvoorbeeld samen het aantal rode auto’s, blauwe fietsen of zwart-witte katten. Laat je kind bij de bakker drie krentenbollen in een zakje doen. Of stuur ‘m in de supermarkt naar de groenteafdeling voor 300 gram tomaten. Je kind leert steeds beter tellen en jij krijgt mooi hulp tijdens het doen van de boodschappen. Win-win noemen we dat.

More content below the advertising

 

Alles uit de (schoenen)kast

Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar er bestaat dus zoiets als schoenenmemory. Werkt zo: hussel de schoenencollectie van je kind door elkaar en leg ze stuk voor stuk in gelijke rijen op de vloer. Struin je keukenkastjes af en leg dan over iedere schoen een (thee- of hand)doek. Laat je kind alle paren bij elkaar zoeken door steeds twee doeken per keer op te tillen. De kunst is dat-ie natuurlijk – net als bij de kaartjes - onthoudt waar welke schoen ligt.

 

Altijd goed

Blijft favoriet: verstoppertje. Een spel zo oud als de weg naar Rome en leerzaam op meerdere niveaus. Baby’s en dreumesen leren bijvoorbeeld dat voorwerpen en mensen blijven bestaan, ook als je ze niet kunt zien. Bij oudere kinderen spreekt het tot de verbeelding: je kind moet bedenken waar anderen verstopt zouden kunnen zitten of wat voor hemzelf een goeie verstopplek is. Plus: je moet er wat geduld voor opbrengen. Voor de meeste kinderen nogal een opgave, maar de drang om niet ontdekt te worden is groter. Leren ze ook nog eens hun impulsen te beheersen.

 

Op de beat

Muziek heeft een magische werking op baby’s en peuters. Speelgoedfabrikant Fisher-Price heeft een leuke spelvariant bedacht: de BeatBo Boogie Boombox. Deze speelgoedradio maakt allerlei geluiden zodra je aan een balletje draait of met een knopje schuift. Ook kun je de drie poppetjes op de radio – BeatBo, -Belle en -BowWow – indrukken voor nog meer muziekgeluiden. Vrolijk spel dat je baby helpt met z’n fijne motoriek en z’n creativiteit: door in een verschillende volgorde op de poppetjes te duwen, ontstaat steeds een nieuw melodietje.