Speelgoedhypes (van vroeger) om je twijfels bij te hebben

19.07.2023 14:38
Speelgoedhypes van vroeger

De komst van de nieuwe Barbie-film brengt allerlei nostalgische gevoelens bij ons naar boven. Over speelgoed dat je vroeger echt moest hebben bijvoorbeeld, zoals een Furby, Tamagotchi of Baby Born. Maar was dit speelgoed echt zo leuk als je je kunt herinneren? Als volwassene kijk je er toch anders naar.

Furby

Hoe eng is een Furby? Mega cute uiterlijk, maar zo onvoorspelbaar als je peuter op een suikertrip. Zo kon die harige Furby-vriend uit de jaren ’90 op een dag zomaar wakker worden met een nieuwe evil persoonlijkheid. Niet iets waar je als kind gemakkelijk overheen komt. Hasbro brengt over een paar dagen nieuwe Furby’s uit en gelukkig hebben ze nu wél een uitknop.

“Zo onvoorspelbaar als je peuter op een suikertrip”

Tamagotchi

De eerste Tamagotchi werd in november 1996 op de markt gebracht en werd meer dan 40 miljoen keer verkocht. Een deel van de naam van deze gadget betekent ”ei’ in het Japans. En als dat ei dan uitkwam, had je ineens een digitaal kuiken om voor te zorgen. Een nogal veeleisend kuiken. Voor je gevoel was het ding na een uur geen eten al morte. Hoe geschikt klinkt dit voor een doelgroep van kleine kinderen? Multi-tasken is voor volwassen vaak al niet te doen, laat staan voor een kind van zes. Op veel scholen werd het speelgoed bovendien verboden, omdat kinderen teveel met dit ding zaten te frutten in de les.

Lees ook – Speelgoed makkelijk en snel schoonmaken: zó doe je dat

Baby Born

Super lief, zo’n fake baby voor je kleuter om over te moederen. Dan blijft de echte baby in de box dat lot bespaard. Maar weet je nog dat je de eerste Baby Born ook al te eten kon geven? Oplosbaar poppenvoedsel, welteverstaan. Poeder in kleine zakjes, waar je dan water bij doet, waardoor er een papje ontstaat. Dit bestaat overigens nog steeds en kost je klauwen met geld (lees 7 euro voor 12 zakjes). Dat papje duw je dan door het kleine mondje en dan is het wachten geblazen. Want waar blijft het? Nou… een deel in de luier dus, maar het zakt eerst heel langzaam door dat hele plastic lijfje en lang niet alles komt er daadwerkelijk weer uit. Het is dus aan te raden om je oude Baby Born op zolder een keer goed door te spuiten, voordat ze vanzelf wegloopt door de wildgroei aan schimmels aan de binnenkant.

Wat was jouw favoriete speelgoed?