Speelgoed voor een baby van zes maanden: hier moet je op letten
Over het algemeen speelt een baby van zes maanden met alles wat los en vast zit. Maar om de ontwikkeling te stimuleren, is dit speelgoed een goede aankoop.
Handige tips voor tijdens je zoektocht.
Wat kan een baby van zes maanden?
Baby’s groeien als kool. Het afgelopen halfjaar is er een hoop veranderd, maar vanaf zes maanden gaat de ontwikkeling helemaal razendsnel. Je baby kan misschien al zelfstandig zitten, tijgeren, rollen of kruipen door de kamer, ergens tegenaan staan en met jouw hulp staan (zonder door de benen te zakken). Na een halfjaar kan je baby z’n hoofd goed omhooghouden en probeert hij controle te krijgen over zijn bovenlijf. Ook het vastpakken van kleine voorwerpen – oorbellen, bril, sleutels, je kent het – gaat steeds beter. Het lukt ‘m zelfs om spulletjes van de ene hand in de andere hand te stoppen. Iets vasthouden en ondertussen met de andere hand iets vastpakken, gaat ook prima. Net als het tegen elkaar slaan van kleine voorwerpen, zoals blokjes.
Een baby hoort al in je buik, maar reageert met zes maanden ook op jouw geluiden. Hij kan zelfs horen of je blij, boos of verrast bent. Zelf geluid maken kunnen ze trouwens ook als geen ander. Bijvoorbeeld door even lekker te gillen, maar ook door met speelgoed te rammelen.
Wat gaat je baby binnenkort leren?
Grove motoriek, zoals tijgeren, kruipen en zitten, gaat je baby steeds beter af. Ook de fijne motoriek gaat met stappen vooruit. Pakt je kind voorwerpen nu met zijn volle hand vast? Binnenkort heeft-ie de primitieve pincetgreep ook onder de knie. Dat betekent dat het lukt om voorwerpen tussen de duim en wijsvinger op te pakken. Hun liefde voor muziek en bewegen wordt alleen maar groter. Met samen zingen, in de handjes klappen en ‘dansen’ maak je bijna elke baby blij. Op deze leeftijd lukt het kinderen al om dingen te herkennen en aan te wijzen. Met leerzaam speelgoed kun je daar handig op inspelen.
Waarom is speelgoed voor een baby van zes maanden belangrijk?
Met speelgoed kun je zowel de grove als fijne motoriek van je baby verbeteren. Voorwerpen vastpakken en kruipen gaat een stuk beter als je elke dag oefent. Als je het speelgoed nét buiten handbereik legt, stimuleer je ze om ernaar te reiken, rollen of kruipen. Speelgoed kan ook helpen om de zintuigen van je baby van zes maanden spelenderwijs te prikkelen. Experimenteer dus met (kleurrijk) speelgoed waarbij horen, voelen of zien de hoofdrol speelt. Let wel op dat het speelgoed geen kleine, losse onderdelen bevat, want dingen in hun mond stoppen, doen baby’s ook graag.
Lees ook
Op ontdekkingstocht: dít is het leukste babyspeelgoed >
Welk speelgoed is geschikt voor een baby van zes maanden?
Het aanbod speelgoed voor een baby van 6 maanden is enorm. Met dit speelgoed zit je altijd goed, en het is nog leerzaam ook.
Ballen
Met een bal – groot of klein – kan je baby zich prima vermaken. Ze kunnen ermee rollen, gooien of ‘m gewoon vastpakken. Ook handig: als hij wegrolt, tijgert of kruipt je baby er zo achteraan.
Bak of doos
Baby’s van zes maanden vinden het maar wat leuk om spullen in een bak te stoppen, zoals vormpjes in een blokkendoos. Ook een stapeltoren of kleurenring is goed vermaak. Je oefent hiermee de fijne motoriek en het is een goede manier om verschillende vormen en kleuren te leren.
Boekje
Altijd een succes: knisperboekjes. Ze zijn lekker kleurrijk, zacht en gemaakt van verschillende materialen, dus perfect afgestemd op de behoeften van je baby. De teksten zijn vaak kort, dus echt voorlezen is er niet bij. Wel is het goed om dingen in het babyboekje aan te wijzen en te benoemen. Zo leert je kind steeds meer kleuren, dieren en voorwerpen herkennen. Er bestaan ook activiteitenboekjes, die zich nog meer richten op de zintuigen en motoriek van je baby.
Speelgoed met muziek en geluid
Zoek je speelgoed voor een baby vanaf zes maanden, dan zit je met ingebouwd geluid of licht áltijd goed. Minder leuk voor jezelf, maar alles voor je baby, toch? Dat hoeft trouwens niet meteen een schreeuwend stuk plastic te zijn. Met een rammelaar of toeter scoor je ook punten. Je prikkelt hiermee niet alleen de zintuigen horen en zien, maar stimuleert ook beweging.
Actief speelgoed
Over beweging gesproken. Dat kun je oefenen met een hobbelpaard, een duwkar of een babygym. Wedden dat je baby binnen no time kruipt, staat of loopt?
Activiteitenbord
Wil je alle zintuigen prikkelen zónder een berg speelgoed aan te schaffen? Dan is een activiteitenbord een goede aankoop. Op deze (meestal houten) borden vind je een hoop speelgoed in één, zoals knopjes om in te drukken, kralen om te schuiven en blokjes om te draaien.
Bron: mamaliefde.nl, loes.nl
Meer over de ontwikkeling van je baby?
Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >