In samenwerking met Kek Mama

Speelgoed voor een kind van 1 jaar: hier moet je op letten

02.03.2000 21:39
speelgoed kind 1 jaar

Een paar keer knipperen en je kind is alweer één: een mijlpaal! Maar wat is nu eigenlijk een geschikt cadeau om te geven? En waar moet je op letten als je speelgoed voor je dreumes koopt?

Wij helpen je op weg.

Wat kan een kind van 1 jaar?

Je kind is officieel baby-af en de grove motoriek gaat met sprongen vooruit. Grote kans dus dat je eenjarige zelfstandig zit en al rondkruipt of loopt. Langs meubels lopen en erop klimmen gaat hem goed af en ook de fijne motoriek – denk aan het vastpakken van spullen met de duim en wijsvinger – gaat steeds beter. Het liefst doen kinderen van 1 alles zelf, ook als dat nog niet helemaal lukt. Samen met andere kinderen spelen vinden ze vaak lastig.

Wat gaat je dreumes binnenkort leren?

Loopt je kind nog niet? Dan is de kans groot dat dit in de komende maanden gaat gebeuren. Ook kan je eenjarige binnen de kortste een bal gooien, spullen in een doos of bak stoppen en blokjes stapelen. Rollenspellen zijn één groot succes. Thee inschenken, boodschappen doen, een baby verzorgen: alles wat jij doet, doet jouw kind na.

Waarom is speelgoed voor een kind van 1 jaar belangrijk?

Speelgoed helpt je kind van 1 jaar bij het verbeteren van motorische, cognitieve en sociale vaardigheden. En wat is nu de allerleukste manier om dingen te leren? Juist, door te spelen. Kortom: leuk en leerzaam speelgoed helpt bij de ontwikkeling van je kind.

Welk speelgoed is geschikt voor een kind van 1 jaar?

Speelgoed voor kinderen van 1 lijkt op dat van baby’s van zes maanden, maar dan net iets ingewikkelder. Let op dat het speelgoed aansluit bij de ontwikkelingsfase van je kind. Te moeilijk speelgoed is frustrerend, maar te makkelijk speelgoed is saai. De leeftijdsindicatie op de verpakking is een goede leidraad, ook wat betreft de veiligheid. Speelgoed met kleine onderdelen is niet veilig voor een baby van 1 jaar. Welk speelgoed dan wél verantwoord, leuk en leerzaam is? Een paar voorbeelden:

 

VTech Baby Pak me dan puppy

Moedigt aan om te dansen en ‘pak me dan’ te spelen. Bestel ‘m hier

 

Fisher-Price theeset

Interactief theeservies met licht en geluid. Perfect voor een gezellig rollenspel. Bestel ‘m hier

 

VTech Mijn eerste 100 woordjes

Je kind leert woordjes in zowel het Nederlands als Engels door op de plaatjes van de interactieve bladzijden te tikken. Bestel ‘m hier

 

Little Dutch houten bouwblokken

Het stapelen en bouwen met de leuke blokken in verschillende vormen bevordert de oog-handcoördinatie en het inzicht van je kind. Bestel ze hier

Woodlets houten vormenstoof

Druk de kleurrijke vormen door de raampjes in de houten kubus. De set stimuleert de fijne motoriek, probleemoplossing en kleur- en vormherkenning. Bestel ‘m hier