Seksuele voorlichting: ‘Hij dacht dat meisjes een volvo hadden’

19.11.2022 06:09
vaginale afscheiding tijdens zwangerschap Beeld: Shutterstock

Wanneer je kleine, grote prepuber thuis komt met allerlei vragen over volvo’s en perno kun je maar het beste een handje helpen als ouder.

Paul (38), vader van Ruben (11) en Jasmijn (6):

“In groep zeven kwam de schoolarts langs. Ruben had een ‘pubergids’ meegekregen, een boekje over seksualiteit en verandering van het lichaam uitgegeven door Rutgers, om zelf rustig door te lezen – en dat deed hij dan ook trouw.

Maar vanwege zijn dyslexie kwamen de termen niet helemaal door. Hij dacht dat meisjes een volvo hadden (vulva) en snapte de betekenis van perno (porno) ook niet helemaal. Of ik het wilde voorlezen? Natuurlijk.

Lees ook – Betrapt door je kind tijdens de seks: ‘Papa, waarom was je mama steeds aan het duwen?’ >

Papa raakt overhit

Eenmaal hardop lezend schrok ik van de nogal plastische aanpak en expliciete tekeningen. Op zich prima dat ze kinderen zo goed voorlichten en de hoofdstukjes over de piemel schoonhouden en natte dromen lukten me nog wel, maar ik haakte af bij de soa’s, safe sex en zelfbevrediging. Het kind is net elf!

“Gelukkig had mijn vrouw er minder moeite mee.”

Het voelde alsof ik met mijn zoon in een of andere seksshop terecht was gekomen; ik vond het zo gênant. Voor de rest van het boek heb ik hem doorverwezen naar mijn vrouw, die er gelukkig minder moeite mee had.”

Maak het bespreekbaar

Veel ouders vinden het best een ingewikkeld onderwerp, die seksuele voorlichting. Krijg jij al koude rillingen bij de gedachte? Of heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je een handje.

Pedagoog Anna Jansen: ‘Kinderen stellen vaak vragen en merken aan jouw reactie als opvoeder in hoeverre zij hierin serieus genomen worden, eerlijk antwoord krijgen en of het onderwerp al dan niet beladen is. Als jij dus gewoon eerlijk antwoord geeft aan je kind dan is de kans groot dat hij later terugkomt om meer of andere dingen te vragen. Het belangrijkste wat je je kind hierbij meegeeft is dat seksualiteit bespreekbaar is.’

Anna Jansen geeft workshops seksuele voorlichting aan ouders en pedagogisch medewerkers. Lees hier al haar tips.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.