Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: stupide preutsheid

‘Billendans! Billendans!’ Ko is twee en springt weer eens draaiend met z’n blote kont door de kamer. Zelfbedacht, vindt-ie helemaal geweldig. Komt hij thuis, trekt hij bij voorkeur alles uit. Dat we een half jaar in Californië wonen waar het altijd 21 graden is, helpt ook. En aangezien we in vijf minuten naar de oceaan wandelen, klooien we de helft van de tijd op het strand. Ko natuurlijk in z’n nakie. Als enige, merk ik al gauw.  Wat een preutse bende, denk ik, typisch Amerika, belachelijk.

 

Stupide preutsheid

Tot ik deze zomer met een bloot kleutervriendje van Ko en Toon – ook de enige bloterik bij het ven – naar de wc’s loop. Een stel pubers zit te kaarten, een joch kijkt verveeld op en stoot z’n vrienden aan: ‘Kijk, kinderpornooo.’ Ik bijt ze sissend toe dat ze normaal moeten doen en ben er nu nog pissig over. Toch sluipt die stupide preutsheid er ook bij mij in. Baby Ko leg ik nog overal aan met een halfslachtig doekje erbij. Ik denk: iedereen die hier bezwaar tegen heeft, kijkt maar lekker de andere kant op. In Amerika lach ik me gek om de borstvoedingsschorten die daar worden gebruikt. Enorme lappen die je om je nek kunt hangen zodat er niet eens meer een baby te zien is.

 

Met hun blote kont op m'n hoofd

Jaren later zorg ik bij Toon dat ik wel degelijk altijd een hydrofiele doek XL bij me heb zodat het minder opvalt als ik hem voed in trein/café/park. Ik heb zelfs wel eens gegoogled op zo’n schort maar dat vond ik ondanks de leuke prints toch te bizar. Na Ko’s billendans vinden Ko en intussen ook Toon het lollig om gillend van de lach met hun blote kont op m’n hoofd te zitten. Mag het wat preutser, denk ik dan grinnikend. Al hoop ik dat Ko z’n nieuwste avondritueel nog lang volhoudt. Hij nestelt zich met z’n kleuterlijf op me alsof ik een moedermatrasje ben en mompelt: ‘Dit is het allerallerlekkerste wat er is.’

P.S. Sinds het verhaal van Joan Makenbach  in Kek Mama 12  weet ik dat er zelfs vaders zijn die in zwembroek met hun kind in bad gaan.

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).

fotoserie-breken-genderregels

Dat meisjes veel meer doen dan haren vlechten en met poppen spelen, bewijst deze krachtige fotoserie van Huffington Post. Hokjesdenken: wat is dat? Gewoon doen waar je zin in hebt en aantrekken wat je mooi vindt.

Want ook vrouwen kunnen president worden...

 

...of skateboarder

 

...of schermer.

 

Lees ook
Dit meisje vindt gendernormen maar stom >

 

Vissen vangen? Kunnen dochters ook prima.

 

Net zo goed als dat jongens ballerina's mogen dragen...

 

...of meisjes graag motorrijden.

 

Ook meisjes kunnen sportieve dromen hebben...

 

...net zoals zij

 

...en zij.

 

En een meisje op de maan? Wie weet.

 

Eerst maar oefenen met een Lego-raket...

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (2). In Kek Mama checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Soms flap ik het hele verhaal er ineens weer uit. Zoals laatst toen een lieve leidster op het kinderdagverblijf vrolijk vroeg of we nog een derde kindje zouden willen. Ineens hoorde ik mezelf ratelen over hoe het allemaal kantje boord was geweest bij Tex. Hoe ik met een zwangerschapsvergiftiging in het ziekenhuis belandde en het niet lukte de bevalling op gang te krijgen. Hoe ik steeds verder wegzakte. En hoe uiteindelijk iemand uit een operatiekamer is geduwd, zodat Tex en ik met een spoedkeizersnede gered konden worden.
 

Bang

Het duurde jaren voor ik durfde te denken aan een tweede kind. De eerste jaren was ik op Tex’ verjaardag altijd wat verdrietig omdat ik terugdacht aan de angst en pijn bij zijn geboorte. Pas toen hij vier werd, was zijn verjaardag voor het eerst alleen maar een feestelijke dag.

Die verjaardag zat inmiddels ook Rifka in mijn buik. Na lang twijfelen durfden we het toch nog een keer te proberen. Met extra veel controles in het ziekenhuis en medicijnen om een zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Ik was zo bang dat het desondanks mis zou gaan. Ik begon pas aan de babykamer toen ik 28 weken zwanger was, omdat vanaf dat moment de overlevingskans van de baby boven de 95 procent lag. Het voelde als een groot cadeau toen Rifka een paar maanden later gezond in haar wiegje lag.
 

Cijfers om stil van te worden

In Nederland worden jaarlijks tussen de 160.000 en 210.000 kinderen geboren. En toch blijft het me verbazen hoeveel zwangerschappen er nog mislopen in deze moderne tijd: vorig jaar 881. Het zijn cijfers om stil van te worden.

Gelukkig dalen die cijfers langzaam maar zeker. Te vroeg geboren kindjes krijgen steeds betere zorg en we weten ook steeds meer over wat we kunnen doen om dood-geboorte te voorkomen. Eind vorig jaar verscheen bijvoorbeeld een Britse studie waaruit bleek dat bij moeders die op hun rug insliepen doodgeboorte twee keer zo vaak voorkwam als bij moeders die op hun linkerzij gingen slapen. Volgens de cijfers van dit onderzoek zou rugslapen in Nederland jaarlijks bij veertien doodgeboren kinderen een rol spelen.

Deze studie bewijst niet dat op je rug slapen de oorzaak is van doodgeboorte, maar het is een kleine moeite om zwangere moeders te adviseren op hun linkerzij in te slapen. De meeste zwangere vrouwen geven aan dat ze best een andere inslaappositie kunnen aanleren als dat nodig is. Overigens hoeven zwangere vrouwen die op hun zij gaan slapen niet te schrikken als ze ’s nachts op hun rug wakker worden, het blijkt vooral te gaan om de positie waarin je in slaap valt. En het blijft natuurlijk een heel kleine kans dat het misgaat als op je rug. Bij de meeste vrouwen die op hun rug slapen gaat het gewoon goed.
 

Zegeningen

Terug naar dat derde kindje. In mijn hoofd weet ik dat de risico’s klein zijn, maar ik durf het toch niet aan. Ik tel mijn zegeningen en ben dolgelukkig dat we nu met z’n vieren zijn.

 

 

Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl


Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >