Sara’s editorial: stupide preutsheid

11.11.2016 14:32
Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: stupide preutsheid

‘Billendans! Billendans!’ Ko is twee en springt weer eens draaiend met z’n blote kont door de kamer. Zelfbedacht, vindt-ie helemaal geweldig. Komt hij thuis, trekt hij bij voorkeur alles uit. Dat we een half jaar in Californië wonen waar het altijd 21 graden is, helpt ook. En aangezien we in vijf minuten naar de oceaan wandelen, klooien we de helft van de tijd op het strand. Ko natuurlijk in z’n nakie. Als enige, merk ik al gauw.  Wat een preutse bende, denk ik, typisch Amerika, belachelijk.

 

Stupide preutsheid

Tot ik deze zomer met een bloot kleutervriendje van Ko en Toon – ook de enige bloterik bij het ven – naar de wc’s loop. Een stel pubers zit te kaarten, een joch kijkt verveeld op en stoot z’n vrienden aan: ‘Kijk, kinderpornooo.’ Ik bijt ze sissend toe dat ze normaal moeten doen en ben er nu nog pissig over. Toch sluipt die stupide preutsheid er ook bij mij in. Baby Ko leg ik nog overal aan met een halfslachtig doekje erbij. Ik denk: iedereen die hier bezwaar tegen heeft, kijkt maar lekker de andere kant op. In Amerika lach ik me gek om de borstvoedingsschorten die daar worden gebruikt. Enorme lappen die je om je nek kunt hangen zodat er niet eens meer een baby te zien is.

 

Met hun blote kont op m’n hoofd

Jaren later zorg ik bij Toon dat ik wel degelijk altijd een hydrofiele doek XL bij me heb zodat het minder opvalt als ik hem voed in trein/café/park. Ik heb zelfs wel eens gegoogled op zo’n schort maar dat vond ik ondanks de leuke prints toch te bizar. Na Ko’s billendans vinden Ko en intussen ook Toon het lollig om gillend van de lach met hun blote kont op m’n hoofd te zitten. Mag het wat preutser, denk ik dan grinnikend. Al hoop ik dat Ko z’n nieuwste avondritueel nog lang volhoudt. Hij nestelt zich met z’n kleuterlijf op me alsof ik een moedermatrasje ben en mompelt: ‘Dit is het allerallerlekkerste wat er is.’

P.S. Sinds het verhaal van Joan Makenbach  in Kek Mama 12  weet ik dat er zelfs vaders zijn die in zwembroek met hun kind in bad gaan.

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).