Sara’s editorial: onkreukbare knuffelmoeder

17.07.2015 10:48
Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: onkreukbare knuffelmoeder.

‘Ben jij de baas over mij?’ ‘Eh, nee Ko, níemand is de baas over jou.’ Terwijl ik het uit volle overtuiging zeg, denk ik: als-dat-maar-goedgaat. Ik hoor hem al ‘Jij bent de baas niet over mij!’ gillen als hij zonder te kijken fietszwabberend de straat oversteekt. Of met druipende stroophanden richting speelgoedkast vertrekt.

Een onkreukbare knuffelmoeder zou ik worden. Dacht ik toen kinderen nog een ver fata morgana waren. Inmiddels weet ik: ik ben oneindig veel inconsequenter en ongeduldiger dan ooit gedacht. Na drie keer nee is het soms gewoon ja (beginnersfout nummer 1, ik weet het). En af en toe heb ik zodanig tabak van gedrein dat ik Mark erbij roep om het over te nemen.
Dat knuffelen klopte: de kwijlkussen van Toon terwijl hij me babykraaiend probeert op te eten vind ik het summum. En dat Ko, die overdag probeert een heel stoer jongetje te zijn, ’s avonds niets lekkerder vindt dan dat ik eindeloos z’n voeten masseer, ontroert me nog steeds.

Laatst lette ik vijf minuten niet op en stond er ineens met koeienletters van knalrood vetkrijt ‘KO’ boven de bank. Het zag er prachtig uit, maar ja. Met veel moeite heb ik niet gelachen en een hopelijk opvoedkundig enigszins verantwoorde reprimande gegeven. Een paar weken later zie ik het krakkemikkig geschreven getal ‘69’ op de muur (vraag me niet waarom). Terwijl ik me opmaak voor een serieus dit-kan-echt-niet-gesprek roep ik Ko: ‘Wat is dit nou weer?!’ Die uit de losse pols antwoordt: ‘Heb ik al met papa besproken.’

Het lukt niet niet te grinniken. (En boven de bank zit nog steeds een rode vlek. Maar lol hebben we wel. Ook wat waard.)

SARA

Sara van Gorp (41) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (5) en Toon (11 maanden).

Journalist Els Quaegebeur is wel een echte omdat-ik-het-zeg-moeder. Je leest haar verhaal hier. Klik hier om meer te lezen van hoofdredacteur Sara.