Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: onkreukbare knuffelmoeder.

‘Ben jij de baas over mij?’ ‘Eh, nee Ko, níemand is de baas over jou.’ Terwijl ik het uit volle overtuiging zeg, denk ik: als-dat-maar-goedgaat. Ik hoor hem al ‘Jij bent de baas niet over mij!’ gillen als hij zonder te kijken fietszwabberend de straat oversteekt. Of met druipende stroophanden richting speelgoedkast vertrekt.

Een onkreukbare knuffelmoeder zou ik worden. Dacht ik toen kinderen nog een ver fata morgana waren. Inmiddels weet ik: ik ben oneindig veel inconsequenter en ongeduldiger dan ooit gedacht. Na drie keer nee is het soms gewoon ja (beginnersfout nummer 1, ik weet het). En af en toe heb ik zodanig tabak van gedrein dat ik Mark erbij roep om het over te nemen.
Dat knuffelen klopte: de kwijlkussen van Toon terwijl hij me babykraaiend probeert op te eten vind ik het summum. En dat Ko, die overdag probeert een heel stoer jongetje te zijn, ’s avonds niets lekkerder vindt dan dat ik eindeloos z’n voeten masseer, ontroert me nog steeds.

More content below the advertising

Laatst lette ik vijf minuten niet op en stond er ineens met koeienletters van knalrood vetkrijt ‘KO’ boven de bank. Het zag er prachtig uit, maar ja. Met veel moeite heb ik niet gelachen en een hopelijk opvoedkundig enigszins verantwoorde reprimande gegeven. Een paar weken later zie ik het krakkemikkig geschreven getal ‘69’ op de muur (vraag me niet waarom). Terwijl ik me opmaak voor een serieus dit-kan-echt-niet-gesprek roep ik Ko: ‘Wat is dit nou weer?!’ Die uit de losse pols antwoordt: ‘Heb ik al met papa besproken.’

Het lukt niet niet te grinniken. (En boven de bank zit nog steeds een rode vlek. Maar lol hebben we wel. Ook wat waard.)

SARA

Sara van Gorp (41) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (5) en Toon (11 maanden).

Journalist Els Quaegebeur is wel een echte omdat-ik-het-zeg-moeder. Je leest haar verhaal hier. Klik hier om meer te lezen van hoofdredacteur Sara.

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >