Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: onkreukbare knuffelmoeder.

‘Ben jij de baas over mij?’ ‘Eh, nee Ko, níemand is de baas over jou.’ Terwijl ik het uit volle overtuiging zeg, denk ik: als-dat-maar-goedgaat. Ik hoor hem al ‘Jij bent de baas niet over mij!’ gillen als hij zonder te kijken fietszwabberend de straat oversteekt. Of met druipende stroophanden richting speelgoedkast vertrekt.

Een onkreukbare knuffelmoeder zou ik worden. Dacht ik toen kinderen nog een ver fata morgana waren. Inmiddels weet ik: ik ben oneindig veel inconsequenter en ongeduldiger dan ooit gedacht. Na drie keer nee is het soms gewoon ja (beginnersfout nummer 1, ik weet het). En af en toe heb ik zodanig tabak van gedrein dat ik Mark erbij roep om het over te nemen.
Dat knuffelen klopte: de kwijlkussen van Toon terwijl hij me babykraaiend probeert op te eten vind ik het summum. En dat Ko, die overdag probeert een heel stoer jongetje te zijn, ’s avonds niets lekkerder vindt dan dat ik eindeloos z’n voeten masseer, ontroert me nog steeds.

Laatst lette ik vijf minuten niet op en stond er ineens met koeienletters van knalrood vetkrijt ‘KO’ boven de bank. Het zag er prachtig uit, maar ja. Met veel moeite heb ik niet gelachen en een hopelijk opvoedkundig enigszins verantwoorde reprimande gegeven. Een paar weken later zie ik het krakkemikkig geschreven getal ‘69’ op de muur (vraag me niet waarom). Terwijl ik me opmaak voor een serieus dit-kan-echt-niet-gesprek roep ik Ko: ‘Wat is dit nou weer?!’ Die uit de losse pols antwoordt: ‘Heb ik al met papa besproken.’

Het lukt niet niet te grinniken. (En boven de bank zit nog steeds een rode vlek. Maar lol hebben we wel. Ook wat waard.)

SARA

Sara van Gorp (41) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (5) en Toon (11 maanden).

Journalist Els Quaegebeur is wel een echte omdat-ik-het-zeg-moeder. Je leest haar verhaal hier. Klik hier om meer te lezen van hoofdredacteur Sara.

kinderdagverblijven_worden_volgend_jaar_fors_duurder

De kosten voor de kinderopvang gaan flink omhoog: ouders dreigen volgend jaar honderden euro’s meer kwijt te zijn.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Kinderopvang.

 

Kwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren, gaan vanaf 1 januari strengere eisen in voor de opvang van baby's: pedagogisch medewerkers mogen niet langer voor vier nuljarigen tegelijk zorgen, maar maximaal drie. Deze kosten worden doorberekend aan ouders en vooral kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee.

 

Verhoging toeslagen

Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders wel een deel van die rekening terug, maar toch verwacht de brancheorganisatie dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen. Als de berekeningen van de kinderdagverblijven bewaarheid worden, gaat een gezin met een laag inkomen, dat twee kinderen drie dagen naar de opvang stuurt, er minimaal 800 euro per jaar op achteruit. Voor eenzelfde gezin met een modaal inkomen stijgen de kosten met ruim 900 euro per jaar.

 

Niet pessimistisch

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) ziet aan eigen berekeningen dat de verhoging van de toeslagen die extra kosten wél dekt en gaat niet uit van zo'n hoge prijsstijging. Ook ouderorganisatie Boink wil nog niet pessimistisch zijn. "We denken dat het effect op de laagste inkomens het grootst is. Dat is ongunstig, want die zijn al ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Maar we weten pas wat ouders gaan betalen als in het eerste kwartaal van 2019 de rekening krijgen."

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >