Sara’s editorial: Kinderfeestjesstress

16.03.2017 16:22

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: kinderfeestjesstress.

Op elke knie zat een huilende kleuter in ridderoutfit. Ko werd vier en wilde per se zijn verjaardag vieren met een kinderfeestje. Ik had er even niet bij nagedacht dat veel kinderen op die leeftijd liever niet zonder hun eigen ouders en met nog zes drukke jongetjes ridderspelletjes doen als ringsteken op een hobbelpaard. Ko zelf lag intussen bokkig onder zijn dekbed. Al twintig minuten. Ik had het namelijk gepresteerd om tijdens het snoephappen te zeggen dat wie met z’n handen aan het snoep kwam, af was. Ko dus.

 

Piratenfeestje met geheime brieven

Het jaar erop hadden we een piratenfeestje compleet met bijna verkoolde geheime brieven (dat mij dat met mijn twee linkerhanden is gelukt zonder het huis te laten affikken, blijft een wonder), halfwarme magnetronpannenkoeken en een reddende engel. Namelijk de dierbare vriendin die mij (anderhalve maand zwanger en kotsmisselijk) kwam bijstaan toen Mark op piratenochtend wegens migraine verstek moest laten gaan.

 

Lumineuze idee van Ko

Stiekem was ik blij dat Ko op zijn zesde zelf op het lumineuze idee kwam dat hij zijn feestje wilde vieren in een indoorspeelparadijs. Toon was net een half jaar oud, de nachten waren kort. Dat het paradijs meer leek op een vagevuur en dat er niet voor niks oordopjes werden verkocht achter de bar, boeide niet. Ik had zelf prachtbordjes –en hoedjes geregeld en verder werd voor taart, poffertjes en limonade gezorgd. Toon bleef logeren bij m’n zus zodat Mark, Ko en ik nog konden nagenieten bij een geweldig Italiaans restaurant waar Ko zijn nieuwe Lego sorteerde in verschillende broodbakjes.

 

Kinderfeestjesstress doet rare dingen met ouders

Dit jaar had ik weer de moed een kookfeestje te organiseren. En op een milde relatiecrisis in de ochtend na (kinderfeestjesstress kan rare dingen doen met een stel ouders) kan ik zeggen: weinig is aandoenlijker dan zeven jongetjes met zelfgemaakte crêpepapieren koksmutsen in de keuken. En wat hoop geeft voor de toekomst: Ko blijkt een groot fan van plannen en organiseren. Een week van tevoren had hij al een bak waar ‘alles in moet voor het kookfeestje’ en maakte hij een getekend draaiboek. Compleet met ‘pausu’.

 

Hoofdredacteur Sara van Gorp (43) woont samen met  Mark en zoons Ko (7)  en Toon (2)

 

Lees op pagina 66 van Kek Mama 03-2017 over kinderfeestjes die eindigen op de eerste hulp, moedige ouders die zowaar met de hele bups in het vliegtuig stappen en zo meer. Het nummer koop je hier