Sara’s editorial: geniaal

09.09.2015 12:03
Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: geniaal.

“Ik ben een genieeee. Ik ben een geniehiehie.”
Ik tref Ko enthousiast zingend in bad aan.
“Eh Ko, weet je wel wat een genie is?”
“Iemand die heel goed kan nadenken!”
En wie hem dat had verteld? “Weeknie.”

It wasn’t me, dat weet ik wel. Als Ko eens zegt: “Ik kan niet goed tekenen / koprollen / tussen-de-pionnen-door-fietsen”, probeer ik hem bij te brengen dat het er niet om gaat dat hij het geweldig goed kan, maar of hij er lol in heeft. Het klinkt misschien heilig, maar mij hielp het. Ook toen ik allang volwassen was, of iets wat erop leek. Had ik weer eens iets engs bedacht (bijvoorbeeld dijken van vrouwen als strafpleiter Bénédicte Ficq en actrice Olga Zuiderhoek drie kwartier lang interviewen voor een tv-programma), dan belde mijn moeder terwijl ik trillend voor de studio stond: “Succes, en vooral veel plezier, vergeet niet ervan te genieten.” Dat werkte: sindsdien had ik enkel last van lichte zenuwen die voor de broodnodige adrenaline zorgen om te knallen.

Ko laat intussen geen kans onbenut de kleinste in huis aan te moedigen. Terwijl baby Toon maniakaal met een sambabal een tamboerijn afrost, scandeert hij: “Bravo! Bravo! Bravo!” Als hij er zelf van langs krijgt van zijn broertje, druipt hij af met een “Oké, Uwe Majesteit van de Baby’s.” En tegen mij: “Toon is echt de sterkste baby van de wereld.” En Ko, die het liefst zelf de beste en snelste en eerste is, laat zijn broertje steevast winnen bij de dagelijkse kruipwedstrijd.

Als Toon straks roept dat-ie een genie is, weet ik in elk geval wie hem dat heeft geleerd.

SARA

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).

In Kek Mama 10-2015 lees je het verhaal van Bibejan Lansink die op zoek gaat naar het antwoord op de vraag wat complimenten doen met je kind.