Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: geniaal.

“Ik ben een genieeee. Ik ben een geniehiehie.”
Ik tref Ko enthousiast zingend in bad aan.
“Eh Ko, weet je wel wat een genie is?”
“Iemand die heel goed kan nadenken!”
En wie hem dat had verteld? “Weeknie.”

It wasn’t me, dat weet ik wel. Als Ko eens zegt: “Ik kan niet goed tekenen / koprollen / tussen-de-pionnen-door-fietsen”, probeer ik hem bij te brengen dat het er niet om gaat dat hij het geweldig goed kan, maar of hij er lol in heeft. Het klinkt misschien heilig, maar mij hielp het. Ook toen ik allang volwassen was, of iets wat erop leek. Had ik weer eens iets engs bedacht (bijvoorbeeld dijken van vrouwen als strafpleiter Bénédicte Ficq en actrice Olga Zuiderhoek drie kwartier lang interviewen voor een tv-programma), dan belde mijn moeder terwijl ik trillend voor de studio stond: “Succes, en vooral veel plezier, vergeet niet ervan te genieten.” Dat werkte: sindsdien had ik enkel last van lichte zenuwen die voor de broodnodige adrenaline zorgen om te knallen.

More content below the advertising

Ko laat intussen geen kans onbenut de kleinste in huis aan te moedigen. Terwijl baby Toon maniakaal met een sambabal een tamboerijn afrost, scandeert hij: “Bravo! Bravo! Bravo!” Als hij er zelf van langs krijgt van zijn broertje, druipt hij af met een “Oké, Uwe Majesteit van de Baby’s.” En tegen mij: “Toon is echt de sterkste baby van de wereld.” En Ko, die het liefst zelf de beste en snelste en eerste is, laat zijn broertje steevast winnen bij de dagelijkse kruipwedstrijd.

Als Toon straks roept dat-ie een genie is, weet ik in elk geval wie hem dat heeft geleerd.

SARA

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).

In Kek Mama 10-2015 lees je het verhaal van Bibejan Lansink die op zoek gaat naar het antwoord op de vraag wat complimenten doen met je kind.

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >