Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: geniaal.

“Ik ben een genieeee. Ik ben een geniehiehie.”
Ik tref Ko enthousiast zingend in bad aan.
“Eh Ko, weet je wel wat een genie is?”
“Iemand die heel goed kan nadenken!”
En wie hem dat had verteld? “Weeknie.”

It wasn’t me, dat weet ik wel. Als Ko eens zegt: “Ik kan niet goed tekenen / koprollen / tussen-de-pionnen-door-fietsen”, probeer ik hem bij te brengen dat het er niet om gaat dat hij het geweldig goed kan, maar of hij er lol in heeft. Het klinkt misschien heilig, maar mij hielp het. Ook toen ik allang volwassen was, of iets wat erop leek. Had ik weer eens iets engs bedacht (bijvoorbeeld dijken van vrouwen als strafpleiter Bénédicte Ficq en actrice Olga Zuiderhoek drie kwartier lang interviewen voor een tv-programma), dan belde mijn moeder terwijl ik trillend voor de studio stond: “Succes, en vooral veel plezier, vergeet niet ervan te genieten.” Dat werkte: sindsdien had ik enkel last van lichte zenuwen die voor de broodnodige adrenaline zorgen om te knallen.

Ko laat intussen geen kans onbenut de kleinste in huis aan te moedigen. Terwijl baby Toon maniakaal met een sambabal een tamboerijn afrost, scandeert hij: “Bravo! Bravo! Bravo!” Als hij er zelf van langs krijgt van zijn broertje, druipt hij af met een “Oké, Uwe Majesteit van de Baby’s.” En tegen mij: “Toon is echt de sterkste baby van de wereld.” En Ko, die het liefst zelf de beste en snelste en eerste is, laat zijn broertje steevast winnen bij de dagelijkse kruipwedstrijd.

Als Toon straks roept dat-ie een genie is, weet ik in elk geval wie hem dat heeft geleerd.

SARA

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).

In Kek Mama 10-2015 lees je het verhaal van Bibejan Lansink die op zoek gaat naar het antwoord op de vraag wat complimenten doen met je kind.

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >