Sara’s editorial: driftbuien

29.01.2016 13:52
Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: driftbuien.

Ik had nog geen kinderen en vond tijdens het uitgaan ineens een smurf onderin mijn tas. Erin gestopt door mijn peuternichtje dat elke twee weken bij mij logeerde. Ik smolt. Wat moest het fantastisch zijn als je steeds zo zou worden verrast door je kind. Ik kon niet wachten tot het zo ver was. Maar ja. Ik had nog niet eens een man, laat staan een kind.

Acht jaar later. Ik stap in bed na een lange avond werken en tref aan: man, kind, zwaard, walvis. Snif. Ik smelt.

Maar intussen. Intussen word ik steeds vaker niet alleen verrast door transformers, legopoppetjes en half aangevreten krentenbollen in mijn tas. Ook de driftbuien laten sporen na. Kom ik thuis, zit de muur onder de banaan. Want sinds kort weten we: ook Toon heeft mijn temperament geërfd. Helaas. Dat ziet er zo uit: als je heel erg kwaad bent, al dan niet terecht, gooi je met iets. Ik een mok op de grond, Toon banaan/aardbeienyoghurt/chipolataworstjes tegen de muur. Ko gooit voornamelijk met deuren. Waarna hij laatst een niet onaanzienlijk deel van zijn plafond (had ik al gezegd dat hij een stapelbed had?) en de muren van krijt in alle kleuren van de regenboog had voorzien. Ko: ‘Ik vind het mooi.’ Ik: ‘De volgende keer moet je eerst vragen of het mag.’ Ko, pijlsnel: ‘En wat zeg je dan?’ Ik: ‘Dat je op een klein stukje van de muur mag tekenen.’ Mark, opgegroeid in een huis waar zelfs geen spijker in de muur mocht worden gejast, deed er maar het zwijgen toe. Dit ging zijn voorstellingsvermogen te boven.

Vorige week waren er ineens gelukspoppetjes boven ons bed geplakt. En ook boven het bed van Toon. Dat door het dikke vette plakband het stucwerk naar z’n grootje gaat, ben ik voor het gemak maar even vergeten. Snif.

SARA

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).