De vijfjarige Sam uit Amerika houdt van vissen, vrachtwagens en voetballen, maar ook van nagels lakken. Hierdoor wordt hij regelmatig gepest en dat kan zijn vader moeilijk verkroppen: in een reeks tweets komt hij op voor zijn zoon.
Lees verder onder de advertentie
‘Sorry als dit een beetje hard overkomt, maar ik wil enkele dingen kwijt over gendernormen‘, zo begint hij.
‘Hij heeft gelijk’
Vervolgens schrijft de vader dat Sam een echte ‘jongens jongen’ is: hij is wild, luidruchtig, altijd vies, houdt van vrachtwagens en duwt hem soms van de bank. ‘Maar hij houdt ook van meisjesdingen: hij vindt nagellak mooi. En hij heeft gelijk: het is prachtig. Daarom ging hij vanmorgen trots met zijn roodgelakte nagels naar school. Hij besefte helemaal niet dat nagellak alleen maar voor meisjes zou kunnen zijn of dat iemand aanstoot zou nemen aan zijn mooie nageltjes.’
Zijn klasgenoten zagen dat anders: ‘Toen mijn vrouw hem van school haalde, viel hij huilend in haar armen. Hij was er kapot van hoe andere kinderen zich tegen hem gekeerd hadden. Zelfs zijn eigen vrienden. Toen hij vroeg om ermee te stoppen, werd het alleen nog maar erger. Er was maar één kind dat het voor hem opnam.’ Vervolgens belde Sam zijn vader op: ‘Papa, ik wil dat mama de nagellak eraf haalt zodat ze me niet meer uitlachen. En dat brak mijn hart. Vijf jaar lang is hij nooit bang geweest om anders te zijn. Tot nu.’ Hij vertelde zijn kind dat de klasgenootjes jaloers waren en stuurde hem de volgende dag met nóg fellere nagellak naar school.
Lees verder onder de advertentie
‘In één schooldag’
Dat pestgedrag van de kinderen, is volgens de vader de schuld van hun ouders. ‘Het is aangeleerd. Mijn echtgenote en ik proberen onze zoon al vijf jaar lang verdraagzaamheid, tolerantie en het belang van vrije meningsuiting bij te brengen en jullie kinderen verwoestten dat in één schooldag.’ Maar ondanks de vele positieve reacties op de tweets, is niet iedereen het hiermee eens: sommige mensen vinden dat ouders hun kinderen moeten leren om de realiteit te aanvaarden. ‘Het zou leuk als het niet nodig was, maar dat is nu eenmaal zo.’
Lees verder onder de advertentie
This is my son, Sam. He’s 5. And today he learned how shitty and harmful #ToxicMasculinity is. My rage meter is spiking right now so excuse me if this is a little raw but there are some things I want to say about BS #gender norms (a thread) pic.twitter.com/NtoE2VHKsU
Sam has a collection of purses because he likes to carry things around. And he also loves to have his nails painted bright colors because he thinks they “look beautiful.” And he’s right – they are beautiful… pic.twitter.com/tdMdpJZH5w
So he proudly wore his red nail polish to kindergarten this morning because Sam has absolutely no concept of nail polish only being for girls or reason to think anyone would possibly have a problem with beautiful nails. pic.twitter.com/WsHHupgw9H
But his classmates did have a problem. A big one. Sam was ridiculed for being a boy with nail polish. They called him names and told him to take it off. This lasted the entire day.
When my wife picked him up from school he collapsed into her arms and cried uncontrollably. He was devastated at how other kids turned on him, even his friends. He asked them to stop but that just made it worse. Only 1 kid stood up for him.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.