RIVM steekt twee miljoen in voorlichting over vaccineren

18.11.2016 08:53
Beeld: Getty Beeld: Getty

De discussie over wel of niet vaccineren gaat onverminderd door. Gisteravond zaten er bezorgde ouders en een kinderarts aan tafel bij het televisieprogramma Pauw. Dat was naar aanleiding van de mededeling van het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) dat zij twee miljoen euro gaan steken in het informeren van ouders over vaccineren.

Steeds meer ouders twijfelen namelijk over het nut van inentingen tegen bijvoorbeeld rode hond, polio en de mazelen. Het RIVM wil in gesprek gaan met die ouders om hun onrust weg te nemen. Daarbij is er ruimte voor vragen zoals waarom moeten kinderen zo vroeg een vaccinatie krijgen? Vanaf april worden jeugdartsen bijgeschoold zodat ze goed geïnformeerd voorlichting aan bezorgde ouders kunnen leveren.

Vaccinweigeraars

De twijfels komen vaak van hoogopgeleide ouders die bewust en gezond leven. Hoewel godsdienst vroeger een belangrijker reden voor niet vaccineren was, is dat tegenwoordig niet meer de grootste groep vaccinweigeraars. Op internet staan talloze verhalen over de gevaren van vaccineren. Zo zou vaccineren autisme kunnen veroorzaken. Hoewel er voor die bewering geen enkel wetenschappelijk bewijs is, wekken die blogs en artikelen wel die indruk. Daardoor gaan steeds meer ouders twijfelen. Het RIVM wil hier op inspelen door het verstrekken van meer en wel wetenschappelijk onderbouwde informatie. Zo is volgens het RIVM sinds de invoering van het vaccinatieprogramma de dood van al 9000 kinderen voorkomen. 

Bron AD.nl

Lees ook de bijzondere column van onze eigen columnist Anke Laterveer over vaccineren.