Beeld: Getty
Beeld: Getty

De discussie over wel of niet vaccineren gaat onverminderd door. Gisteravond zaten er bezorgde ouders en een kinderarts aan tafel bij het televisieprogramma Pauw. Dat was naar aanleiding van de mededeling van het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) dat zij twee miljoen euro gaan steken in het informeren van ouders over vaccineren.

Steeds meer ouders twijfelen namelijk over het nut van inentingen tegen bijvoorbeeld rode hond, polio en de mazelen. Het RIVM wil in gesprek gaan met die ouders om hun onrust weg te nemen. Daarbij is er ruimte voor vragen zoals waarom moeten kinderen zo vroeg een vaccinatie krijgen? Vanaf april worden jeugdartsen bijgeschoold zodat ze goed geïnformeerd voorlichting aan bezorgde ouders kunnen leveren.

Vaccinweigeraars

De twijfels komen vaak van hoogopgeleide ouders die bewust en gezond leven. Hoewel godsdienst vroeger een belangrijker reden voor niet vaccineren was, is dat tegenwoordig niet meer de grootste groep vaccinweigeraars. Op internet staan talloze verhalen over de gevaren van vaccineren. Zo zou vaccineren autisme kunnen veroorzaken. Hoewel er voor die bewering geen enkel wetenschappelijk bewijs is, wekken die blogs en artikelen wel die indruk. Daardoor gaan steeds meer ouders twijfelen. Het RIVM wil hier op inspelen door het verstrekken van meer en wel wetenschappelijk onderbouwde informatie. Zo is volgens het RIVM sinds de invoering van het vaccinatieprogramma de dood van al 9000 kinderen voorkomen. 

Bron AD.nl

Lees ook de bijzondere column van onze eigen columnist Anke Laterveer over vaccineren.

 

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

positief opvoeden
Beeld: Pexels

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die positief worden opgevoed, een grote kans hebben om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Makkelijk gezegd, maar hoe pak je zoiets aan?

Wij hebben als handvat de vijf basisprincipes op een rij gezet.
 

1. Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Een hele logische. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen. En dit helpt om z'n vaardigheden te ontwikkelen. Wat hierbij heel belangrijk is? Een veilig huis. Berg medicijnen goed op, leg gevaarlijk spul buiten bereik van je kind en zet hekjes voor de trappen. Zo kun jij ook wat meer ontspannen en hoef je geen politieagent te spelen.
 

2. Laten leren door positieve ondersteuning

Je hoeft echt niet elke minuut van de dag met je kinderen te spelen, maar het is wel belangrijk dat je er voor ze bent wanneer ze naar je toe komen voor hulp of om te praten. Daarnaast vinden kinderen het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden om nieuwe dingen te leren: een schouderklopje op z'n tijd is altijd fijn.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: complimenten >

 

3. Een aansprekende discipline hanteren

Stel duidelijke regels op en leg op een heldere manier uit wat je kind fout doet wanneer hij of zij zich niet aan deze regels houdt. Belangrijk hierbij is: reageer snel en doortastend. Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat-ie kan verwachten en zich zeker en veilig voelt. Extra tip: je hoeft niet altijd meteen op elk klein probleem in te gaan. Negeer het gedrag waarvan je denkt dat het eigenlijk aandacht vragen is. Geef het niet te veel aandacht, dan stopt het vanzelf.
 

4. Realistische verwachtingen hebben

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier, én in hun eigen tempo. Je koter moet er dan ook aan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Blijf realistisch en onthoud dat niemand perfect is. Oh, en wees ook niet te streng voor jezelf.
 

5. Goed voor jezelf zorgen

Dit is een hele belangrijke: als je goed voor jezelf zorgt, wordt de opvoeding van je kind daar ook makkelijker en leuker van. Doe eens iets wat je leuk vindt, zonder dat je kinderen erbij zijn en je zult zien dat je rustiger en geduldiger bent wanneer je kind je nodig heeft.

Bron: Positiefopvoeden.nl

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >