Portretten: kind op kostschool

19.08.2016 21:41
Portretten: schipperskinderen

Een schipperskind gaat op zijn vijfde al naar het internaat. Tenzij mama aan wal gaat wonen terwijl papa verder vaart.

Janneke Kornet (29) is getrouwd met Marius en moeder van Marliza (9), Benjamin (5) en Liander (1).

“Marliza vindt het niet meer dan normaal dat ze doordeweeks op het internaat woont. Heeft ze afgekeken bij haar neefjes en nichtjes, die er ook zitten. Op haar derde riep ze al dat ze later ook op het internaat wilde wonen.

Foto’s via Whatsapp

Toen we verkering hadden, zei Marius al dat hij later met mij op het schip wilde wonen en werken en dat onze kinderen naar het internaat zouden gaan. Dat kan ook niet anders omdat we echt samen een bedrijf runnen. We varen wel alleen in Nederland en België. Als er iets met Marliza gebeurt, zijn we binnen een paar uur bij haar. Natuurlijk mis ik mijn dochter. De eerste keer dat ze haar verjaardagsfeestje vierde en de juf me foto’s appte, kon ik wel janken. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik niet altijd overal bij kan zijn. Toch blijft het lastig als ik Marliza na een vakantie terugbreng naar het internaat. Zit ik weer met een brok ik mijn keel in de auto.

Op mijn tong bijten

Sommige moeders begrijpen niets van onze keuze. Maar aan wal is het leven ook niet altijd perfect. Ik hoor vaak genoeg verhalen van moeders die vier dagen per week werken en hun kind ’s avonds gestrest in bed stoppen. Als zo’n werkende moeder me terechtwijst, moet ik op mijn tong bijten. Zij missen ook een hoop als ze werken, terwijl Marius en ik de kinderen tot hun zesde jaar altijd bij ons hebben. Marliza vindt dat ik me er niks van aan moet trekken: ‘Het valt wel mee hoor mam, ik zie je maar drie dagen per week niet.’

Huisregels

Het lijkt misschien vreemd als je kind ook door anderen wordt opgevoed, maar ik heb er geen enkele moeite mee. De leidsters weten wat Marius en ik belangrijk vinden in de opvoeding. Bovendien werkt het internaat met huisregels – zoals eet met mes en vork, spreek met twee woorden – waar we ons helemaal in kunnen vinden.

Zelfstandig maken

Nu geef ik Benjamin nog thuis les, maar over een paar maanden gaat ook hij naar het internaat. Benjamin wordt snel driftig. Ik weet hoe ik ermee om moet gaan, maar weet zijn juf dat straks ook? Daar lig ik soms wakker van. Ik probeer hem in ieder geval zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo wast hij zelf zijn haren en smeert hij zijn eigen brood. Daar wordt hij zelfstandig van.”

Alle portretten staan in Kek Mama 09-2016.