Portretten: schipperskinderen

Een schipperskind gaat op zijn vijfde al naar het internaat. Tenzij mama aan wal gaat wonen terwijl papa verder vaart.

Janneke Kornet (29) is getrouwd met Marius en moeder van Marliza (9), Benjamin (5) en Liander (1).

“Marliza vindt het niet meer dan normaal dat ze doordeweeks op het internaat woont. Heeft ze afgekeken bij haar neefjes en nichtjes, die er ook zitten. Op haar derde riep ze al dat ze later ook op het internaat wilde wonen.

Foto's via Whatsapp

Toen we verkering hadden, zei Marius al dat hij later met mij op het schip wilde wonen en werken en dat onze kinderen naar het internaat zouden gaan. Dat kan ook niet anders omdat we echt samen een bedrijf runnen. We varen wel alleen in Nederland en België. Als er iets met Marliza gebeurt, zijn we binnen een paar uur bij haar. Natuurlijk mis ik mijn dochter. De eerste keer dat ze haar verjaardagsfeestje vierde en de juf me foto’s appte, kon ik wel janken. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik niet altijd overal bij kan zijn. Toch blijft het lastig als ik Marliza na een vakantie terugbreng naar het internaat. Zit ik weer met een brok ik mijn keel in de auto.

Op mijn tong bijten

Sommige moeders begrijpen niets van onze keuze. Maar aan wal is het leven ook niet altijd perfect. Ik hoor vaak genoeg verhalen van moeders die vier dagen per week werken en hun kind ’s avonds gestrest in bed stoppen. Als zo’n werkende moeder me terechtwijst, moet ik op mijn tong bijten. Zij missen ook een hoop als ze werken, terwijl Marius en ik de kinderen tot hun zesde jaar altijd bij ons hebben. Marliza vindt dat ik me er niks van aan moet trekken: ‘Het valt wel mee hoor mam, ik zie je maar drie dagen per week niet.’


Huisregels

Het lijkt misschien vreemd als je kind ook door anderen wordt opgevoed, maar ik heb er geen enkele moeite mee. De leidsters weten wat Marius en ik belangrijk vinden in de opvoeding. Bovendien werkt het internaat met huisregels – zoals eet met mes en vork, spreek met twee woorden – waar we ons helemaal in kunnen vinden.

Zelfstandig maken

Nu geef ik Benjamin nog thuis les, maar over een paar maanden gaat ook hij naar het internaat. Benjamin wordt snel driftig. Ik weet hoe ik ermee om moet gaan, maar weet zijn juf dat straks ook? Daar lig ik soms wakker van. Ik probeer hem in ieder geval zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo wast hij zelf zijn haren en smeert hij zijn eigen brood. Daar wordt hij zelfstandig van.”

Alle portretten staan in Kek Mama 09-2016.

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >