Portretten: schipperskinderen

Een schipperskind gaat op zijn vijfde al naar het internaat. Tenzij mama aan wal gaat wonen terwijl papa verder vaart.

Janneke Kornet (29) is getrouwd met Marius en moeder van Marliza (9), Benjamin (5) en Liander (1).

“Marliza vindt het niet meer dan normaal dat ze doordeweeks op het internaat woont. Heeft ze afgekeken bij haar neefjes en nichtjes, die er ook zitten. Op haar derde riep ze al dat ze later ook op het internaat wilde wonen.

Foto's via Whatsapp

Toen we verkering hadden, zei Marius al dat hij later met mij op het schip wilde wonen en werken en dat onze kinderen naar het internaat zouden gaan. Dat kan ook niet anders omdat we echt samen een bedrijf runnen. We varen wel alleen in Nederland en België. Als er iets met Marliza gebeurt, zijn we binnen een paar uur bij haar. Natuurlijk mis ik mijn dochter. De eerste keer dat ze haar verjaardagsfeestje vierde en de juf me foto’s appte, kon ik wel janken. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik niet altijd overal bij kan zijn. Toch blijft het lastig als ik Marliza na een vakantie terugbreng naar het internaat. Zit ik weer met een brok ik mijn keel in de auto.

Op mijn tong bijten

Sommige moeders begrijpen niets van onze keuze. Maar aan wal is het leven ook niet altijd perfect. Ik hoor vaak genoeg verhalen van moeders die vier dagen per week werken en hun kind ’s avonds gestrest in bed stoppen. Als zo’n werkende moeder me terechtwijst, moet ik op mijn tong bijten. Zij missen ook een hoop als ze werken, terwijl Marius en ik de kinderen tot hun zesde jaar altijd bij ons hebben. Marliza vindt dat ik me er niks van aan moet trekken: ‘Het valt wel mee hoor mam, ik zie je maar drie dagen per week niet.’


Huisregels

Het lijkt misschien vreemd als je kind ook door anderen wordt opgevoed, maar ik heb er geen enkele moeite mee. De leidsters weten wat Marius en ik belangrijk vinden in de opvoeding. Bovendien werkt het internaat met huisregels – zoals eet met mes en vork, spreek met twee woorden – waar we ons helemaal in kunnen vinden.

Zelfstandig maken

Nu geef ik Benjamin nog thuis les, maar over een paar maanden gaat ook hij naar het internaat. Benjamin wordt snel driftig. Ik weet hoe ik ermee om moet gaan, maar weet zijn juf dat straks ook? Daar lig ik soms wakker van. Ik probeer hem in ieder geval zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo wast hij zelf zijn haren en smeert hij zijn eigen brood. Daar wordt hij zelfstandig van.”

Alle portretten staan in Kek Mama 09-2016.

fotoserie-breken-genderregels

Dat meisjes veel meer doen dan haren vlechten en met poppen spelen, bewijst deze krachtige fotoserie van Huffington Post. Hokjesdenken: wat is dat? Gewoon doen waar je zin in hebt en aantrekken wat je mooi vindt.

Want ook vrouwen kunnen president worden...

 

...of skateboarder

 

...of schermer.

 

Lees ook
Dit meisje vindt gendernormen maar stom >

 

Vissen vangen? Kunnen dochters ook prima.

 

Net zo goed als dat jongens ballerina's mogen dragen...

 

...of meisjes graag motorrijden.

 

Ook meisjes kunnen sportieve dromen hebben...

 

...net zoals zij

 

...en zij.

 

En een meisje op de maan? Wie weet.

 

Eerst maar oefenen met een Lego-raket...

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (2). In Kek Mama checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Soms flap ik het hele verhaal er ineens weer uit. Zoals laatst toen een lieve leidster op het kinderdagverblijf vrolijk vroeg of we nog een derde kindje zouden willen. Ineens hoorde ik mezelf ratelen over hoe het allemaal kantje boord was geweest bij Tex. Hoe ik met een zwangerschapsvergiftiging in het ziekenhuis belandde en het niet lukte de bevalling op gang te krijgen. Hoe ik steeds verder wegzakte. En hoe uiteindelijk iemand uit een operatiekamer is geduwd, zodat Tex en ik met een spoedkeizersnede gered konden worden.
 

Bang

Het duurde jaren voor ik durfde te denken aan een tweede kind. De eerste jaren was ik op Tex’ verjaardag altijd wat verdrietig omdat ik terugdacht aan de angst en pijn bij zijn geboorte. Pas toen hij vier werd, was zijn verjaardag voor het eerst alleen maar een feestelijke dag.

Die verjaardag zat inmiddels ook Rifka in mijn buik. Na lang twijfelen durfden we het toch nog een keer te proberen. Met extra veel controles in het ziekenhuis en medicijnen om een zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Ik was zo bang dat het desondanks mis zou gaan. Ik begon pas aan de babykamer toen ik 28 weken zwanger was, omdat vanaf dat moment de overlevingskans van de baby boven de 95 procent lag. Het voelde als een groot cadeau toen Rifka een paar maanden later gezond in haar wiegje lag.
 

Cijfers om stil van te worden

In Nederland worden jaarlijks tussen de 160.000 en 210.000 kinderen geboren. En toch blijft het me verbazen hoeveel zwangerschappen er nog mislopen in deze moderne tijd: vorig jaar 881. Het zijn cijfers om stil van te worden.

Gelukkig dalen die cijfers langzaam maar zeker. Te vroeg geboren kindjes krijgen steeds betere zorg en we weten ook steeds meer over wat we kunnen doen om dood-geboorte te voorkomen. Eind vorig jaar verscheen bijvoorbeeld een Britse studie waaruit bleek dat bij moeders die op hun rug insliepen doodgeboorte twee keer zo vaak voorkwam als bij moeders die op hun linkerzij gingen slapen. Volgens de cijfers van dit onderzoek zou rugslapen in Nederland jaarlijks bij veertien doodgeboren kinderen een rol spelen.

Deze studie bewijst niet dat op je rug slapen de oorzaak is van doodgeboorte, maar het is een kleine moeite om zwangere moeders te adviseren op hun linkerzij in te slapen. De meeste zwangere vrouwen geven aan dat ze best een andere inslaappositie kunnen aanleren als dat nodig is. Overigens hoeven zwangere vrouwen die op hun zij gaan slapen niet te schrikken als ze ’s nachts op hun rug wakker worden, het blijkt vooral te gaan om de positie waarin je in slaap valt. En het blijft natuurlijk een heel kleine kans dat het misgaat als op je rug. Bij de meeste vrouwen die op hun rug slapen gaat het gewoon goed.
 

Zegeningen

Terug naar dat derde kindje. In mijn hoofd weet ik dat de risico’s klein zijn, maar ik durf het toch niet aan. Ik tel mijn zegeningen en ben dolgelukkig dat we nu met z’n vieren zijn.

 

 

Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl


Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >