Pedagoog: ‘Je kind aan een tuigje? Niets om je voor te schamen’

04.09.2017 11:28
kind-tuigje

Door de stad lopen met een nieuwsgierige peuter is voor veel ouders een behoorlijke uitdaging en daarom zie je steeds meer kinderen met een tuigje. “Niets om je voor te schamen”, zegt pedagoog Bas Levering tegen RTL Nieuws.

Hij hoopt zelfs dat meer ouders dat durven.

 

‘Geen bezwaar’

“Als het bedoeld is om kinderen ruimte te geven en het veiligheid geeft, heb ik geen bezwaar”, aldus Levering. “Het tuigje is een heel oud middel dat vaak gebruikt werd. Op een gegeven moment kwam er kritiek, omdat het de bewegingsvrijheid van kinderen zou inperken. Maar voor de veiligheid is het natuurlijk helemaal niet zo gek.”

 

Lees ook
9x kindvriendelijke uitjes met de trein >

 

‘In de hand houden’

De pedagoog vergelijkt het tuigje met de box. “Ook dat is een aangenaam instrument. Als kinderen gaan lopen, is dat een ramp in huis. Allerlei dingen in huis zijn niet veilig voor een kind. En het is ook lastig: kinderen van die leeftijd begrijpen nog niet wat een verbod is. Dus je zult ze op de een of andere manier in de hand moeten houden.”

 

Zielig?

Of een tuigje zielig is voor een kind? Levering vindt van niet. “Ze raken eraan gewend. Er is een soort ideologie dat kinderen alle ruimte moeten krijgen, zelf als ze zichzelf in gevaar kunnen brengen.”